Autor:

Parmigiana - italský zapečený lilek (odlehčená verze)

Snadné
Porce: 4
Ingredience
Lilek
vetsi
2 ks
Rajčata
sterilovana nebo cerstva
800 g
Mozzarella 300 g
Strouhaný parmazán
cca, muze byt i vice
10 lžíce
Bazalka
cerstva
 
Cibule
polovina 1 mensi cibule
 
Česnek 1 stroužek
Panenský olivový olej  
Parmigiana - italský zapečený lilek (odlehčená verze)

Postup přípravy:

Lilek omyjeme a nakrájíme na kolečka cca 0,5 cm. Osolíme a necháme vypotit asi 30 minut. Po vypocení kolečka lilku naskládáme na plech vyložený pečícím papírem tak, aby se nepřekrývala a dáme péct či grilovat do předehřáté trouby na 180-200°C dokud nezmeknou a lehce zmeni barvu ( peceme bez tuku). Z tohoto množství jsou plechy 2, pokud máme troubu horkovzdušnou, můžeme dát oba plechy najednou. Mozzarellu nakrájíme či natrháme na kousky a trochu ji vymačkáme, tak se zbavíme nadbytečné tekutiny.

Rajčata spaříme, oloupeme a nakrájíme na kousky. Pokud máme rajčata sterilovaná, stačí je rozmačkat vidličkou, použijeme i šťávu. V hrnci rozehřejeme lžíci oleje, přidáme nadrobno nakrájenou cibuli a celý česnek. Necháme zesklovatět, česnek odstraníme a přidáme rajčata. Vaříme cca 30 minut, nakonec osolíme, případně trochu osladíme a přidáme pár lístků bazalky.

Do pekáčku dáme trochu rajčatové šťávy, plátky lilku, kousky mozzarelly, opět rajčatovou šťávu a zasypeme 3 - 4 lžícemi parmazánu. Postup opakujeme a ukončíme vrstvou lilku, rajčatové šťávy a parmazánu (bez mozzarelly) a pokapeme trochou oleje. Vrstvy proložíme lístky bazalky. Dáme zápect do předehřáté trouby na 180°C po dobu 30-40 minut (podle trouby). Po upečení necháme chvíli odpočinout a podáváme s čerstvým pečivem.

La parmigiana je klasický italsky pokrm, připravována je hlavně v létě. Klasická verze vyžaduje plátky lilku obalené v mouce a vejci a osmažené ve spoustě olivového oleje. Tudíž není k zahození tato odlehčená varianta, kdy lilek připravíme bez vajec a tuku. Lilek můžeme obměnit i cuketou, parmigiana z cukety se také běžně dělá.

moje poznámky vytisknout recept do nákupního seznamu do mojí kuchařky přidat fotografii

Přidání fotografie:


Přihlášený uživatel může nahrávat fotografie k receptu.

Hodnocení uživatelů
Hodnoceno: 19 x
1
4.95 19 5 1
Pečené krůtí prso na perlovém kuskusu Září ve vaší kuchyni Články z

Komentáře k receptu: Parmigiana - italský zapečený lilek (odlehčená verze)

Komentáře

  1. Anenka   06.03.2016 | 18:22 | reagovat |

    Výborné, dnes jsme měli k obědu :)

  2. HelenaPa   20.08.2015 | 9:32 | reagovat |

    Vynikající letní večeře. Dávám velkou 1.

  3. JAV13R   08.05.2015 | 20:40 | reagovat |

    Absolutně dokonalé...!!! :-)

    1. pippiva   31.05.2015 | 18:23 | reagovat |

      Tesi me, ze chutna :-)

  4. penzionalenka   11.08.2014 | 13:09 | reagovat |

    Výborný nápad, uděláme hned k večeři. Děkuji.

  5. Lucka   22.06.2014 | 20:58 | reagovat |

    Zítra vyzkouším a dává se k tomu nějaká příloha? :-)

    1. pippiva   10.08.2014 | 16:28 | reagovat |

      Podavame s pecivem.

1 2 3 Další

Přihlášení

zapomněl jsem heslo
  Přihlásit přes mojeID  

Zajímavé články

8 božských snídaní: Sýrové špízy, tousty se skořicí nebo lívance s medem 8 božských snídaní: Sýrové špízy, tousty se skořicí nebo lívance s medem
12 pravidel, jak si objednat z vesmíru přání, aby se splnilo! 12 pravidel, jak si objednat z vesmíru přání, aby se splnilo!
Po jakých jídlech je Kate tak štíhlá? Krevety, popcorn nebo pálivé kari! Po jakých jídlech je Kate tak štíhlá? Krevety, popcorn nebo pálivé kari!
Právě sledované recepty
Dialog
X
Mobilní web