Plněné lilky Imam bajaldi

Hodnocení:

Moje:

60 minut
4
porce

Suroviny

Vložit do nákupu
    • 4
      ks lilek (menší podlouhlé)
    • 2
      ks řapíkatý celer
    • 60
      ml olivový olej
    • 1
      ks červená paprika (pokrájená na kostičky)
    • 1
      ks paprika - žlutá (pokrájená na kostičky)
    • 4
      ks mrkev (pokrájená na kostičky)
    • 2
      ks cibule (nakrájená najemno)
    • 2
      stroužek česnek
    • 3
      lžíce rajský protlak
    • 1
      lžička nové koření mleté
    • 2
      lžíce strouhanka
    • 2
      lžíce parmazán (strouhaný)
    • 4
      snítka dobromysl
    • 2
      ks rajčata (zralá, pokrájená na plátky)
    • cherry rajčátka (několik, rozpůlených)
    • sůl
    • pepř mletý

Postup přípravy receptu

Vložit do kuchařky
1
Lilky opláchněte, osušte a do každého udělejte podélný klínovitý zářez široký asi 8 cm. Vyříznutou část vyndejte, výřez zasypte tenkou vrstvičkou soli a nechte 30 minut stát. Řapíky celeru škrabkou oloupejte a nakrájejte na kostičky. V pánvi rozehřejte polovinu oleje a nejprve v něm zprudka osmažte na kostky pokrájené vyříznuté části lilku. Přemístěte je do mísy. Do pánve podle potřeby přilijte trochu oleje, přidejte papriky, cibuli, mrkev, celer a společně osmažte. Osolte, přidejte koření, pokrájenou petržel a dobromysl, utřený česnek se solí, protlak a vše míchejte při střední teplotě asi 5 minut.
2
Přilijte hrnek vody a duste téměř doměkka.Přimíchejte opečený lilek, dochuťte a nechte prohřát. Vykrojené lilky opláchněte pod tekoucí vodou a na zbylém oleji je ze strany s výřezem a pak na protější straně opečte. Potom je dejte na plech pokrytý pečicím papírem, naplňte podušenou zeleninou a dejte do trouby předehřáté na 180 °C. Po 20 minutách zakryjte náplň tenkými plátky rajčat, posypte strouhankou smíchanou s parmazánem, pokapte máslem a dejte dopéct. Okolo lilků narovnejte překrojená rajčátka, lehce je osolte a vše společně dopečte. Hotové lilky přemístěte na talíře, obložte rajčátky, případně doplňte čerstvými lístky dobromysli. Jako přílohu podávejte čerstvé nebo opečené plátky ciabatty.

Komentáře k receptu

  • cuoco
    cuoco |

    5. 10. 2011 20:39

    Hm... dokomplikovana sefkucharska verzia vyborneho stareho Tureckeho receptu. "Imam evinden ash, olu gozunden yash cikmaz " <3 Lilky prekrojit na polky a tak ich robit .Rychle jednoduche a ziadna struhanka to je z Talianskych receptov na Melanzane :-\ fotka pridana :-P