Ostružinový dort

Obtížné
Korpus
Máslo 150 g
Žloutek
Citronová kůra 1 špetka
Moučkový cukr 75 g
Hladká mouka 250 g
Na ozdobu
Smetana ke šlehání 250 ml
Čokoládové hoblinky  
Mandlové lupínky - loupané
pražené
 
Ořechový piškot
Vejce 1 ks
Cukr 2 lžíce
Sůl 1 špetka
Hladká mouka 1 lžíce
Mleté vlašské ořechy 1 lžíce
Ostružinové želé
Želatina
Ostružiny
mohou být i mražené
200 g
Cukr 30 g
Citronová šťáva
z půlky citronu
1 ks
Čokoládový krém
Želatina 3 plátek
Mléko 50 ml
Žloutek
Hořká čokoláda 80 g
Smetana ke šlehání 100 ml
Vanilkový krém
Želatina 10 plátek
Mléko 80 ml
Cukr 100 g
Vanilkový lusk
nebo 1 vanilkový cukr
1 ks
Žloutek
Bílá čokoláda 80 g
Zakysaná smetana 500 ml
Smetana ke šlehání 500 ml

Postup přípravy:

Zařazení: Moučníky, Dorty

Máslo, cukr, žloutek a kůru utřeme do pěny. Vmícháme mouku a vypracujeme těsto. Rozválíme na kulatý plát a vyložíme jím koláčovou formu. Pečeme při 180 °C cca 10 minut.

Na vychladlý korpus položíme plát ořechového piškotu, na něj překlopíme želé a rozetřeme čokoládový krém. Vše dáme na 15 minut ztuhnout do mrazáku. Poté naneseme vanilkový krém a necháme ztuhnout v chladu. Dort potřeme tuhou šlehačkou, okraj posypeme praženými mandlovými lupínky a vrch ozdobíme čokoládovými hoblinkami a odloženým ostružinovým želé.

Ořechový piškot: bílek s cukrem našleháme do pěny, vmícháme žloutek rozkvedlaný se solí, mouku a ořechy. Těsto rozetřeme na pečící papír na menší kulatý plát a pečeme při 200 °C cca 5 minut.

Ostružinové želé: želatinu namočíme do studené vody. Ostružiny s cukrem a citrónovou šťávou přivedeme k varu, sejmeme s plotýnky a zamícháme želatinu. Část směsi odložíme na zdobení. Ostatní nalijeme do kastrůlku vyloženého potr. fólií a necháme ztuhnout.

Čokoládový krém: želatinu dáme nabobtnat do studené vody. Mléko přivedeme k varu, zašleháme do něj žloutek, vymačkanou želatinu a rozpustíme čokoládu. Do vlažné hmoty vmícháme našlehanou smetanu.

Vanilkový krém: plátky želatiny necháme nabobtnat ve vodě. Mléko s cukrem a vanilkovou dření nebo vanilkovým cukrem přivedeme k varu, sejmeme s plotýnky a zašleháme žloutky. Ve směsi rozpustíme vymačkanou želatinu a čokoládu. Do krému vmícháme kysanou smetanu a našlehanou smetanu.

I když je tento dort jak časově, tak finančně náročný je to delikatesa a stojí za vyzkoušení.

moje poznámky vytisknout recept do nákupního seznamu do mojí kuchařky přidat fotografii

Přidání fotografie:


Přihlášený uživatel může nahrávat fotografie k receptu.

Hodnocení uživatelů
Hodnoceno: 1 x
3
3 1 5 1

Oznámkujte recept jako ve škole

1 2 3 4 5
Hodnocení uživatelů: 3 (hodnoceno 1x)
Reklama
Bylinková polévka s fialkovými listy v těstíčku Jarní menu dozelena Články z

Komentáře k receptu: Ostružinový dort

Komentáře

  1. František Pazdera   14.01.2010 | 12:08 | reagovat | závadný

    dotaz - pláty korpusů pokládáte na sebe bez promazání, ani džem ani krém, jen nasucho?Výsledný tvar dortu je válcovitý jak to bývá nebo je to spíše oblé jako třeba krtkův dort?Na vanilkový krém,který je plný smetany dáváte ještě vrstvu šlehačky nebo jde už jen o ozdobu? Děkuji

  2. ilis ilis   16.02.2009 | 18:57 | reagovat | závadný

    Nevím odkud recept pochází,mám ho s druhé ruky.Stojí zato ho vyzkoušet.Pekla jsem ho již 3x a na to jak složitě vypadá vždy se mi povedl :o)).

  3. Irena Strehleová   16.02.2009 | 18:16 | reagovat | závadný

    Tento dort je kompletně opsán z časopisu překvapení nebo chvilka pro tebe,nevím přesně z kterého.

Přihlášení

zapomněl jsem heslo
  Přihlásit přes mojeID  

Zajímavé články

Horoskop na další týden: Tygry čeká nabitý týden, Psy úspěch v práci Horoskop na další týden: Tygry čeká nabitý týden, Psy úspěch v práci
Nejkrásnější vánoční stromečky z celého světa: Nalaďte se na sváteční atmosféru! Nejkrásnější vánoční stromečky z celého světa: Nalaďte se na sváteční atmosféru!
Svatby roku 2016: Gregorovi, Marie Rottrová i Aleš Brichta Svatby roku 2016: Gregorovi, Marie Rottrová i Aleš Brichta
Právě sledované recepty
Dialog
X
Mobilní web