Autor:

Opilý Izidor - Lux

Střední
Těsto:
Máslo 150 g
Moučka 150 g
Mleté ořechy 120 g
Polohrubá mouka 70 g
Vejce 4 ks
Kakao 1 lžíce
Prášek do pečiva 1 balíček
Džem
Pikantní
 
1. Náplň
Mleté ořechy 200 g
Moučka 100 g
Vanilka 1 balíček
Hnědý rum
(Nebo vaječný koňak nebo namíchat
2 dl
2. Náplň
Vejce 6 ks
Moučka 100 g
Kakao 3 lžíce
Máslo 250 g
Poleva:
Čokoláda na vaření 100 g
Máslo 100 g
Kakao 1 lžička
Opilý Izidor - Lux

Postup přípravy:

Zařazení: Moučníky, Řezy

Na těsto utřeme změklé máslo s cukrem a žloutky do pěny, přidáme promíchané kakao s moukou a práškem do pečiva, nakonec lehce vařečkou přimícháme ušlehaný sníh z bílků. Těsto rozetřeme na pečící papír na velký plech (37×33 cm) a ve vyhřáté troubě pečeme na 180 °C, až se povrch přestane lepit (asi 10 min.). Po vychladnutí potřeme povrch korpusu džemem.

Suroviny na 1. náplň smícháme dohromady a opatrně naneseme na džem.

Na 2. náplň celá vejce, kakao a cukr promícháme, vložíme do horké vodní lázně (můžeme použít i mlékovar s dvojitým dnem) a pomalu prošleháváme metličkou až se hmota prohřeje. Teplotu nejlépe zkusíme prstem - až začíná být horké a pálit - stáhneme z ohně. Prošleháváme a chladíme. Vychlazené přidáváme po troškách do vymíchaného změklého másla. V této fázi se někdy stává, že se krém srazí (není hladký - odděluje se). Lehce to napravíme tím, když dno šlehací mísy na chvíli vložíme do horké vody a jakmile se krém začne odspoda rozehřívat, pilně v tom místě začneme šlehat a postupně přibalujeme další a další krém. Vzniklý krém pak natřeme na ořechovou vrstvu. Dáme vychladit a nakonec polejeme čokoládovou polevou (vše rozpustíme ve vodní lázni). Po ztuhnutí rozkrájíme plát na kostičky horkým nožem. (Do hrnku s horkou vodou si dáme nahřát několik nožů, uřízneme jeden pruh, vrátíme nůž do vody, vezmeme jiný atd.).

Recept na Izidora (Isidora) je tu už vícekrát, ale jeho vyjímečnost je v tomto vaječném krému a v tom, že náplň je vyšší než těsto.

moje poznámky vytisknout recept do nákupního seznamu do mojí kuchařky přidat fotografii

Přidání fotografie:


Přihlášený uživatel může nahrávat fotografie k receptu.

Hodnocení uživatelů
Hodnoceno: 11 x
1-
4.64 11 5 1
Kolik toho víte o kávě? Články z

Komentáře k receptu: Opilý Izidor - Lux

Komentáře

  1. michal   26.07.2015 | 23:22 | reagovat |

    mohu jedině doporučit :-)

  2. Anna D.   29.01.2013 | 20:22 | reagovat |

    Opravdu vynikající! Opilého Izidora jsem dělala poprvé a měl velký úspěch! Díky za skvělý recept! ;-)

  3. dort   19.12.2012 | 13:29 | reagovat |

    výborné prostě vynikající ;-) :-D

  4. mh   14.12.2011 | 21:59 | reagovat |

    a co ty ořechy do těsta? dáme nebo nedáme??

  5. Eva1   25.10.2010 | 17:20 | reagovat |

    Výborné řezy. Dávám1.

1 2 Další

Přihlášení

zapomněl jsem heslo
  Přihlásit přes mojeID  

Zajímavé články

Nejstarší modelka světa Carmen Dell'Orefice (85): Jaké je její tajemství nestárnoucí krásy? Nejstarší modelka světa Carmen Dell'Orefice (85): Jaké je její tajemství nestárnoucí krásy?
5 kuchařských triků, jak uvařit nejlepší segedínský guláš 5 kuchařských triků, jak uvařit nejlepší segedínský guláš
Drtí vás stres? Vyzkoušejte tyto rychlé triky, jak se ho zbavit! Drtí vás stres? Vyzkoušejte tyto rychlé triky, jak se ho zbavit!
Právě sledované recepty
Dialog
X
Mobilní web