Okurkový salát-sladkokyselý

Hodnocení:

Moje:

-
-

Suroviny

Vložit do nákupu
    • 1
      ks okurka salátová
    • sůl -dle chuti
    • ocet -dle chuti
    • cukr krupice -dle chuti
    • voda -studená,cca 3dcl

Postup přípravy receptu

Vložit do kuchařky
1
Okurku oloupeme nebo řádně omyjeme a necháme se slupkou. Nastrouháme ji na hrubém nebo plátkovém struhadle do misky, trošku posolíme a necháme cca 3 minuty pustit vudu. Nenecháváme posolenou stát dlouho,jinak nám ,,povadne,, a nebude chroupat.
2
Mezitím si připravíme sladkokyselý nálev:ve studené vodě (cca-3dl) si rozmícháme cukr (cca-2 lžíce) a dle chuti okyselíme. Nálev pak nalijeme k okurkám a promícháme. Můžeme opepřit. Podáváme vychlazené například k hotovým jídlům.
3
Množství nálevu záleží na každém z nás, někdo má raději řidší někdo více hustý salát.
Vyzkoušeli recept

Komentáře k receptu

  • BuBa
    BuBa |

    5. 8. 2016 11:38

    na drobno, na jemno, na písek ;-)

  • Eva
    Eva |

    2. 6. 2016 13:45

    Dnes jsem v krámě viděla salátové okurky, které byly pomalu o polovic menší než jsou běžně a za stejnou cenu jako ty veliké. To už nás okrádají i na okurkách?!?

  • Zuzana k
    Zuzana k |

    20. 5. 2016 16:31

    Já přidávám ešte na drobno nakrájenou cibuli na jemno..

  • Opor
    Opor |

    2. 11. 2015 16:08

    Libuše Romančíková : okurkový salát tak jak je tu napsaný je zcela správně, včetně toho pepře. Nevidím, že by autor do názvu napsal "Okurkový salát s česnekem", takže nechápu proč by tam měl být. V klasickém českém okurkovém salátu prostě česnek NENÍ. Jen sůl, cukr, ocet (nebo citron) a pepř. Klidně si to tak doma dělejte, a ještě třeba posypte po babicovsku sýrem,,,, ale opírat se do někoho jen proto, že sem dá jednoduchý recept je ubohé. A to nebudu hodnotit Vaši makovou buchtu téměř bez máku, ani puding v tom druhém receptu, který ani nedostane šanci ztuhnout. Zamyslete se nad sebou.

  • Renata
    Renata |

    16. 8. 2015 14:41

    Ve škole jsem měla skoro samé jedničky, ale škrabku na brambory podle přítelova tatínka držím jako prase kost a jak by ne, když jsem na stůl dostala všechno hotové, i ten okurkový salát. Neměla jsem ani mamku a ani taťku, který by mi poradil a naučil jak na to a tak se musím buď vyptávat přítelovi maminky, která má pochopení a trpělivost a nebo googlit na netu. Dneska jsem například hledala recept na rajský salát s cibulí a byla jsem ráda, že tu byl.

  • Iva
    Iva |

    15. 8. 2015 13:10

    Fakt česnek?Do sladkokyselýho salátu?No brrrrr.

  • Libuše Romančíková
    Libuše Romančíková |

    15. 8. 2015 12:13

    Opravdu velmi složitý recept.Dělala jsem už jako malá holka.Neskutečné co sem lidi dokáží vložit za recepty.A chybí tam česnek když už teda ....

  • Láďa
    Láďa |

    8. 8. 2015 17:59

    to je teda recept....přidat vše dle chuti...to sem ani nemuseli psát :-X

  • Gabina
    Gabina |

    7. 6. 2015 13:43

    Z okurkoveho salatu mam nejradsi tu vodu navonenou okurkou :-P okurku prenechavam rodine

  • Miluše
    Miluše |

    9. 11. 2014 19:25

    ja to dělam uplně stejně a misto krystalovyho cukru použivam cukr moučku mnam moc my to chutna :-*

  • Martin Pěnička
    Martin Pěnička |

    16. 4. 2014 21:10

    Místo krystalových cukrů, dávám moučku, skvěle chutná :) Je pravda, že s česněkem chutná suprově!!!!!!! :-D :-D :-D I s cibulííííííííííííí. :'( :'( :'(

  • konrade
    konrade |

    19. 11. 2013 10:33

    Já zálivku neumím od oka, nebo-li dle chuti - pokaždé tomu něco chybělo a nejednou se mi stalo, že jsem tak dlouho dochucovala, až jsem jí vylila a začala znova :) Kdesi jsem vyhrabala tento poměr: 1/4 l vody, 2 polévkové lžíce cukru, 2 lžíce octa a malá lžička soli. Takhle to pro nás tu správnou sladko-slano-kyselou chuť :), takže salát připravuji tak, že postrouhám okurku-nechám chvíli odležet, popráším bílým pepřem a zaliji zálivkou :). Na salát z hlávkového salátu přidávám ještě rozškvařenou slaninku :-[

  • engelika
    engelika |

    15. 2. 2013 11:43

    Mamce dělám dárek k narozeninám. Takovou kuchařku a tohle se mi tam hodí. Když jsem to ve škole poprvé viděla tak jsem si to zamilovala <3

  • MartikK
    MartikK |

    12. 7. 2011 13:12

    Dělám úplně stejně. Mám ho raději než se zakysanou smetanou. V létě perfektně osvěží.

  • DájaH
    DájaH |

    10. 7. 2011 17:30

    Proč přidávat vodu? Okurky si samy pustí vody dost. Já jen posolím, opepřím, ochutím cukrem a octem do sladkokysela, někdy přidám česnek, jindy zakysanku.

  • Ladia
    Ladia |

    27. 6. 2011 08:45

    Zkuste přidat i stroužek česneku :-)

  • Katka
    Katka |

    29. 5. 2011 16:55

    Spolu se salátem se zakysankou nejlepší okurkový salát ;-) :-)

  • pippiva
    pippiva |

    18. 5. 2011 14:55

    Takhle upraveny okurkovy salat byla jedina zelenina, kterou jsem jako dite byla ochotna pozrit, posledni dobou do nej pridavam i panensky olivovy olej 8-)

  • kk
    kk |

    14. 4. 2011 16:10

    http://www.recepty.cz/recept/okurkovy-salat-sladkokysely-143938#<3 <3 http://www.recepty.cz/recept/okurkovy-salat-sladkokysely-143938#

  • recepty73
    recepty73 |

    12. 1. 2011 07:34

    Klárko,takto ho dělala i moje babička(holka šikovná),ale já jsem v tomto případě takový barbar,že bych okurku mít ani nemusel-stačí mi ta okurková voda :-D :-D a jsem spokojený ;-)

  • Klára K.
    Klára K. |

    11. 1. 2011 15:37

    Jirko, ja nálev nerobím. Uharky postrúham, mierne osolím, pridám rukor, alebo sladidlo, citrónovú šťavu, alebo ocot podľa chuti. Je dobre nechať v šaláte vlastnú šťavu z uhoriek, obsahuje minerály. Keď ju zlejeme a dáme vodu, šalát je ťažšie stravitelný. Mám svoje skúsenosti.

  • Anna
    Anna |

    11. 1. 2011 14:51

    okurkovej salát dělám velice podobně, jen ty okurky z té slané vody sliju, případně i trošku "vyždímu" a až pak dám nálev....