Ořechové šátečky

moje hodnocení:

5,0

hodnotilo: 2
120 minut
neuvedeno
170 kJ
autor: Recepty

Suroviny

Vložit do nákupu
  • Těsto
    • 210
      g máslo
    • 210
      g hladká mouka
    • 2
      ks žloutek
    • 2
      lžíce vlažná voda
    • 1
      ks vejce na potření
    • moučkový cukr na obalení
    • vanilkový cukr na obalení
  • Náplň
    • 2
      ks bílek
    • 100
      g vlašské ořechy jemně mleté
    • 1
      lžíce strouhanka
    • 100
      g cukr krupice

Postup přípravy receptu

Vložit do kuchařky
1
Z másla, mouky, žloutků a 1 a půl lžíce vody vypracujeme těsto a necháme asi 1 hodinu v ledničce odpočinout.
2
Pak je vyválíme a radýlkem vykrojíme čtverečky 3x3 cm.
3
Na náplň vyšleháme bílky, přidáme ořechy, cukr a strouhanku. Malou lžičkou naneseme trochu náplně na čtverečky ,jejichž 2 růžky proti sobě spojíme.
4
Potřeme vejcem a pečeme ve středně vyhřáté troubě do růžova. Asi 5 minut.
5
Nakonec šátečky obalujeme v moučkovém cukru promíchaném s vanilkovým cukrem.
6
Doba přípravy asi 2 hodiny, 1 kousek asi 170 kJ/40 kcal.
Zařazení: Moučníky Koláče
Vyzkoušeli recept

Komentáře k receptu

  • Radmulka
    Radmulka |

    24. 2. 2013 06:52

    Jednoduché, ingrediencí pomálu, ale chuťově výborné! I druhý den jsou jako čerstvé. Vřele doporučuju vyzkoušet, hned se vám vybaví vánoce ;)

  • Di
    Di |

    31. 10. 2007 11:03

    Momentálně dělám Marokánky ze smetany. Dříve jsme vařila bešamelovou kaši z másla, mléka a mouky, ale tyhle mi připadají jednodušší. Také přeji hezký den

  • Anna Č.
    Anna Č. |

    31. 10. 2007 08:54

    Paní Di,již jsem se zorientovala,recept jsem našla a také mne zaujal.A po Vašem doporučení na Vánoce také zkusím.Ještě chci dodat,že náplň podle zde uvedeného receptu je také měkká,v podstatě je to ořechový sníh.Děkuji Vám za informaci a přeji pěkný den.A ještě něco,najdu zde recept,podle kterého pečete marokánky?

  • Di
    Di |

    31. 10. 2007 07:04

    Panní Anno, dívala jste se sice dobře, ale na jiný recept Sladké mušle od paní Kovářové jsou skutečně z lískového těsta. Já měla na mysli Mušle od Vlasty Vencové, což je opravdu vánoční pečivo - a výborné: doma je vyžadují společně s marokánkami jako jediné, které prý mám na Vánoce péci. Moje vykrajovátko má v průměru 6 cm. po vykrojení se těsto trochu smrskne a pečením nabude, takže výsledkem je malý kousek. Spoj u tak malého cukroví samozřejmě nedrží, ale náplň nevytéká (dávám pouze ořechy, cukr a vajíčko místo zde uvedených 2 bílků, náplň je měkčí), takže se mušle pootevře, ale to již bylo řečeno.

  • Hela -
    Hela - |

    30. 10. 2007 17:47

    Já a myslím že i Di jsme měli na mysli mušle jako tvar pečiva, nikoliv zde uvedený recept. Já je dělám z velmi podobného lineckého těsta jako je uvedeno zde. A je pravda, že takto připravená náplň v těstě nabyde.

  • Anna Č.
    Anna Č. |

    30. 10. 2007 16:24

    Chci upozornit,že náplň do šátečků je dost řídká,tudíž udělat váleček a plnit není možné.Také asi vykrajovátko není pro tento recept vhodné,náplň dost pečením nabude a nevím,zda byspoj udržel.Kdysi jsem podle podobného receptu pekla tzv.zelné hlávky,u nich se spojovaly všechny cípky jako koláče,na plech se pokládaly spojem nahoru a protože ořechová náplň pečením naběhla,spojení těsta se mírně pootevřelo a koláček připomínal zelnou hlávku.Také efektní a dobré.Dívala jsem se také na recept mušle,ale tam je použito lístkové těsto.Nebo jsem se špatně dívala,Di ?

