Autor:

Parmigiana - italský zapečený lilek (odlehčená verze)

Snadné
Porce: 4
Ingredience
Lilek
vetsi
2 ks
Rajčata
sterilovana nebo cerstva
800 g
Mozzarella 300 g
Strouhaný parmazán
cca, muze byt i vice
10 lžíce
Bazalka
cerstva
 
Cibule
polovina 1 mensi cibule
 
Česnek 1 stroužek
Panenský olivový olej  
Parmigiana - italský zapečený lilek (odlehčená verze)

Postup přípravy:

Lilek omyjeme a nakrájíme na kolečka cca 0,5 cm. Osolíme a necháme vypotit asi 30 minut. Po vypocení kolečka lilku naskládáme na plech vyložený pečícím papírem tak, aby se nepřekrývala a dáme péct či grilovat do předehřáté trouby na 180-200°C dokud nezmeknou a lehce zmeni barvu ( peceme bez tuku). Z tohoto množství jsou plechy 2, pokud máme troubu horkovzdušnou, můžeme dát oba plechy najednou. Mozzarellu nakrájíme či natrháme na kousky a trochu ji vymačkáme, tak se zbavíme nadbytečné tekutiny.

Rajčata spaříme, oloupeme a nakrájíme na kousky. Pokud máme rajčata sterilovaná, stačí je rozmačkat vidličkou, použijeme i šťávu. V hrnci rozehřejeme lžíci oleje, přidáme nadrobno nakrájenou cibuli a celý česnek. Necháme zesklovatět, česnek odstraníme a přidáme rajčata. Vaříme cca 30 minut, nakonec osolíme, případně trochu osladíme a přidáme pár lístků bazalky.

Do pekáčku dáme trochu rajčatové šťávy, plátky lilku, kousky mozzarelly, opět rajčatovou šťávu a zasypeme 3 - 4 lžícemi parmazánu. Postup opakujeme a ukončíme vrstvou lilku, rajčatové šťávy a parmazánu (bez mozzarelly) a pokapeme trochou oleje. Vrstvy proložíme lístky bazalky. Dáme zápect do předehřáté trouby na 180°C po dobu 30-40 minut (podle trouby). Po upečení necháme chvíli odpočinout a podáváme s čerstvým pečivem.

La parmigiana je klasický italsky pokrm, připravována je hlavně v létě. Klasická verze vyžaduje plátky lilku obalené v mouce a vejci a osmažené ve spoustě olivového oleje. Tudíž není k zahození tato odlehčená varianta, kdy lilek připravíme bez vajec a tuku. Lilek můžeme obměnit i cuketou, parmigiana z cukety se také běžně dělá.

moje poznámky vytisknout recept do nákupního seznamu do mojí kuchařky přidat fotografii

Přidání fotografie:


Přihlášený uživatel může nahrávat fotografie k receptu.

Hodnocení uživatelů
Hodnoceno: 20 x
1
4.95 20 5 1

Oznámkujte recept jako ve škole

1 2 3 4 5
Hodnocení uživatelů: 1 (hodnoceno 20x)
Ořechové menu na víkend Články z

Komentáře k receptu: Parmigiana - italský zapečený lilek (odlehčená verze)

Komentáře

  1. Anenka   06.03.2016 | 18:22 | reagovat | závadný

    Výborné, dnes jsme měli k obědu :)

  2. HelenaPa   20.08.2015 | 9:32 | reagovat | závadný

    Vynikající letní večeře. Dávám velkou 1.

  3. JAV13R   08.05.2015 | 20:40 | reagovat | závadný

    Absolutně dokonalé...!!! :-)

    1. pippiva   31.05.2015 | 18:23 | reagovat | závadný

      Tesi me, ze chutna :-)

  4. penzionalenka   11.08.2014 | 13:09 | reagovat | závadný

    Výborný nápad, uděláme hned k večeři. Děkuji.

  5. Lucka   22.06.2014 | 20:58 | reagovat | závadný

    Zítra vyzkouším a dává se k tomu nějaká příloha? :-)

    1. pippiva   10.08.2014 | 16:28 | reagovat | závadný

      Podavame s pecivem.

1 2 3 Další

Přihlášení

zapomněl jsem heslo
  Přihlásit přes mojeID  

Zajímavé články

Vyzkoušeno před kamerou: Pudrové oční linky a skvělý pleťový rozjasňovač Vyzkoušeno před kamerou: Pudrové oční linky a skvělý pleťový rozjasňovač
VIDEO: Toužíte před Vánoci vypadat uvolněně a krásně? Objevte nový chrám krásy VIDEO: Toužíte před Vánoci vypadat uvolněně a krásně? Objevte nový chrám krásy
Máte často modřiny? Banalita, nebo velmi vážné onemocnění? Máte často modřiny? Banalita, nebo velmi vážné onemocnění?
Právě sledované recepty
Dialog
X
Mobilní web