Ovocné šátečky z toastovače

moje hodnocení:

4,6

hodnotilo: 5
15 minut
neuvedeno
neuvedeno

Suroviny

Vložit do nákupu
    • 1
      balíček listové těsto
    • máslo na vymazání toustovače
    • marmeláda na potření těsta, dle chuti a výběru
    • ovoce na pokládání těsta, ovoce musí chuťově ladit se zvolenou marmeládou

Postup přípravy receptu

Vložit do kuchařky
1
Listové těsto vyválíme (musí být trochu tlustší) a nakrájíme na čtverce velké jako toastový chleba (formy v toastovači).
2
Na jeden čtverec navršíme džem nebo namažeme marmeládou např. třešňovou a přidáme třešně z kompotu, nebo broskvovou a přidáme pokrájené kompotované broskve, nebo jablka, která jsme nechali chvíli podusit s cukrem doměkka, nebo jakékoliv jiné ovoce...
3
Přiklopíme druhým čtvercem a strany k sobě přimáčkneme. Rozpálený toastovač vymažeme máslem a upečeme v něm šátečky dozlatova. Po vychladnutí pocukrujeme.
4
Tento recept je sice převzatý z časopisu, ale nemohla jsem si odpustit ho sem nedat. Je nápaditý, jednoduchý, rychlý a výborný pro nečekanou návštěvu.
5
Když si vzpomenu, jak jsem já do té doby, než jsem ho objevila plácala šátečky, pak se v troubě rozjely. Tyhle šátečky jsou jeden jako druhý. Také je lepší, když máte toastovač, kdy je každý čtverec rozdělený na úhlopříčku na půl. Pak se vytvoří šátečky, někdo má toastovač jako čtverečky.
6
Koneckonců se mohou šátečky připravit i se slanou náplní.
Zařazení: Pokrmy Sladké
Vyzkoušeli recept

Komentáře k receptu

  • Katka Maršálková
    Katka Maršálková |

    8. 7. 2008 15:37

    zkuste dát do toustovače pěčící papír přeložený na půl, když vyteče trochu marmelády, tak se aspoň k toustovači nepřichytí a nebudete muset drhnout :o)

  • anonym
    anonym |

    23. 1. 2007 08:55

    Přesně tak,tužší marmeláda nevyteče, i čokoláda je jako rychlovka super.

  • olga urbanova
    olga urbanova |

    23. 1. 2007 07:32

    Delavám je taky.Plním až po upečení marmeládou nebo hustým pudingem .

  • englicka
    englicka |

    22. 1. 2007 17:42

    chce to tu tužší marmeládu a nemazat až k okrajům:o)))

  • Nika
    Nika |

    22. 1. 2007 13:18

    a nevytékala vám ta marmeláda nebo jiná směs ze šátečků? Já jsem dala asi moc marmelády, nebo nevím proč, hodně mi toho vyteklo a toustovač jsem drhla půl hodiny....

  • anonym
    anonym |

    22. 1. 2007 06:52

    Dělala jsem již 2x, s čokoládou i marmeládou.Výborné.Budu opakovat.Chutnalo celé rodině.

  • Hedvika
    Hedvika |

    22. 1. 2007 00:02

    Pokud máme koupené těsto ve čtvercích akorát do toustovače,tak snad ta snídaně by se dala udělat.Možná by to šlo v rozespalosti i jíst.Ale vyvalovat,vykrajovat a po kouskách péct bez valného výsledku?Někdo píše na cesty.Já si tedy na cesty neberu toustovač a už vůbec ne váleček na nudle :-))))

  • MartinV
    MartinV |

    21. 1. 2007 17:40

    Katko, kdyby nic jiného tak jste rozvířila snad rekordní diskuzi v tak krátkém čase :-)A zítra to taky s děckama vyzkoušíme, zároveň se zabaví i nají !

  • englicka marketa
    englicka marketa |

    21. 1. 2007 12:47

    náááhodou,dělala jsem ke snídani,pár z tvarohem a mletými ořechy ,pár z marmoškou,pár jen tak posypaný skořicí.akorát jsem to pořádně potřela máslem,a jako dobrota!!nezbylo vůbec nic a bylo mi doporučeno od rodiny opakovat:o)))

  • Katka Maršálková
    Katka Maršálková |

    18. 1. 2007 13:33

    chápu....z trouby jsou z trouby, svíčková od maminky je svíčková od maminky, točený pivo je točený pivo....jakákoliv jiná svíčková je taky dobrá a když neni točený pivko, tak se spokojíme i s lahváčem.... takže tak....

  • Jana Z
    Jana Z |

    17. 1. 2007 15:29

    Musím říct, že i když mě recept nadchl tak jako ostatní, zkusila jsem ale dělávat nebudu, taky se mi zdá že je to příliš zdlouhavé a z trouby jsou z trouby.

