Autor:

Pečená sekaná na houbách

Snadné
Porce: 4
Sekaná
Mleté maso - míchané 500 g
Sůl  
Pepř mletý  
Majoránka
nebo tymián dle chuti
 
Vejce 1 ks
Cibule
jemně pokrájená
1 ks
Česnek
nastrouhaný, dle chuti, cca 3 -
4 stroužek
Rohlík
starší, rozmixovaný nebo nastrouhaný
2 ks
Mléko
cca
120 ml
Dále
Máslo
nebo olej či sádlo na vymazání
 
Cibule 1 ks
Česnek
nasekaný, dle chuti 1 -
2 stroužek
Čerstvé žampiony
nebo krátce spařené a scezené lesní houby, cca
250 g
Snítka tymiánu
nebo rozmarýnu
 
Smetana ke šlehání
cca
200 ml
Sýr
nebo hladká mouka (solamyl) na zahuštění
 
Pečená sekaná na houbách

Postup přípravy:

Mleté maso dáme do mísy, osolíme, přidáme vejce, cibuli, česnek, mlékem navlhčené nastrouhané rohlíky, koření a bylinky dle chuti a vlastních zvyklostí. Vše dobře promícháme a ze směsi vytvoříme šišku, kterou vložíme do máslem vymazaného pekáčku nebo zapékací mísy. Kolem sekané nasypeme pokrájenou cibuli, houby, nasekaný česnek a případně i bylinky. Mírně podlijeme vodou, zaklopíme a pečeme v předehřáté troubě cca 40 minut. Pak odklopíme a dopečeme dozlatova, za občasného podlití a přelití sekané šťávou z výpeku. Ke konci přilijeme smetanu dle potřeby, do požadovaného množství pro 4 osoby.

Pokud se rozhodneme pro houbovo-bylinkový sos, zahustíme ke konci trochou hladké mouky promíchané v malém množství vody nebo jíškou a případně ještě dochutíme solí, pepřem a česnekem. Jestliže jsme nedávali bylinky, zahustit můžeme houbovo-smetanový výpek nastrouhaným sýrem (Niva, Gouda...) nebo smetanovým taveným, kdy se na dochucení bude hodit i špetka muškátového květu či oříšku.

Po zahuštění necháme v troubě ještě vše krátce provařit (propéct) a můžeme podávat.

Jelikož k sekané, kterou pokrájíme na plátky, budeme podávat i houbový výpek se smetanou, nemusíme podávat jen klasickou bramborovou přílohu, ale i těstoviny, rýži nebo gnocchi.

Pokud pod sekanou použijeme lesní houby, doporučuji je očistit, pokrájet, spařit ve vroucí osolené vodě, scedit a propláchnout. Zbavíme je tak přebytečného „slizu“, ale chuť zůstane.

Ti, kdo nemusí smetanové omáčky, se klidně spokojí pouze se zahuštěným houbovým výpekem moukou či jíškou a budou také spokojení.

moje poznámky vytisknout recept do nákupního seznamu do mojí kuchařky přidat fotografii

Přidání fotografie:


Přihlášený uživatel může nahrávat fotografie k receptu.

Hodnocení uživatelů
Hodnoceno: 1 x
1
5 1 5 1
Barevné přílohy k pečínkám 4 recepty na výborné přílohy k pečínkám Články z

Komentáře k receptu: Pečená sekaná na houbách

Komentáře


V diskusi zatím nejsou žádné příspěvky.

Přihlášení

zapomněl jsem heslo
  Přihlásit přes mojeID  

Zajímavé články

Někteří dospělí neumí trávit mléko! Čím ho ve stravě nahradit! Někteří dospělí neumí trávit mléko! Čím ho ve stravě nahradit!
Chcete ušetřit při nákupu poootravin? BILLA nově zlevňuje 1000 proooduktů Chcete ušetřit při nákupu poootravin? BILLA nově zlevňuje 1000 proooduktů
Tento týden v Ulici: Prozrazená tajemství, rodinná hádka i konec velkého přátelství! Tento týden v Ulici: Prozrazená tajemství, rodinná hádka i konec velkého přátelství!
Právě sledované recepty
Dialog
X
Mobilní web