Perníkové figurky na stromeček

Hodnocení:

Moje:

Suroviny

Vložit do nákupu
  • Těsto
    • 700
      g hladká mouka obyčejné ne 00
    • 250
      g moučkový cukr
    • 70
      g hera rozpuštěná
    • 100
      g med tekutý
    • 2
      lžička jedlá soda
    • 3
      lžíce perníkové koření anýz, zázvor, skořice, hřebíček
    • 4
      ks vejce
  • Poleva
    • 1
      ks bílek
    • 180
      g moučkový cukr 150-180, 4x prosátý

Postup přípravy receptu

Vložit do kuchařky
1
Mouku prosijeme sítem se sodou a dále vmícháme ostatní přísady a vypracujeme hladké těsto. Bochníkem asi 20x bouchneme o vál, aby utekl vzduch - říká se "těsto vybouchat". Já dělám i vícekrát, řekněte manželovi. Necháme přes noc někde v chladu a 3 hodiny před válením dáme do pokojové teploty. Krájíme po kouskách, jednotlivý kus, ze kterého budeme válet prohněteme v ruce a vyvalujeme plát. Je to fuška. Na malé figurky široký tak 3 mm, na velké - třeba ryby asi 5 mm. Přeneseme na plech vyložený papírem na pečení. Mažeme štětečkem na vodovky rozšlehaným vejcem. Vajíčko si rozšlehejte třeba 2 hod. dopředu, ať na něm není pěna. Mazejte jemně, ať na perníčcích nestojí vajíčko - nejsou malé kaluže. Před pečením nechejte namazané chvilku osušit - tak 10 min. a dejte do vyhřáté trouby. Pečeme při 175-190 °C do červena. Kontrolujeme a první 2 min. neotevíráme troubu. Záleží, jak chcete mít perníčky tmavé. Podle toho sem tam nakoukněte a určete, jak dlouho ještě budete péct.
2
Perníčky jsou po upečení tvrdé. Pokud jsou na stromeček, nechejte v suchu, pokud na jídlo, dejte rozležet do vlhkého sklípku nebo aspoň na balkón. Ale tyto jsou speciálně na stromek, nerozlévají se a drží tvar. Na jídlo je tady hodně druhů, které jsou měkké rychleji, nebo hned po upečení.
3
**Poleva:** 1 bílek, 150-180 g 4x prosátého cukru moučka - třít ručně dřevěnou vařečkou - trvá to asi 25 minut
Zařazení: Moučníky
Vyzkoušeli recept

Komentáře k receptu

  • Petra
    Petra |

    24. 11. 2015 16:23

    Proč mi sem nejde dát komentář ? Dotaz?

  • Petra
    Petra |

    24. 11. 2015 16:22

    Dobrý den,mohu se zeptat ta poleva jestli jsem to správně pochopila?...bílek který není ušlehaný jako sníh se s prosatým 4x moučkouvým cukrem tře vařečkou asi v nějaké uzší a nádobě až po 25 minutách vznikne poleva? Pochopila jsem to správně? Děkuji za odpověd předem a také za Váše skvělé recepty :-) S pomocí Boží O:-) ať se povede :-)

  • Tereza T
    Tereza T |

    6. 12. 2010 14:50

    Opraveno, díky.

  • pippiva
    pippiva |

    3. 12. 2010 12:12

    Kampak se nam ztratil cukr do testa??? :'(

  • iva nemcova
    iva nemcova |

    9. 12. 2009 17:42

    S testem se mi velice dobre pracovalo,chutove taky dobre,misto Hery jsem pouzila maslo.Davam 1.