Ostružinový dort (řez) se smetanovým krémem

moje hodnocení:

4,8

hodnotilo: 17
neuvedeno
neuvedeno
neuvedeno
autor: recepty73

Suroviny

Vložit do nákupu
  • Těsto (forma 22cm)
    • 3
      ks vejce
    • 80
      g cukr krupice
    • 80
      g polohrubá mouka
    • 1
      lžička prášek do pečiva
    • 2
      lžíce olej
    • 2
      lžíce horká voda
    • tuk
  • Ostružinová náplň
    • 800
      g ostružiny
    • 5
      lžíce voda
    • cukr krupice dle kyselosti ostružin
    • 2
      ks vanilkový pudink Dr.Oetker
  • Smetanový krém
    • 250
      ml smetana ke šlehání 33 %
    • 2
      ks vanilkový cukr
    • 250
      g tučný tvaroh
  • Dozdobení
    • šlehačka
    • ostružiny ...

Postup přípravy receptu

Vložit do kuchařky
1
Korpus: žloutky utřeme s cukrem do pěny, vmícháme olej, vodu a polohrubou mouku s práškem do pečiva. Nakonec zlehka vmícháme tuhý sníh z bílků, těsto nalijeme do připravené formy (kulatá nebo malý pekáček) a dáme péct do předehřáté trouby na střední teplotu dorůžova. Vyzkoušíme špejlí, těsto se na ni nesmí lepit. Necháme korpus vychadnout.
2
Ostružinová náplň: do kastrolu dáme vodu, přisypeme ostružiny a podusíme asi 10-15 minut za občasného zamíchání. Ostružiny přecedíme, propasírujeme přes cedník s malými oky. Odměříme, kolik máme ostružinové šťávy a případně ji doplníme vodou do 700 ml. Šťávu nalijeme do hrnce, osladíme dle vlastní chuti, ve 100 ml vody rozmícháme pudinky, které dle návodu svaříme v oslazené ostružinové šťávě. Hotový, ještě horký pudink nalijeme na korpus, rovnoměrně rozetřeme a necháme vychladit.
3
Smetanový krém: smetanu vyšleháme s cukry dotuha, vmícháme tvaroh a zlehka dobře promícháme. Pokud máme šlehačku s menším obsahem tuku, přidáme před šleháním ztužovač. Krém můžeme přisladit lžící moučkového cukru, záleží na chuti každého.
4
Na vychladlý ostružinový pudink natřeme krém a dáme do chladna, nejlépe do druhého dne odležet.
5
Dort před podáváním ozdobíme dle vlastní fantazie šlehačkou, ostružinami, čokoládovou přízdobou...
Vyzkoušeli recept

Komentáře k receptu

  • Jana
    Jana |

    11. 8. 2016 20:50

    Vynikající :) doporučuji vyzkoušet :)

  • Jana
    Jana |

    11. 8. 2016 20:50

    Vynikající :) doporučuji vyzkoušet :)

  • Mlsounek
    Mlsounek |

    2. 9. 2015 13:31

    Právě zkouším, vypadá to fantasticky už se těším, jak to bude chutnat O:-)

  • Jana
    Jana |

    27. 8. 2015 16:38

    Dělala jsem řez. A to tak, že jsem na velký plech dělala ze šesti vajec a z litru a půl šťávy. Je to balada, která i krásně vypadá.