Ořechovorumová vosí hnízda

Hodnocení:

Moje:

15 minut
-

Suroviny

Vložit do nákupu
  • Ořechové těsto
    • 1
      šálek vlašské ořechy strouhané
    • 0,5
      hrnek moučkový cukr 0,5 šálku
    • 6
      lžíce hnědý rum na zadělání
    • dětské piškoty na přiklopení
  • Náplň
    • máslo 0,5 kostky
    • 1
      balíček vanilkový cukr
    • 0,5
      hrnek moučkový cukr 0,5 šálku
    • hnědý rum na dochucení

Postup přípravy receptu

Vložit do kuchařky
1
Ořechové těsto: smícháme všechny ingredience a rumu přidáme tolik, aby vzniklo lehce lepivé, ale dobře zpracovatelné těsto. Z něj potom děláme malé kuličky, které trošku obalíme v moučkovém cukru a tlačíme do formičky na vosí hnízda. Do vtlačeného těsta uděláme vždy koncem vařečky nebo prstem důlek, který vyplníme máslovou náplní, přiklopíme piškotem a vyklepneme z formičky. Necháme proschnout a pak už jen mlsáme.
2
Náplň: všechny suroviny utřeme v hladký krém. Kdo nemá rád suché piškoty na přiklopení, může těsto s krémem ve formičce uzavřít kouskem ořechového těsta. Při vyklápění z formičky musíme pak být opatrnější, ale chuťově je to jedna báseň.

Komentáře k receptu

  • Tinkapletinka
    Tinkapletinka |

    3. 12. 2016 23:32

    A jaký je ten kávový krém ?

  • jura a máma
    jura a máma |

    2. 12. 2016 13:25

    mi ho pečeme na vánoce každý rok vždycky zmizí jako první :-) ale nám se poved uplně skvěle 8-) :-)) pečeme ho vždycky s mámou a mi máme tajnou přísadu a tou je láska <3 :-D

  • blabla
    blabla |

    12. 12. 2015 11:04

    Když nechceš hnidopizit, tak nehnidopiz!

  • Simča S.
    Simča S. |

    9. 12. 2014 23:52

    V tomto receptu nejsou v těstě žádné piškoty!!!

  • Simča S.
    Simča S. |

    9. 12. 2014 23:50

    Mám recept na úly podobý - 210 g mletých ořechů a 200g močkového cukru a 1 vajíčko a funguje skvěle. (http://rodina.cz/scripts/recepty/mujrecept.ASP?id=166&from_fid=282&from_kid=0) .Tento zde uvedený mi připadá jako obdoba pro ty, kdo nechtějí požít syrové vejce. A neboj se, ořechy jsou strašně mastné, po vyschnutí drží úlky super.

  • vlazy
    vlazy |

    9. 12. 2014 14:18

    Přemýšlím tento recept vyzkoušet ale zajímalo by mne jestli ty sypké suroviny smíchané pouze s rumem dobře drží pohromadě. Hlavně když se to několik dnů odleží a trochu to vyschne tak jestli se to v rukách nerozpadává. Není tam nic lepkavého (tuk, máslo) co by to mohlo držet pohromadě. Bez toho másla mi to připadá, že to těsto by mohlo být tužší a neměknoucí tolik v teple mimo lednici o což mi mj. jde.

  • Islapakova
    Islapakova |

    26. 12. 2010 18:37

    tyto úlky dělávám dlouhá léta. Je dobré nechat těsto do druhého dne, spojí se a nelepí se do formičky. Pokud by i tak se těsto lepilo do formičky, lehce "máčím" formičku do strouhaných piškotů, stejně jsou piškoty v těstě.

  • ozisek
    ozisek |

    23. 12. 2010 23:46

    Díky za recept, dnes jsem hnízda/úly dělala vůbec poprvé, tak snad budou mít úspěch. Pokud by byl někdo neználek a dělal úly poprvé jako já a měl problémy s vyklápěním z formičky, tak radím formičku "vystlat" jednou vrstvou potravinové fólie, nejlépe ji zvenku formičky zagumičkovat, ať drží a nemusí se upravovat po každém úlku. Úlky jdou přes fólii krásně vytáhnout.

