Autor:

Palestinské makloubeh

Obtížné
Porce: 4
Ingredience
Kuřecí maso
celé kuře
1 ks
Lilek
Velký
1 ks
Květák 1 ks
Mrkev 1 ks
Cibule  
Rýže  
Koření
Dle chuti
 
Na ozdobu
Mandle půlené
Větší
1 hrst
Petrželka  
K podávání
Bílý jogurt  
Salát  
Palestinské makloubeh

Postup přípravy:

Zařazení: Maso, Drůbeží

Kuře i s kůží naporcujeme na menši kousky, čtvrtiny nebo i osminky. Spolu s 1 - 2 cibulemi a stroužky česneku lehce opečeme kuře na oleji, zalijeme vodou a vaříme, dokud není kuře hotové. Do vývaru můžeme přidat libovolné koření. Zatímco se kuře vaří nakrajíme lilek na asi 2 cm kolečka květák na vetší kusy a mrkev pokud používáme na silnější kolečka. Někdo lilek loupe, já jej mám ráda i se slupkou.

Ve větší pánvi rozpálíme asi na dva centimetry oleje a vložíme SYROVÝ výrazně osolený květák a smažíme dokud není zlatohnědý (chvíli to trvá, ale vytrvejte), vyjměte z pánve a odložte stranou. Stejným způsobem osmažte lilek dokud není zlatohnědý. Lehce orestujte i kolečka mrkve.

Přeceďte vývar, vyjměte kuřecí kousky, kuře osolte a opět osmažte dokud kuře nezíská výrazně zlatohnědou barvu(pokud vlhké kuře prská, přikryjte pánev při smažení pokličkou) do vetšího vyššího hrnce nyní naskládejte opečené kuře, na něj vrstvu zeleniny, na to nasypte dobře propláchnutou a na 15 minut namočenou rýži - větší vrstvu (orientačně na výšku stejná vrstva syrove rýže jako je vrstva masa, nebo i více rýže, maso je v palestine drahe a tak je ho spiše poskrovnu, strávníci se tedy zaplní spíš rýží. Vše zalijte vývarem z kuřete a doplňte vodou, tak aby voda dosahovala tak dva centimetry nad rýži (ja používám 1 díl rýže na dva díly vody pro obyčejnou rýži, nebo 1 díl rýže a 1,5 dílu vody pro jasmínovou rýži, kterí je tenčí a rychleji uvařená), osolte a vařte na mírném plameni, dokud se téměř všechna voda nevyvaří, pak stáhněte z ohně(rýže může být ještě mírně nedovařená), nechte pevně přikryté poklicí cca 15 minut odpočívat, rýže „dojde“.

Nyní si nachystejte velký tác, položte jej na hrnec a hrnec překlopte i s tácem vzhůru nohama - odtud nazev :) (jako kdybyste vyklapeli dort). Rýži na tácu hezky upravte, posypte opečenými mandlemi nakrajenými na nudličky (nešetřete, hezky celou hrst) a posypte nasekanou petrželkou.

moje poznámky vytisknout recept do nákupního seznamu do mojí kuchařky přidat fotografii

Přidání fotografie:


Přihlášený uživatel může nahrávat fotografie k receptu.

Hodnocení uživatelů
Hodnoceno: 1 x
1
5 1 5 1
Náš tip: Hovězí pečeně s granátovými jablky Články z

Komentáře k receptu: Palestinské makloubeh

Komentáře


V diskusi zatím nejsou žádné příspěvky.

Přihlášení

zapomněl jsem heslo
  Přihlásit přes mojeID  

Zajímavé články

Voda s citronem jako spalovač tuků: Vážně to funguje? Voda s citronem jako spalovač tuků: Vážně to funguje?
Jak zamaskovat odrosty rychle a bez barvení? Známe kosmetické triky! Jak zamaskovat odrosty rychle a bez barvení? Známe kosmetické triky!
Nezbytné železo – co je dobré o něm vědět? Nezbytné železo – co je dobré o něm vědět?
Právě sledované recepty
Dialog
X
Mobilní web