Panettone - italská vánoční bábovka

Střední
Ingredience
Hladká mouka 500 ml
Droždí 30 g
Mléko 225 ml
Med 100 ml
Máslo 3 lžíce
Sůl 1 špetka
Žloutek 4 ks
Rozinky 1 hrst
Kandované ovoce
menší
1 hrst
Mandle
mleté nebo hoblované
1 hrst
Citronová kůra  
Vanilkový cukr 1 balíček

Postup přípravy:

Zařazení: Moučníky, Bábovky, Dezerty

Z části vlažného mléka a kvasnic si připravíme kvásek, v druné části teplého mléka si rozpustíme med. Do mouky zamícháme rozinky, kandované ovoce, mandle, citrónovou kůru a špetku soli. Přidáme mléko s medem, kvásek, žloutky a vypracujeme těsto. Necháme alespoň 1 hodinu kynout - než zdvojnásobí svůj objem. Potom těsto znovu vypracujte a vložte do vymaštěné a moukou vysypané bábovkové formy. Znovu nechte kynout 30-40 minut. Dáme do předehřáté trouby na 160 °C péct 35-40 minut. Po upečení pocukrujeme vanilínovým cukrem.

Panettone je typickým milánským dezertem, který se obyčejně připravuje v čase Vánoc. V Itálii se peče ve speciální vysoké formě vyložené pečícím papírem. Tato forma se dá nahradit bábovkovou formou. Recept vymyslel milánský šlechtic, který se vydával za pekaře, aby získal srdce dcery chudého pekaře. Jejich svatby se prý účastnil i samotný Leonardo da Vinci.

moje poznámky vytisknout recept do nákupního seznamu do mojí kuchařky přidat fotografii

Přidání fotografie:


Přihlášený uživatel může nahrávat fotografie k receptu.

Hodnocení uživatelů
Hodnoceno: 2 x
3
3 2 5 1
Reklama
Pivní vafle Vafle 5x jinak Články z

Komentáře k receptu: Panettone - italská vánoční bábovka

Komentáře

  1. Jana   30.12.2011 | 13:03 | reagovat |

    Pravy recept na milanske panettone je trochu jiny,hlavne v postupu prace.Tohle je tak trochu zjednodusene.

  2. Krista Romanová   25.10.2007 | 0:15 | reagovat |

    tak jsem zkoušela - je dobrá, něco mezi štolou a vánočkou v bábovkové formě. Jen málo sladké, konzumovali jsme pokapané medem a přizdobené šlehačkou ve sprayi.Druhý den byla ještě lepší než čerstvá a další dny už není vyzkoušeno - zmizela v bříškách

  3. Veronika   24.04.2007 | 12:28 | reagovat |

    Zkoušela jsem recept, bábovka byla dobrá, ale k nadýchanému zázraku, který si kupujeme na vánoce v papírových krabicích to má daleko. :o)

  4. Petra Nevrzalová   31.12.2006 | 12:33 | reagovat |

    Panettone v podobné verzi připravuju na Vánoce již několik let. Rodina si ho moc oblíbila.

Přihlášení

zapomněl jsem heslo
  Přihlásit přes mojeID  

Zajímavé články

Horoskop na další týden: Zajíci se mohou těšit na peníze, Krysy na žhavý flirt Horoskop na další týden: Zajíci se mohou těšit na peníze, Krysy na žhavý flirt
Leden: Měsíc, kdy se lidé nejvíc rozvádějí. Dejte si pozor! Leden: Měsíc, kdy se lidé nejvíc rozvádějí. Dejte si pozor!
8 způsobů, jak si prodloužit život: Dejte si občas skleničku a vypněte televizi 8 způsobů, jak si prodloužit život: Dejte si občas skleničku a vypněte televizi
Právě sledované recepty
Dialog
X
Mobilní web