  • Airan
    Airan |

    17. 1. 2007 12:27

    Ja jsem je taky zkusila, nedalo mi to:-) Pouzila jsem uz rozvalene testo, nevymazavala sendvicovac - napln jsem delala ze syru, spenatu a vejce. Po 4min. jsem to poprve otevrela, pak nechala jste 2min. Podle mne byli akorat. Docela se mi testicko i nafouklo. Ja to nevidim pro navstevu, souhlasim s Lidkou ze je to zlouhava prace a konecny vysledek z trouby je opravdu lepsi. Naopak - vitam to pro dva na snidani, kdyz je nerentabilni trouba:-)

  • helenus
    helenus |

    17. 1. 2007 11:05

    neodoala som a ten receptom som ešte včera vyskúšala. ako náplň som použíla strúhané jablká zmiešané s trochou škoricového cukru a mletými orechami. druhá náplň bola strúhaná čokoláda ziešaná so strúhanými orechami. oboje bolo výborné a šátečky zožali poklonu od celej rodiny a mama sa chystá naplniť lístkovým cestom celý mrazák :-). lístkové cesto je dosť mastné, takže toastovač som nevymastila a aj tak sa neprilepilo. pod prvé som dala papier, ale myslím si, že bez papiera sa piekli rýchlejšie. pečenie trvalo cca 5 min, počas kotrých som toastovač neotvárala. Katka, koľko Vám vyjde šátečkov zo 400 g cesta? ja som ich mala na 4x do toastovača, teda 16 trojuholníkov.mimochodom, skúšala som v toastovači upiecť aj kysnuté cesto, aj cesto na hrnčekový koláč. jedlé to bolo, ale z rúry sú predsa len lepšie.

  • ELA
    ELA |

    17. 1. 2007 10:50

    vážené dámy spolukuchařky, tento způsob pečení nenahrazuje nadýchané šátečky ani štrůdl z trouby, je ale moc fajn pro "nevlastníky" trouby a také na cesty, protože se šátečky nerozpadají, náplň neteče a dají se dobře "štosovat". Doma také peču "listové" v troubě.... krásný den

  • Katka Maršálková
    Katka Maršálková |

    17. 1. 2007 10:27

    Když je řeč o délce pečení a nedopečení....záleží na tloušťce těsta. A jak už jsem říkala, když je nechcete mít mastné, tak toastovač místo vymazání vyložíte pečícím papírem. A já je dělám hlavně z toho důvodu, že jsou jeden jako druhý... Je to dobré i pro studenty na kolejích, co nemají troubu.

  • Jaroslava Oumarová
    Jaroslava Oumarová |

    17. 1. 2007 10:25

    To máte, Marie, pravdu. Listové těsto se peče prudce. A bez otvírání trouby, aby pára, která zdvihá a lístkuje těsto, neunikla. Když se ten toustovač musí hlídat, t. j. otvírat, věřím, že výsledek není takový jako z trouby:-))

  • Marie Horáková
    Marie Horáková |

    17. 1. 2007 10:20

    Lidko, já se připojuji k těm skeptikům, jen jste mě komentářem předběhla. Já osobně jsem nezkoušela, ale dělala to moje známá, které věřím, je zkušená kuchařka a došla ke stejnému závěru, jako Vy. Možná, že je to dobré pro toho, kdo nemá troubu, nebo pro jednoho člověka. Mně přijde daleko jednodušší, dát šátečky všechny na plech a ne hlídat toastovač. Musím ovšem dodat, že jsem je nikdy rozplizlé neměla. Záleží asi na nastavení správné teploty.

  • Lidka Kábrtová
    Lidka Kábrtová |

    17. 1. 2007 10:02

    Tím nechci nikterak říct, že to nejde takhle udělat. Jde to, ale rychlovka to rozhodně není.

  • Lidka Kábrtová
    Lidka Kábrtová |

    17. 1. 2007 09:59

    Zdeno, já mám sendvičovač na světýlko, které zhasne po určité době, když jsou sendviče hotové. ta doba je konstantní, jak jsem usoudila. Když jsem dělala šátečky, bylo potřeba to nechat zhasnout třikrát, až pak byly propečené...

  • Zdena z JM
    Zdena z JM |

    17. 1. 2007 09:55

    Nechtěla jsem recept komentovat,aniž bych ho vyzkoušela,ale popravdě řečeno-pečení listového těsta v sendvičovači se mi nějak nezdálo.Teď po komentáři paní Lidky váhám,jestli ten čas na vyzkoušení obětuji.Píšete,že to zabere 3x tolik času jako příprava klasického sendviče,to máte na mysli asi dobu pečení.To znamená,že by se šátečky měly péct zhruba 15 minut?

