Palestinské makloubeh

Hodnocení:

Moje:

-
4
porce

Suroviny

Vložit do nákupu
    • 1
      ks kuřecí maso celé kuře
    • 1
      ks lilek Velký
    • 1
      ks květák
    • 1
      ks mrkev
    • cibule
    • rýže
    • koření Dle chuti
  • Na ozdobu
    • 1
      hrst mandle půlené Větší
    • petrželka
  • K podávání
    • bílý jogurt
    • salát

Postup přípravy receptu

Vložit do kuchařky
1
Kuře i s kůží naporcujeme na menši kousky, čtvrtiny nebo i osminky. Spolu s 1 - 2 cibulemi a stroužky česneku lehce opečeme kuře na oleji, zalijeme vodou a vaříme, dokud není kuře hotové. Do vývaru můžeme přidat libovolné koření. Zatímco se kuře vaří nakrajíme lilek na asi 2 cm kolečka květák na vetší kusy a mrkev pokud používáme na silnější kolečka. Někdo lilek loupe, já jej mám ráda i se slupkou.
2
Ve větší pánvi rozpálíme asi na dva centimetry oleje a vložíme SYROVÝ výrazně osolený květák a smažíme dokud není zlatohnědý (chvíli to trvá, ale vytrvejte), vyjměte z pánve a odložte stranou. Stejným způsobem osmažte lilek dokud není zlatohnědý. Lehce orestujte i kolečka mrkve.
3
Přeceďte vývar, vyjměte kuřecí kousky, kuře osolte a opět osmažte dokud kuře nezíská výrazně zlatohnědou barvu(pokud vlhké kuře prská, přikryjte pánev při smažení pokličkou) do vetšího vyššího hrnce nyní naskládejte opečené kuře, na něj vrstvu zeleniny, na to nasypte dobře propláchnutou a na 15 minut namočenou rýži - větší vrstvu (orientačně na výšku stejná vrstva syrove rýže jako je vrstva masa, nebo i více rýže, maso je v palestine drahe a tak je ho spiše poskrovnu, strávníci se tedy zaplní spíš rýží. Vše zalijte vývarem z kuřete a doplňte vodou, tak aby voda dosahovala tak dva centimetry nad rýži (ja používám 1 díl rýže na dva díly vody pro obyčejnou rýži, nebo 1 díl rýže a 1,5 dílu vody pro jasmínovou rýži, kterí je tenčí a rychleji uvařená), osolte a vařte na mírném plameni, dokud se téměř všechna voda nevyvaří, pak stáhněte z ohně(rýže může být ještě mírně nedovařená), nechte pevně přikryté poklicí cca 15 minut odpočívat, rýže "dojde".
4
Nyní si nachystejte velký tác, položte jej na hrnec a hrnec překlopte i s tácem vzhůru nohama - odtud nazev :) (jako kdybyste vyklapeli dort). Rýži na tácu hezky upravte, posypte opečenými mandlemi nakrajenými na nudličky (nešetřete, hezky celou hrst) a posypte nasekanou petrželkou.
Zařazení: Maso Drůbeží

Komentáře k receptu

  • Nejsou zde zatím žádné komentáře.