Autor:

Pečená sekaná na houbách

Snadné
Porce: 4
Sekaná
Mleté maso - míchané 500 g
Sůl  
Pepř mletý  
Majoránka
nebo tymián dle chuti
 
Vejce 1 ks
Cibule
jemně pokrájená
1 ks
Česnek
nastrouhaný, dle chuti, cca 3 -
4 stroužek
Rohlík
starší, rozmixovaný nebo nastrouhaný
2 ks
Mléko
cca
120 ml
Dále
Máslo
nebo olej či sádlo na vymazání
 
Cibule 1 ks
Česnek
nasekaný, dle chuti 1 -
2 stroužek
Čerstvé žampiony
nebo krátce spařené a scezené lesní houby, cca
250 g
Snítka tymiánu
nebo rozmarýnu
 
Smetana ke šlehání
cca
200 ml
Sýr
nebo hladká mouka (solamyl) na zahuštění
 
Pečená sekaná na houbách

Postup přípravy:

Mleté maso dáme do mísy, osolíme, přidáme vejce, cibuli, česnek, mlékem navlhčené nastrouhané rohlíky, koření a bylinky dle chuti a vlastních zvyklostí. Vše dobře promícháme a ze směsi vytvoříme šišku, kterou vložíme do máslem vymazaného pekáčku nebo zapékací mísy. Kolem sekané nasypeme pokrájenou cibuli, houby, nasekaný česnek a případně i bylinky. Mírně podlijeme vodou, zaklopíme a pečeme v předehřáté troubě cca 40 minut. Pak odklopíme a dopečeme dozlatova, za občasného podlití a přelití sekané šťávou z výpeku. Ke konci přilijeme smetanu dle potřeby, do požadovaného množství pro 4 osoby.

Pokud se rozhodneme pro houbovo-bylinkový sos, zahustíme ke konci trochou hladké mouky promíchané v malém množství vody nebo jíškou a případně ještě dochutíme solí, pepřem a česnekem. Jestliže jsme nedávali bylinky, zahustit můžeme houbovo-smetanový výpek nastrouhaným sýrem (Niva, Gouda...) nebo smetanovým taveným, kdy se na dochucení bude hodit i špetka muškátového květu či oříšku.

Po zahuštění necháme v troubě ještě vše krátce provařit (propéct) a můžeme podávat.

Jelikož k sekané, kterou pokrájíme na plátky, budeme podávat i houbový výpek se smetanou, nemusíme podávat jen klasickou bramborovou přílohu, ale i těstoviny, rýži nebo gnocchi.

Pokud pod sekanou použijeme lesní houby, doporučuji je očistit, pokrájet, spařit ve vroucí osolené vodě, scedit a propláchnout. Zbavíme je tak přebytečného „slizu“, ale chuť zůstane.

Ti, kdo nemusí smetanové omáčky, se klidně spokojí pouze se zahuštěným houbovým výpekem moukou či jíškou a budou také spokojení.

moje poznámky vytisknout recept do nákupního seznamu do mojí kuchařky přidat fotografii

Přidání fotografie:


Přihlášený uživatel může nahrávat fotografie k receptu.

Hodnocení uživatelů
Hodnoceno: 2 x
1
5 2 5 1

Oznámkujte recept jako ve škole

1 2 3 4 5
Hodnocení uživatelů: 1 (hodnoceno 2x)
Pomazánka z pečeného česneku Báječná listopadová čtyřka Články z

Komentáře k receptu: Pečená sekaná na houbách

Komentáře


V diskusi zatím nejsou žádné příspěvky.

Přihlášení

zapomněl jsem heslo
  Přihlásit přes mojeID  

Zajímavé články

Krásná pleť bez vrásek? Jezte brokolici a mandle! Krásná pleť bez vrásek? Jezte brokolici a mandle!
Největší mýty o mase a hubnutí: Je plné antibiotik a barva hraje roli Největší mýty o mase a hubnutí: Je plné antibiotik a barva hraje roli
Jak zažít orgasmus, který bude trvat celou dlouhou minutu Jak zažít orgasmus, který bude trvat celou dlouhou minutu
Právě sledované recepty
Dialog
X
Mobilní web