Pórková "malovaná" polévka

Hodnocení:

Moje:

-
-

Suroviny

Vložit do nákupu
    • brambory
    • pórek
    • voda
    • sůl
    • hladká mouka
    • sádlo nebo olej
    • mléko

Postup přípravy receptu

Vložit do kuchařky
1
Na sádle nebo oleji (sádlo je lepší) necháme zesklovatět na drobno nakrájený pórek, zalijeme malým množstvím horké vody a přidáme na malé kostičky nakrájené brambory (vody jen tolik, aby byly brambory ponořené), sůl.
2
Až změknou, trošku zahustíme moukou rozmíchanou ve studeném mléce, dolejeme mléko "do plného hrnce", necháme přejít varem.
3
Je mírně nasládlá a díky osmaženému pórku "malovaná", kdo má rád kyselejší přidá na talíř trochu octa. Začínali jsme s litrem polévky, dnes vařím v 4 l hrnci :) a sní se všechna.
Zařazení: Polévky
Vyzkoušeli recept

Komentáře k receptu

  • Bara28K
    Bara28K |

    9. 5. 2013 13:17

    Děkuji za vynikající recept :-) , já ještě přidala vajíčko a je skvělá

  • vašek amatér
    vašek amatér |

    26. 10. 2012 00:02

    Dělám ji také tak. A když se do ni dá na másle osmašená houska, tak to už vůbec nemá chybu.

  • niljal
    niljal |

    7. 1. 2012 19:02

    Souhlas - co člověk, to jiný názor. Já nechám povařit (15-20min.) zelenou část pórku, osolený vývar zahustím Solamylem (je stravitelnější než mouka) rozkvedlaným v mléce. Po pár minutách vsypu na drobno nakrájenou bílou část pórku a již NEVAŘÍM. Do polévky si každý sám dodává kostky rohlíků, osmažených na másle. Je fakt vynikající :-) :-) :-)

  • nnln
    nnln |

    19. 4. 2011 13:16

    výborná polévka! jen se asi díky tomu oleji přichytávala na dně.. příště zkusím máslo. jinak dávám 1 a přikládám foto

  • Milly
    Milly |

    16. 10. 2010 17:55

    pi.Heleno, diky za vas komentar. Fantasticky recept, proste dobrota, tady "za velkou louzi" se vsichni oblizovali :-)

  • Helena Opatrná
    Helena Opatrná |

    15. 12. 2008 09:13

    Jádělám polévku jen z pórku na kolečka osmaženého na másle, zaleju trochou vody, osolím, trochu vegety a muškátového květu, ve druhé nádobě jíšku rozmíchanou vodou a mlékem pak naleju na udušený pórek. Nezkazí to sušený cerelový list.

  • Marcela
    Marcela |

    27. 8. 2007 07:23

    Dělala jsem v sobotu k obědu, byla výborná. Navíc jsem do ní přidala masox a do hotové zelené cibulkové natě. Ty dávám do všeho. :-)

  • kacka
    kacka |

    1. 2. 2007 11:29

    ted si davam uz druhy talir,vyborna

  • Anonym
    Anonym |

    23. 1. 2007 22:33

    Co člověk, to jiný názor. Já zase dávám nejdřiv vařit ty brambory, protože je třeba je vařit déle, a teprve potom pórek, který změkne hned. A protože mám ve sklenici nastrouhaný sušený celer a petržel, tak ho tam jen tak krapek mezi prsty už k těm bramborám přidám taky, vylepší to chuť. Nakonec trochu zakysané smetany a mléka, čerstvou nebo promnutou sušenou celerovou a petrželovou nať. Někdy zahustím krupičkou, někdy nechám jen tak.

  • Miroslava Severová
    Miroslava Severová |

    23. 1. 2007 12:20

    No vidíte, co člověk to jiný názor - já polévku zahušťuji dětskou krupičkou asi takto : porék nechám osmažit na MÁSLE, pak přidám krupičku, promíchám, zaliju vodou nechám provařit a nakonec rozkvedlám vejce, ochutím podravkou, magim, strouhnu trochu mušk. oříšku a navrch patří samozřejmě petrželka .

  • Hanča
    Hanča |

    4. 7. 2006 19:56

    Já dělám do pórkové polévku jižku z másla a hladké mouky.Je krásně krémová. Hotovou polévku zdobím na talíři kudrnatou petrželkou.