Ořechové lastury

moje hodnocení:

hodnotilo: 0
neuvedeno
neuvedeno
neuvedeno
autor: Recepty

Suroviny

Vložit do nákupu
    • 250
      g hladká mouka
    • 200
      g máslo (Hery)
    • 1
      lžíce cukr
    • 1
      lžíce voda
    • 1
      ks vejce
    • mleté ořechy
    • meruňkový džem

Postup přípravy receptu

Vložit do kuchařky
1
Uhněteme mouku, tuk, cukr, vodu a vejce do vláčného těsta. Necháme odpočinout v lednici, nejlépe přes noc nebo i déle, a válíme na přiměřeně tenkou placku. Z té vykrajujeme kolečka, na každé dáme kopeček směsi mletých ořechů a džemu (do směsi můžeme přidat rum, strouhanou čokoládu atd. podle chuti), přehneme na půlkolečko (efektně to vypadá, pokud použijeme speciální vykrajovátko, které jednou stranou vykrajuje a druhou stranou těsto přeloží a okraje zmáčkne do tvaru lastury) a pevně přitlačíme okraje. Pečeme ve středně vyhřáté troubě několik minut, dokud cukroví nezačne zlátnout.´
2
Hotové lasturky můžeme obalit v moučkovém + vanilkovém cukru nebo nechat jen tak. Cukroví je výborné i méně sladké a nedá se snad ani zkazit (maximálně se mohou okraje rozvírat a náplň malinko vytékat, ale ani to nevadí).
Zařazení: Moučníky Cukroví

Komentáře k receptu

  • Vanda Králová
    Vanda Králová |

    28. 12. 2005 09:08

    Recept je psaný jako vánoční cukroví, ale když uděláme větší kousky, jsou to vlastně jakési listové šátečky (s libovolnou náplní), tedy normální moučník