  • Lidka Kábrtová
    Lidka Kábrtová |

    17. 1. 2007 08:24

    Dámy, nejsem skeptik, ale tohle jsem zkoušela zhruba před rokem. Problémy tam jsou dva. Listové těsto je prostě těsto. Takže počítejte s tím, že než takhle šátečky vyrobíte, strávíte u sedvičovače věčnost. Udělání jedné várky zabere asi 3 x tolik času než vyrobení klasických sendvičů. Druhá věc je způsob přípravy - sendvičovač prostě peče na jiném principu než trouba - takže výsledný produkt nebude tak nadýchaný jako šátečky z trouby a bude o dost mastnější.To jsou moje zkušenosti z praxe. Dělala jsem je jednou a opakovat nebudu.

  • Martin
    Martin |

    16. 1. 2007 22:53

    Bez chybný fígl. A co sladké šátečky před pečením shora posypat dýňovými a slunečnicovými semínky, slané dtto nebo kmínem, paprikou apod ?

  • barča
    barča |

    16. 1. 2007 21:30

    V jednoduchosti je síla, také jsem do teď pekla v troubě a vyndavala rozplizlé trhance (ne že by se nesnědly). A s tím vloženým papírem - nemám slov.

  • jitka jambrichová
    jitka jambrichová |

    16. 1. 2007 19:37

    je to dobrý nápad, já dělám tyto sladkosti i z toustového chleba ,a ještě obaluji v m. cukru se skořicí.

  • Pavlína Matušková
    Pavlína Matušková |

    16. 1. 2007 19:30

    Ježiš to je dobrý nápad. Zase se potvrzuje, že v jednoduchosti je krása a že člověk, zvláště pak ženská, přijde na všechno :-) Máme je určitě zítra k večeři s nutelou a meruňkama. Díky moc za nápad.

  • Květoslava B.
    Květoslava B. |

    16. 1. 2007 18:57

    Božíčku, tak tohle by mě ani ve snu nenapadlo.Dávám 1 s hvězdičkou.

  • Šárka Golíková
    Šárka Golíková |

    16. 1. 2007 17:11

    Určitě vyzkouším. Výborná inspirace DÍKY!!!

  • Airan Novakova
    Airan Novakova |

    16. 1. 2007 17:01

    Tak dobry napad jsem uz dlouho necetla. Katko, za to ze jste to sem vlozila si zaslouzite ne panaka, ale celou flasku:-))))

  • Katka Maršálková
    Katka Maršálková |

    16. 1. 2007 14:39

    Ještě jsem zapomněla dodat, že já když dělám i obyčejné toasty a nechci neustále drhnout připečený sýr z toastovací plochy, ustřihnu na šířku toastovače pečicí papír-bílý (mám zkušenost, že hnědý při pečení zapáchá), přeložím ho na půl a vložím do toastovače a pak mezi něj toasty. Sýr se nelepí a toastovač se pak jen otře. Toto můžete udělat i u těhle ovocných toastů, pokud nechcete smažit na másle, ale nebudou tak zlaté.

  • Katka Maršálková
    Katka Maršálková |

    16. 1. 2007 14:36

    v podstatě jde dát do šátečků opravdu cokoliv, jak píšete, nutella, náplň jako do štrůdlu, párek se zelím, směs sýrů.....prostě co lednice dá :o)

  • Zdeňka
    Zdeňka |

    16. 1. 2007 12:14

    Dobrý tip na nedělní snídani,než se rodinka vyhrabe z peřin,připravit teplé šátečky.Určitě vyzkouším.Chybí jedno hodnocení,když už jste 2 daly za 1.

  • englicka marketa
    englicka marketa |

    16. 1. 2007 11:13

    no to nemá chybu!!!!!!!!!!!!!!!!!....

  • Irena Klasová
    Irena Klasová |

    16. 1. 2007 11:03

    Super nápad na oslavu. Na jaře máme oslav strašně moc. V mrazáku mám těsto,tak hned vyzkouším, dávám též za 1.

  • ELA
    ELA |

    16. 1. 2007 10:25

    s velkým úspěchem používám též tvarohovou nápň, nutelu nebo - pro chlapy - kombinaci sýrů a uzenin, vřele doporučuji!

  • ZDENA  L
    ZDENA L |

    16. 1. 2007 09:59

    Také jsem jednoduchostí receptu okouzlena a dnes jsem chtěla dělat štrůdl, tak nic-budou šátečky!

  • Jana z VM
    Jana z VM |

    16. 1. 2007 09:56

    Katko, vynikající nápad!! Určitě vyzkouším, musí to být velice rychlé a celkem čistá práce, že? Už teď dávám za 11111.