Autor:

Pizza ala faktotum

Obtížné
Ingredience
Hladká mouka  
Sůl  
Olivový olej  
Voda  
Oregáno  
Mozzarella  
Šunka  
Žampiony  
Hermelín  
Sýr Niva  
Omáčka
na pizzu
 

Postup přípravy:

Dlouho jsem dotvářel pizzu k obrazu svému, tak jak mi utkvěla v paměti, když jsem ji jedl v Itálii. A myslím, že jsem dospěl k super pizze ala faktotum. Uděláme si těsto. Já osobně si dělám těsto dopředu a poté ho zamrazím. Pizzu mám posléze, když mám chuť, raz dva hotovou. Z kila hladké mouky, 1 dcl olivového oleje, 2 lžičky soli, 30 g kvasnic a vody vytvoříme těsto. Klasika kynuté těsto, jen poněkud tužší. S žádným kváskem se nematláme a kvasnice normálně nadrobíme do mouky. Necháme vykynout. Nijak extrémně, trochu.

Z těsta poté uděláme válec a rozkrájíme ho na 10-12 kusů, naděláme bochánky a pod utěrkou necháme ještě trochu dokynout. Pak si ponecháme počet bochánků, dle toho kolik chceme udělat pizzy a zbytek jednotlivě hodíme do mikroteňáků a šup do mrazáku. (V budoucnu pak, když máme chuť na pizzu, vytáhneme jen těsto a v mikrovlnné troubě na nejnižší stupeň rozmrazíme).

Tak a teď bochánek rozválíme na patřičný rozměr, dle toho jaký máme plech na pizzu (já osobně požívám průměr 30 cm = ideální). Těsto dáme na suchý, ničím nemaštěný ani nesypaný plech tak, aby nám zasahovalo tak 1 cm na okraje a dáme do trouby rozpálené na cca 250 °C. Necháme tak 2-3 minuty, až nám trochu zezlátne, otočíme a ještě na minutu necháme samotné péct.

Poté těsto zpět otočíme a začneme nakládat ingredience.Nejprve omáčku na pizzu, tu si buď připravíme z cibule, rajčat, protlaku, česneku, olivového oleje, cukru, bazalky, pepře a soli, a nebo, což je mnohem jednodušší a stejně dobré, koupíme ji např v Penny marketu za pár kaček (Heinz - tomato PIZZA & PASTA sauce). Tedy štětcem potřeme těsto, posypeme oregánem (nešetříme), posypeme 150 g nastrouhanou mozzarelou (lépe se strouhá, když je ztuhlá, vytažená z mrazáku). Poklademe na drobné kousky nakrájenou šunku (100-150 g), na tenké plátky nakrájené žampióny a 2-3 tenké plátky hermelínu a nivy. Celé můžeme ještě osolit či opepřit a šup s tou dobrotou do trouby na 10-12 minut při teplotě 250-270 °C.

Poznámka: to, čím si pizzu ochutíme je jen na nás. Dáme si na ni, co nám chutná, tak jak jsem to napsal já je pouze moje nejoblíbenější variace.

moje poznámky vytisknout recept do nákupního seznamu do mojí kuchařky přidat fotografii

Přidání fotografie:


Přihlášený uživatel může nahrávat fotografie k receptu.

Hodnocení uživatelů
Hodnoceno: 0 x
0
0.00 0 5 1

Oznámkujte recept jako ve škole

1 2 3 4 5
Hodnocení uživatelů: 0 (hodnoceno 0x)

Komentáře k receptu: Pizza ala faktotum

Komentáře

  1. m j   16.11.2007 | 14:18 | reagovat | závadný

    Náhodou tím spíš že kvalitní pizza spočívá v detailech oceňuji tento podrobnější popis:-)

  2. Lenka   03.08.2007 | 8:20 | reagovat | závadný

    Vypadá to hezky, zkusím to, jenom kdyby tam nebyl tak dlooouhý komentář autora..:(

Přihlášení

zapomněl jsem heslo
  Přihlásit přes mojeID  

Zajímavé články

Velký test balzámů na rty: Který opravdu pomůže na popraskané rty? Velký test balzámů na rty: Který opravdu pomůže na popraskané rty?
BMI, váha nebo obvod pasu: Která čísla při hubnutí by vás měla zajímat? BMI, váha nebo obvod pasu: Která čísla při hubnutí by vás měla zajímat?
Sejroška vám poradí, jak zabalit vánoční dárky Sejroška vám poradí, jak zabalit vánoční dárky
Právě sledované recepty
Dialog
X
Mobilní web