Pařížský dort Eli

moje hodnocení:

hodnotilo: 0
30 minut
30
porce
neuvedeno
autor: elimarliz

Suroviny

Vložit do nákupu
  • krém
    • 2
      ks měkký tvaroh
    • 2
      ks žloutek
    • 125
      g máslo
    • 125
      g cukr krystal
    • 2
      lžíce kakao
    • 4
      lžíce zakysaná smetana
  • šlehačka
    • 1
      ks smetana ke šlehání
    • 150
      g pikantní marmeláda
  • korpus
    • 5
      ks vejce
    • 250
      g polohrubá mouka
    • 250
      g cukr krystal
    • 2
      lžíce studená voda
    • 3
      lžíce rostlinný olej
    • 1
      lžička jedlá soda
    • 1
      balíček prášek do pečiva
    • 3
      lžíce kakao
  • ozdoba
    • 100
      g čokoláda na vaření

Postup přípravy receptu

Vložit do kuchařky
1
Těsto: Postupujeme dle požadované velikosti moučníku. Kolik vajec, tolik dalších ingrediencí. 1 vejce = 50 g. Takže při 5 vejcích dáme 250 g pol. mouky a 250 g cukru. 1 lžičku sody, 1 sáček prášku do pečiva, 3 lžíce kakaa, 2 lžíce vody, 3 lžíce oleje. Vše smícháme a dáme péct na vymazaný a vysypaný plech. Dle trouby pozvolna pečeme, až je špejle suchá. Dáme do chladu vystydnout.
2
Krém: Utřeme máslo se žloutky a přisypáváme cukr do pěny. Nakonec přidáme kakao. Pak jemně vmícháme 2 ks měkkého tvarohu a 4 velké lžíce zakysané smetany nebo bílého jogurtu.
3
Na upečené těsto namažeme pikantní marmeládu kyselejší chuti. Např. rybízová či ostružinová. Na marmeládu jemně rozetřeme stěrkou krém. Pak si rozpustíme tabulku čokolády na vaření spolu se lžící másla (nikdy ne vodu!). Necháme na mírném plameni jenom po tu dobu, nežli se za stálého míchání nerozpustí. Pak vidličkou pocákáme rozpuštěnou čokoládou nepravidelně na moučník na natřený krém.
4
Při podávání dáme na porci ušlehanou šlehačku.
5
Je to lepší nežli krém s pařížskou šlehačkou, protože ta by nám do druhého dne slehla. Krém s tvarohem drží pěkně formu a navíc je příjemně navinulý po tvarohu v krému a není tolik sytý.
6
Množství vystačí na velký plech do trouby. Je lepší nežli do kulaté dortové formy, dá se lépe krájet, porce si lehce přizpůsobíte, a také lépe skladovat, neboť krém vydrží více jak jeden den. Dávám jej do studena bez vrchní šlehačky, kterou pak servíruji až na talířky na jednotlivé porce.
Zařazení: Moučníky Zákusky

Komentáře k receptu

  • Lenka B.
    Lenka B. |

    26. 12. 2012 11:51

    Vypadá dobře, akorát nesnáším syrové žloutky v krému.