  • Marsí
    Marsí |

    29. 10. 2007 13:06

    Chtěla bych se dámy podělit o jednu fintu....víte jak se dělá "italské ravioli"?...Jeden plát těsta se vyválí a pokladese na něj vždy kousek od sebe lžička náplně, pak se přikryje druhým plátem těsta a místo kde je kupička se přimáčkne jemně malou skleničkou(jako by jste to chtěli vykrojit) ale nedokrojí se a pak se jen rozřezává na čtverce. Tak s cukrovím dělám to samé, akorát, že to kolečko opravdu vykrojím a okraje jemně přimáčknu vidličkou, pak je to podobně zubaté, jako s těmi "falešnými zuby"...:-)) nevím, zda mi budete rozumět, ale pokud ano, zkuste to s cukrovím..:-))

  • Marsí
    Marsí |

    29. 10. 2007 13:00

    Něco podobného také dělám, ale z náplně "ušulám" váleček, položím na čtvereček těsta a spojím jen dva protilehlé cípky. Vypadá to pak jako mimiňo v zavinovačce..:-)))

  • Di
    Di |

    29. 10. 2007 12:35

    Děvčata, já mám "zuby" tří velikostí, nejmenší jsou tak malé, že po upečení je z mušliček drobné cukroví (pokud ovšem neděláte centimetrové dortíčky). Kolečka sice zavírám, ale mnohá se stejně pootevřou. S tímto udělátkem, které mi někdo popsal jako zuby, což jsem použila dál, se mi pracuje moc dobře - nejvíce bych asi ocenila ne vykrojování, ale právě uzavírání pirožků všech velikostí.

  • Jarka O.
    Jarka O. |

    29. 10. 2007 12:08

    Naprosto souhlasím s Helou, formičky jsou hodně veliké, jdou z toho dobře různé plněné kapsy jako hlavní chod, povidlové taštičky a pod., ale na cukroví by byla potřeba ještě menší velikost.

  • Hela -
    Hela - |

    29. 10. 2007 09:41

    Di, nazývat to vykrajovátko falešné zuby mě nikdy nenapadlo, ale je to fakt trefné! Ale dovolim si tvrdit (protože jich mám sadu všech velikostí) že žádné není tak malé, abych ho použila na vánoční pečení. Jsou vynikající na plnění všech běžných rohlíčků, kapsiček atd. sladkých i slaných.Tenhle recept taky znám jako mušle a dělám je jako přehnutá kolečka. Ale nezavírám je celá, nechávám náplň koukat a právě to je na nich hezké! Někdy se na tu náplň ještě přilepí po upečení stříbrná kulička "jako že ta perla".

  • barča
    barča |

    29. 10. 2007 07:58

    Pro Di, ty falešné zuby fungují ? Poždé váhám s nákupem, že jsou to vyhozené peníze a pak při pečení ,když se to rozjede, nadávám.Dík

  • Di
    Di |

    28. 10. 2007 21:14

    Recept tu vlastně už je pod názvem Mušle - jen náplň je malinko jiná. Nedělají se ovšem čtverečky, ale kolečka. Jde to docela dobře, zvláště máte-li k ruce vykrajovátko, které zároveň pirožek spojí a přitiskne (vypadá tak trochu jako falešné zuby!).

  • Anonym
    Anonym |

    28. 10. 2007 16:49

    Takže děkuji za popis, určitě vyzkouším, ale 4 x 4, možná i větší, u nás by tyto titěrnost totiž stejně jedli po dvou.

  • Anna Č.
    Anna Č. |

    28. 10. 2007 14:27

    Odpověď Anonymovi-ne nemůže,ale není to špatné.Je to výborné vánoční cukroví,recept jsem před lety získala z jednoho časopisu,tam získal tento recept prvenství.Přiznám se,že poprvé jsem udělala pár čtverečků 3x3,ale další o 1 cm větší.S tou nádivkou to není problém,je to vlastně ořechový sníh,a když se spojují dva rožky,náplň tzv.ustoupí k dalším cípkům,ale nevyteče,dokonce ani při pečení.Vloni se mnou pekla toto cukroví 10letá vnučka,ta ale plnila čtverečky 4x4 cm.

  • Anonym
    Anonym |

    27. 10. 2007 21:53

    Teda klobouk dolů, jestli tohle opravdu děláte, to je opravdu šílená piplačka. O chuti nediskutuji, tohle nemůže být špatné.

  • Anna Č.
    Anna Č. |

    27. 10. 2007 14:09

    Vážený anonyme,je to skutečně tak,rozválené těsto se krájí na čtverečky 3 x 3 cm.Je to titěrná práce,ale výsledek stojí za to.Toto vánoční pečivo dělám několik let.

  • Anonym
    Anonym |

    26. 10. 2007 20:05

    Proboha, jak mám naplnit a ještě překlopit a spojit čtvereček 3x3 přes náplň ? Schválně si vystřihněte čtvereček 3x3 a uvidíte sami.