Pirohy vařené

Hodnocení:

Moje:

-
-

Suroviny

Vložit do nákupu
  • Směs do pirohů:
    • brambory
    • tvaroh
    • špek - slanina
    • cibule
    • sůl
    • pepř mletý
  • Těsto:
    • hladká mouka
    • vejce
    • olej
    • mléko

Postup přípravy receptu

Vložit do kuchařky
1
Brambory uvařené, oloupané, řádně rozšťoucháme, přidáme tvaroh, špek na jemno nakrájený a opečený a dozlatova osmahlou cibuli. Opepříme, osolíme. Nejlépe je si toto připravit den před tím, než začneme pirohy vařit, ale nemusí být. Těsto zhotovíme z mouky, 1-2 vajec (podle množství), zalejeme trochou oleje a přidáme teplé mléko - neškodí do mléka dát teplou vodu, může se špetku osolit. Těsto řádně prohněteme a můžeme hned postupně po částech vyválet s tím, že jemně zasypáváme moukou, aby se nám nelepilo na vále, je dobré tu placku alespoň jednou otočit. Válíme do cca 2-3 mm. Pak skleničkou (čím menší průměr, tím více práce) vykrajujeme kolečka jedno vedle druhého. Následně si dáme vařit osolenou vodu do hrnce (lépe více vody) a můžeme začít plnit pirohy. Připravíme si tác, na který budeme pirohy pokládat. Směs do pirohů nabíráme lžičkou a pokládáme na vykrájená kolečka do středu(přiměřeně), aby nám zustaly volné okraje, dále z nich tvoříme spojováním krajů půlměsíce. Je nutné kraje pirohů dobře pospojovat palcem a ukazováčkem, aby se nám ve vodě nerozpadly!! (Ze začátku to možná půjde pomalu, ale za chvíli to jde samo). Z tácu pak pirohy házíme do vroucí vody a zhruba po pěti minutách vaření vyndáváme cedníkem z hrnce a klademe na talíře nebo do mísy. Pokud je hned jíme nevadí, když jsou na sobě, v opačném případě pokud si je dáme zmrazit je dobré na sebe je nedávat kvůli slepování.
2
Mohou se jíst např. s cibulkou, anglickou slaninou atp. Taky se mohou ještě opéct na pánvi nebo ve friťáku (jsou pak krásně křupavé). Směs do pirohů může být na X způsobů, záleží jen na naší fantazii a co máme rádi např. nakládané zelí - houby, zelí - maso vař. namleté (drůbeží, vepřové), maso - houby, tvaroh s pažitkou nebo jen samotnou zeleninu... ale vždy s dozlatova osmahlou cibulkou.
Zařazení: Chuťovky Slané

Komentáře k receptu

  • Majka Rončáková
    Majka Rončáková |

    9. 1. 2008 12:14

    Zkuste dát do náplně čerstvý kopr,je to výborné.Pomastit cibulkou a anglickou.

  • Vlaďka
    Vlaďka |

    4. 1. 2008 11:14

    Já dělám náplň z nastrouhaných uvařených brambor, tvarohu, slaniny a nějakého paprikového klobásu, když není tak i kabanos (slanina a klobása nakrájená na maličké kostičky a opečená). Vynikající jídlo, sice pracné, ale obvykle dělám větší množství, zbytek zamrazím. Ale přiznám se, že je nevykrajuju skleničkou (to jsou moc malé) udělám si kuličky a ty vyválím válečkem, takže nejsou všechny úplně stejné, ale jsou podstatně větší (asi jako dlaň) a přece jenom je s tím trochu menší práce.

  • Klara
    Klara |

    3. 1. 2008 15:35

    Delame doma pirohy velmi podobne a je to jedno z mych nejmilejsich jidel. pri podavani je jeste trochu pokapeme hustou zakysanou smetanou, je to tak moc dobre.