Autor:

Poctivý boršč

Střední
Ingredience
Hovězí maso
(krk nebo libové na polévku) a 500 g vepřového masa (libová krkovička)
500 g
Cibule 2 ks
Česnek
(určitě nešetřit)
4 stroužek
Mrkev 1 ks
Brambory 4 ks
Máslo
(polévková lžíce)
 
Kysané zelí
sklenka
 
Červená řepa
sklenka nakládaných
 
Rajčata
konzerva loupaných
 
Bobkový list
1-2
2 ks
Rajský protlak
malý
 
Polévkové koření
a sůl
 
Cukr 1 lžička
Červená paprika
(může být lehce ostrá)
 
Pepř mletý
(nešetřit)
 
Petržel  špetka
Kopr  špetka
Ocet
když někdo raději kyselejší
 

Postup přípravy:

Zařazení: Polévky

V papiňáku si uděláme silný vývar z masa, nesolíme, nekořeníme. V hrnci rozpustíme máslo, přihodíme na proužky nakrájenou cibuli, na plátky pokrájený česnek a necháme lehce zesklovatět. Přihodíme nakrájenou kořenovou zeleninu a brambory a pod pokličkou chvilku dusíme (můžeme podlít malinko vývarem) - po chvilce přihodíme kysané zelí, červenou řepu a bobkový list, promícháme podusíme pod pokličkou - následně přilijeme vývar z masa. Opět chvilku provaříme (veškeré provaření je na mírných teplotách, jen tak lehce chvilku probulat 5-8 min.!). Přidáme rajčata a rajčatový protlak, chvilenku provaříme a je tu finále. Přidáme pokrájené maso a dle vlastní chuti dochutíme - sůl, pepř, červená paprika, lžička cukru, špetka petržele, špetka kopru. Ještě chvilku provaříme, aby se chutě spojily a můžeme podávat.
Mít na paměti, že boršč je polévka vydatná, hustá a nejlépe chutná odleželá, takže ji dělám večer a nechám do druhého dne odležet v chladu.

moje poznámky vytisknout recept do nákupního seznamu do mojí kuchařky přidat fotografii

Přidání fotografie:


Přihlášený uživatel může nahrávat fotografie k receptu.

Hodnocení uživatelů
Hodnoceno: 0 x
0
0.00 0 5 1

Oznámkujte recept jako ve škole

1 2 3 4 5
Hodnocení uživatelů: 0 (hodnoceno 0x)
Reklama
Sýrové koláčky se salsou Podzimní vegetariánské menu Články z

Komentáře k receptu: Poctivý boršč

Komentáře

  1. Anonym   07.12.2007 | 13:30 | reagovat | závadný

    A co je podle vás tedy "zesklovatěť"? - přeci osmahnout! Jinak až teď jsem si všimla kysaného zelí - já dávám samozřejmě čerstvé.

  2. Andrea J.   07.12.2007 | 8:18 | reagovat | závadný

    pro Anonym .. v receptu také není nic o smažení pro Josef Březovský .. smetanu kysanou až nakonec do talíře :))

  3. Anonym   06.12.2007 | 22:53 | reagovat | závadný

    Dělám skoro stejně, jen nic nesmažím, ale vývar vařím s cibulí a česnekem, celerem a petrželí, ještě na konci přidám trošku pokrájeného moravského uzeného a čerstvou nebo sušenou nať. A nakládanou řepu doporučuji přidat taky až nakonec, jinak při delším vaření ztratí červenou barvu.

  4. Josef Březovský   06.12.2007 | 17:51 | reagovat | závadný

    Recept je zajimavý,hlavně kombinací hovězího avepřového masa.Vařím ho skoro podobně.Jen bezbrambor.Také se smetanou až na závěr,nebo dotalíře? Pokud z jednoho masa,volil bych raději jenhovězí.Prostě dobrý recept.Jinak ke komentářipaní Andrei J. - doba je taková jaká je a já takévyužiji kuřecí maso,kde se jen dá a chutná.

  5. Soňa   06.12.2007 | 11:56 | reagovat | závadný

    Mám speciální ruskou kuchařku, kde je několik druhů boršče. Právě u ukrajinského se uvádějí také brambory a pouze hovězí maso.

1 2 Další

Přihlášení

zapomněl jsem heslo
  Přihlásit přes mojeID  

Zajímavé články

8 věcí, na které se musíte zeptat partnera dřív, než si ho vezmete 8 věcí, na které se musíte zeptat partnera dřív, než si ho vezmete
Natálie Kotková vyhrála video blogerku roku a už letí do Washingtonu Natálie Kotková vyhrála video blogerku roku a už letí do Washingtonu
Jak se postarat o vánoční stromek, aby dlouho vydržel Jak se postarat o vánoční stromek, aby dlouho vydržel
Právě sledované recepty
Dialog
X
Mobilní web