Plněná zelná hlávka

moje hodnocení:

hodnotilo: 0
neuvedeno
neuvedeno
neuvedeno

Suroviny

Vložit do nákupu
    • 1
      ks hlávkové zelí asi 1,5 kg
    • 400
      g vepřové maso
    • sůl
    • pepř mletý
    • 3
      stroužek česnek
    • majoránka
    • 2
      ks vejce
    • 1
      ks cibule
    • 1
      lžíce rostlinný olej
    • 2
      lžíce petrželka
    • 200
      g anglická slanina
    • 1
      lžička vegeta
    • 0,3
      kostka masox rozpuštěného ve 1/4 l vody

Postup přípravy receptu

Vložit do kuchařky
1
Oloupanou cibuli jemně usekáme, česnek prolisujeme. Zelnou hlávku postavíme koštálem nahoru, seřízneme a otvorem o průměru 10 cm hlávku malou lžičkou vydlabeme. Z vydlabaného zelí osolením, opepřením a promícháním se lžičkou cukru, oleje a lžíci octa připravíme salát, který dáme do lednice proležet.
2
Vydlabanou hlávku povaříme 10 minut v dostatečném množství vody - osolené, pak slijeme a necháme okapat. Mleté maso promícháme s vejci, česnekem, majoránkou, vegetou, můžeme přidat trochu strouhanky, osolíme a opepříme. Nakonec přidáme na oleji osmahnutou cibulku a sekanou petrželku. Hlávku naplníme směsí, obalíme celou plátky slaniny, převážeme provázkem a vložíme do pekáčku a podlijeme trochou masoxu. Pečeme v předehřáté troubě za podlévání masoxem a vlastní štávou asi hodinu při 180 °C. Necháme chvíli odpočinout a po sundání provázku naporcujeme jako bábovku.<BR>Podáváme s bramborem, nebo studenou s chlebem + zelný salát.

Komentáře k receptu

  • Jana Mojžíšová
    Jana Mojžíšová |

    14. 3. 2009 17:50

    Vypadá to famózně a jedna zelná hlávka už na mě týden smutně kouká z lednice, takže hned zítra vyzkouším. Díky.