Hodnocení uživatelů
Hodnoceno: 2x
1
5 2 Perníkové figurky na stromeček 5 1

Perníkové figurky na stromeček

Obtížné
Těsto
Hladká mouka
obyčejné ne 00
700 g
Moučkový cukr 250 g
Hera
rozpuštěná
70 g
Med
tekutý
100 g
Jedlá soda 2 lžička
Perníkové koření
anýz, zázvor, skořice, hřebíček
3 lžíce
Vejce 4 ks
Poleva
Bílek 1 ks
Moučkový cukr
150-180, 4x prosátý
180 g
Perníkové figurky na stromeček

Postup přípravy:

Zařazení: Moučníky

Mouku prosijeme sítem se sodou a dále vmícháme ostatní přísady a vypracujeme hladké těsto. Bochníkem asi 20x bouchneme o vál, aby utekl vzduch - říká se „těsto vybouchat“. Já dělám i vícekrát, řekněte manželovi. Necháme přes noc někde v chladu a 3 hodiny před válením dáme do pokojové teploty. Krájíme po kouskách, jednotlivý kus, ze kterého budeme válet prohněteme v ruce a vyvalujeme plát. Je to fuška. Na malé figurky široký tak 3 mm, na velké - třeba ryby asi 5 mm. Přeneseme na plech vyložený papírem na pečení. Mažeme štětečkem na vodovky rozšlehaným vejcem. Vajíčko si rozšlehejte třeba 2 hod. dopředu, ať na něm není pěna. Mazejte jemně, ať na perníčcích nestojí vajíčko - nejsou malé kaluže. Před pečením nechejte namazané chvilku osušit - tak 10 min. a dejte do vyhřáté trouby. Pečeme při 175-190 °C do červena. Kontrolujeme a první 2 min. neotevíráme troubu. Záleží, jak chcete mít perníčky tmavé. Podle toho sem tam nakoukněte a určete, jak dlouho ještě budete péct.

Perníčky jsou po upečení tvrdé. Pokud jsou na stromeček, nechejte v suchu, pokud na jídlo, dejte rozležet do vlhkého sklípku nebo aspoň na balkón. Ale tyto jsou speciálně na stromek, nerozlévají se a drží tvar. Na jídlo je tady hodně druhů, které jsou měkké rychleji, nebo hned po upečení.

Poleva: 1 bílek, 150-180 g 4x prosátého cukru moučka - třít ručně dřevěnou vařečkou - trvá to asi 25 minut

moje poznámky vytisknout recept do nákupního seznamu do mojí kuchařky přidat fotografii

Přidání fotografie:


Přihlášený uživatel může nahrávat fotografie k receptu.

Oznámkujte recept jako ve škole 1 2 3 4 5
Hodnocení uživatelů: 1 (hodnoceno 2x)
Zavařeno a napečeno Články z

Komentáře k receptu: Perníkové figurky na stromeček

Komentáře

  1. Petra   24.11.2015 | 16:22 | reagovat | závadný

    Dobrý den,mohu se zeptat ta poleva jestli jsem to správně pochopila?...bílek který není ušlehaný jako sníh se s prosatým 4x moučkouvým cukrem tře vařečkou asi v nějaké uzší a nádobě až po 25 minutách vznikne poleva? Pochopila jsem to správně? Děkuji za odpověd předem a také za Váše skvělé recepty :-)
    S pomocí Boží O:-) ať se povede :-)

  2. pippiva   03.12.2010 | 12:12 | reagovat | závadný

    Kampak se nam ztratil cukr do testa??? :'(

    1. Tereza T   06.12.2010 | 14:50 | reagovat | závadný

      Opraveno, díky.

  3. iva nemcova   09.12.2009 | 17:42 | reagovat | závadný

    S testem se mi velice dobre pracovalo,chutove taky dobre,misto Hery jsem pouzila maslo.Davam 1.

Přihlášení

zapomněl jsem heslo
  Přihlásit přes mojeID  

Zajímavé články

Čísla, která musíte znát, pokud chcete opravdu zhubnout! Čísla, která musíte znát, pokud chcete opravdu zhubnout!
Srdceryvný příběh malé baletky: Amputovali jí nohu, přesto jde za svým snem Srdceryvný příběh malé baletky: Amputovali jí nohu, přesto jde za svým snem
Letní vánek, který vás naprosto okouzlí Letní vánek, který vás naprosto okouzlí
Právě sledované recepty
Dialog
X
Mobilní web