  • onen
    onen |

    17. 1. 2008 11:26

    Vazeni, nechci hnidopizit, ale jedina VOSI hnizda ( pecena!!! ) se tady objevily az 16.1.2008 => " Vosi hnizda z brambor ". Vse ostatni jsou nepecene VCELI uly i podle tvaru formicky anebo jejich variace.

  • mirka :o)
    mirka :o) |

    2. 1. 2008 16:40

    kdyby ste nahodou nechteli bo nemeli rum da se tam dat i smetana..a je to taky mooc dobry :o) a dobry tj taky obaleny w kokosu:o) a kuju za recept :o)

  • Nataša B.
    Nataša B. |

    22. 12. 2005 21:01

    Tiež robím osie hniezda z týchto ingrediencií, naviac však dávam do cesta trochu masla, prípadne Hery, asi vo veľkosti orecha. S tými lineckými kolieskami je to výborný nápad. Vďaka.

  • Táňa K.
    Táňa K. |

    22. 11. 2005 14:47

    Taky děkuju, paní Airan.:-) U nás to bývá, paní Jano, úplně stejně, nikdo nechce jíst tvrdé suché piškoty, proto spodek přiklápím ještě ve formičce kouskem ořechového těsta. Vyklepávání z formičky je pak bez pevného spodku obtížnější a hnízda se můžou trošku zbortit. Obvykle ale stačí výsledný tvar dotvarovat rukou. A udělat místo hnízd kuličky taky není špatný nápad. Ať tak nebo tak, hlavně že je pak co mlsat.:-))

  • Jana Wernischová
    Jana Wernischová |

    22. 11. 2005 10:40

    Za nápad s upečenými lineckými kolečky taky děkuji. Vosí hnízda na vánoce být MUSÍ i kdyby čert na koze jel, to mi rodina neodpustí, ale přitom všichni snědí jen vršek a piškoty odkládají, pacholci :-). Jednou jsme měli "vosí hnízda" vůbec bez podkladu - ať jsem dělala co jsem dělala, nešla mi hnízda z formiček vyklápět, ač je dělám každoročně. Nakonec mě to naštvalo, z hmoty jsem nadělala kuličky, naplnila jako vosí hnízda a trochu do toho tvaru jen zformovala. Spodek sjem splacatila a omočila v čokoládě, aby stály. Měla jsem ten rok přes všechno vztekání velký úspěch.

  • Airan Novakova
    Airan Novakova |

    21. 11. 2005 13:13

    Tanicko, dalsi bezva recept, diky:-)) Dekuji taky pani Katarine, ten napsad s lineckym testem se mi moooc zamlouva, piskot je moc tvrdy a tohle budou urcite NOBL HNIZDA:-)))

  • Katarína Bretzová
    Katarína Bretzová |

    21. 11. 2005 08:47

    Ja tam dávam kávový krém, namiesto rumu dochucujem sparenou mletou kávou, a špičky namáčam na záver v čokoláde. Ono to potom pekne stečie. Namiesto piškót vykrajujem kolieska z lineckého cesta, ktoré si urobím pri pečení lineckých zlepovánok. Je to môj obľúbený vianočný recept.

  • Eva
    Eva |

    18. 11. 2005 13:59

    Tohle těsto dělala naše maminka, jen místo rumu ho zadělávala mlékem.

  • Táňa K.
    Táňa K. |

    17. 11. 2005 18:50

    Nedávají, těsto je jen z ořechů, cukru a rumu. Je to křehčí než těsto piškotové, ale moc dobré. Piškoty se nakonec přiklopí na spodek hnízd.

  • Ilona Cooper
    Ilona Cooper |

    17. 11. 2005 00:11

    Do toho testa se nedavaji piskoty?