Penízkovký guláš

Hodnocení:

Moje:

45 minut
-

Suroviny

Vložit do nákupu
    • 250
      g čočka
    • 2
      ks nakládané okurky
    • 2
      ks vejce
    • 2
      ks párky nebo klobása
    • 1
      ks cibule
    • 1
      ks feferonka
    • 2
      stroužek česnek
    • pepř mletý
    • sůl
    • majoránka
    • olej
    • 2
      lžíce hladká mouka
    • ocet

Postup přípravy receptu

Vložit do kuchařky
1
Do hrnce s vodou dáme vařit propláchnutou čočku - asi za 20 minut by měla být měkká.
2
Mezitím si na trošce oleje osmažíme cibulku, přidáme nakrájený párek nebo klobásku, zasypeme moukou, osmahneme a zalijeme vodou tak, aby vznikla hustší kaše (asi 3 dcl). Potom přidáme scezenou a uvařenou čočku, nadrobno nakrájenou okurku, vajíčka a feferonku a ještě chvíli povaříme.
3
Nakonec dochutíme česnekem, majoránkou, pepřem, solí a octem nebo vodou z okurek.
Zařazení: Pokrmy Z luštěnin

Komentáře k receptu

  • Jana Kutačová
    Jana Kutačová |

    16. 8. 2006 19:33

    Simčo,jsem ráda,že Vám chutnalo.Mám se synem podobný problém-luštěniny odmítá,takže toto jídlo vařím občas,ale vždycky si pochutnám.:o)

  • Simona
    Simona |

    15. 8. 2006 11:45

    Paní Janičko, tento recept je naprosto vynikající. Chtěla bych vám za něj mc poděkovat. Vařilo jsem ho dětem, trošku zjemněný, a moc jim to chutnalo...Do této doby jsem do nich nemohla dostat žádnou luštěninu, na vše koukali s odporem. Také jsem místo čočky použila i hrášek a jak píši, jediný způsob, jakým do nich luštěninu dostanu (Peťa 5 a Jirka 8), děkuji! Určitě doporučím

  • Anonym
    Anonym |

    9. 5. 2006 12:12

    Je to dobrý nápad aspoň nemusím dávat na každý talíř vejce nebo párek-prostě je to už v čočce,která je vařena podobně jako nakyselo.

  • Anonym
    Anonym |

    5. 5. 2006 13:43

    Nic ve zlém Anonyme,já jen,že jsem tento guláš vyzkoušela a zareagovala,dle chuť. buněk naší rodiny.I tak díky,pochutnají si ostatní.

  • Anonym
    Anonym |

    3. 5. 2006 15:03

    Paní Hanko,já tento recept nikomu nevnucuji,pouze nabízím.Kdyby nám to nechutnalo,tak ho tady nevkládám.1000 lidí,1000 chutí a máte pravdu čočka na kyselo je taky dobrá...o))

  • Hanka
    Hanka |

    3. 5. 2006 12:03

    Tento recept není žádný zázrak,přestože luštěniny milujeme.Zvítězila klasik.čočka na kyselo ochuc.tymiánem.Ráda zkouším něco nového,buď zařadím do oblíb.receptů nebo se už k nim nevrátím-tento případ.

  • Jana Kutačová
    Jana Kutačová |

    27. 4. 2006 15:51

    Paní Terezko,i my jsme to jídávali bez přílohy a moc mi to chutnalo a chutná dodnes.Mám hodně ráda luštěniny,tak mi tohle jídlo vyhovuje.

  • Tereza Jarčušková
    Tereza Jarčušková |

    27. 4. 2006 07:05

    Aj u nás sa tak vravievalo. Iba babička varievala šošovicu na kyslo, teda ako prívarok . A jedli sme z neho trocha okolo obeda, bez akejkoľvek inej prílohy, pretože to bol pôstny deň. Ani smotana sa nemohla použiť, iba mlieko.

  • Jana Kutačová
    Jana Kutačová |

    26. 4. 2006 15:10

    Paní Terezko,máte pravdu,dělávala to naše babička o vánočních svátcích,aby čočka přivedla do domu penízky.....čočka-symbol penízků...o)

  • Tereza Jarčušková
    Tereza Jarčušková |

    26. 4. 2006 14:36

    Odkiaľ ten názov ? Od šošovice ?

  • Lidka Puchingerová
    Lidka Puchingerová |

    26. 4. 2006 12:25

    Miluju jídla z luštěnin.Díky,vyzkouším