Perníkové figurky na stromeček

Obtížné
Těsto
Hladká mouka
obyčejné ne 00
700 g
Moučkový cukr 250 g
Hera
rozpuštěná
70 g
Med
tekutý
100 g
Jedlá soda 2 lžička
Perníkové koření
anýz, zázvor, skořice, hřebíček
3 lžíce
Vejce 4 ks
Poleva
Bílek 1 ks
Moučkový cukr
150-180, 4x prosátý
180 g
Perníkové figurky na stromeček

Postup přípravy:

Zařazení: Moučníky

Mouku prosijeme sítem se sodou a dále vmícháme ostatní přísady a vypracujeme hladké těsto. Bochníkem asi 20x bouchneme o vál, aby utekl vzduch - říká se „těsto vybouchat“. Já dělám i vícekrát, řekněte manželovi. Necháme přes noc někde v chladu a 3 hodiny před válením dáme do pokojové teploty. Krájíme po kouskách, jednotlivý kus, ze kterého budeme válet prohněteme v ruce a vyvalujeme plát. Je to fuška. Na malé figurky široký tak 3 mm, na velké - třeba ryby asi 5 mm. Přeneseme na plech vyložený papírem na pečení. Mažeme štětečkem na vodovky rozšlehaným vejcem. Vajíčko si rozšlehejte třeba 2 hod. dopředu, ať na něm není pěna. Mazejte jemně, ať na perníčcích nestojí vajíčko - nejsou malé kaluže. Před pečením nechejte namazané chvilku osušit - tak 10 min. a dejte do vyhřáté trouby. Pečeme při 175-190 °C do červena. Kontrolujeme a první 2 min. neotevíráme troubu. Záleží, jak chcete mít perníčky tmavé. Podle toho sem tam nakoukněte a určete, jak dlouho ještě budete péct.

Perníčky jsou po upečení tvrdé. Pokud jsou na stromeček, nechejte v suchu, pokud na jídlo, dejte rozležet do vlhkého sklípku nebo aspoň na balkón. Ale tyto jsou speciálně na stromek, nerozlévají se a drží tvar. Na jídlo je tady hodně druhů, které jsou měkké rychleji, nebo hned po upečení.

Poleva: 1 bílek, 150-180 g 4x prosátého cukru moučka - třít ručně dřevěnou vařečkou - trvá to asi 25 minut

moje poznámky vytisknout recept do nákupního seznamu do mojí kuchařky přidat fotografii

Přidání fotografie:


Přihlášený uživatel může nahrávat fotografie k receptu.

Hodnocení uživatelů
Hodnoceno: 2 x
1
5 2 5 1
Oznámkujte recept jako ve škole
1 2 3 4 5
Hodnocení uživatelů: 1 (hodnoceno 2x)
Carbonnade à la Flamande Belgické speciality Články z

Komentáře k receptu: Perníkové figurky na stromeček

Komentáře

  1. Petra   24.11.2015 | 16:22 | reagovat | závadný

    Dobrý den,mohu se zeptat ta poleva jestli jsem to správně pochopila?...bílek který není ušlehaný jako sníh se s prosatým 4x moučkouvým cukrem tře vařečkou asi v nějaké uzší a nádobě až po 25 minutách vznikne poleva? Pochopila jsem to správně? Děkuji za odpověd předem a také za Váše skvělé recepty :-)
    S pomocí Boží O:-) ať se povede :-)

  2. pippiva   03.12.2010 | 12:12 | reagovat | závadný

    Kampak se nam ztratil cukr do testa??? :'(

    1. Tereza T   06.12.2010 | 14:50 | reagovat | závadný

      Opraveno, díky.

  3. iva nemcova   09.12.2009 | 17:42 | reagovat | závadný

    S testem se mi velice dobre pracovalo,chutove taky dobre,misto Hery jsem pouzila maslo.Davam 1.

Přihlášení

zapomněl jsem heslo
  Přihlásit přes mojeID  

Zajímavé články

Vyzkoušeno: 10 nejlepších podzimních rtěnek, které drží celý den Vyzkoušeno: 10 nejlepších podzimních rtěnek, které drží celý den
Hubnutí v 50? 7 věcí, které musíte vědět Hubnutí v 50? 7 věcí, které musíte vědět
Houba, která přivozuje okamžitý orgasmus? Víme, kde roste! Houba, která přivozuje okamžitý orgasmus? Víme, kde roste!
Právě sledované recepty
Dialog
X
Mobilní web