Odlehčený kynutý knedlík

Hodnocení:

Moje:

Suroviny

Vložit do nákupu
    • 200
      g hrubá mouka
    • 200
      g polohrubá mouka
    • 100
      ml mléko
    • 1
      ks vejce
    • 20
      g droždí
    • 1
      lžička cukr
    • 100
      ml minerální voda neochucená

Postup přípravy receptu

Vložit do kuchařky
1
Smícháme tekutiny dohromady, odebereme 10 lžic, přidáme cukr a droždí. Necháme v teple vzejít kvásek. Do mísy prosijeme mouku, přidáme sůl, vejce a vzešlý kvásek, zamícháme a postupně přiléváme tekutinu. Zpracujeme tuhé těsto, které necháme 30 minut v teple kynout.
2
Po nakynutí rozdělíme na 3 bochánky, ze kterých vyválíme 3 šišky, přikryjeme a necháme ještě 10 minut nakynout. Poté je házíme do vroucí vody (já na dno sypu trochu mouky - aby se nepřilepily) a vaříme přikryté na mírném ohni 20 minut. Po 10 minutách obrátíme.
3
Tyto knedlíky nejsou tak těžké a syté jako klasické kynuté. Mohou je jíst i lidé, kteří musejí dodržovat šetřící dietu.
4
Poznámka: Tekutiny je třeba někdy více, někdy méně. Proto nepřiléváme všechnu tekutina naráz. Všechny suroviny by měly mít pokojovou teplotu.
Zařazení: Přílohy Knedlíky
Vyzkoušeli recept

Komentáře k receptu

  • Hawy
    Hawy |

    21. 10. 2012 09:21

    Já bych řekla, že tou minerálkou, je nadýchaný, lehký...stačí uvařit a uvidíte sama. Já už jiné kynuté nedělám ;-)

  • Ivana Samcová
    Ivana Samcová |

    23. 7. 2009 14:18

    Knedlíky vařím taky už jen v páře, ale na rozdíl od Anny, nepoužívám utěrku, ale jak pařáček, tak i knedlíky potírám olejem. Stejně vařím už i bramborový knedlík. Moc nám to tak chutná.

  • Anna Vobroučková
    Anna Vobroučková |

    23. 7. 2009 12:12

    Knedlíky vařím v páře,je to super,neprasknou neosliznou,nepřevaří se.Jednoduše dám do hrnce pařáček ,vodu pod něj a na něj utěrku.Knedlíky na utěrku,je dobré vytahnout utěru mezi ,aby se neslepily,i po stranách.Vařím bez kontroly 20-25 min.,jen pozor,aby se vám nevyvařila voda.

  • Dagmar Bartůšková
    Dagmar Bartůšková |

    23. 7. 2009 11:19

    Nejlepší recept na kynutý knedlík, jaký jsëm kdy vyzkoušela :-)

  • Gábina Houšková
    Gábina Houšková |

    21. 3. 2007 13:31

    Markéto, čím je tento knedlík odlehčený? Zdá se mi stejný jako jiné kynuté knedlíky, ale moc jsem jich nevařila, tak nevím.

  • Dáša
    Dáša |

    21. 3. 2007 13:22

    Můj muž má nemocnou slinivku a proto jsem zkusila váš knedlík,(Udělala jsem ho už včera aby nebyl úpně čerstvý a i tak zůstal vláčný a na chuti mu nic neubralo)Je opravdu výborný.I já jsem si pochutnala.Jiný už dělat nebudu.Díky za recept...

  • Zlatica
    Zlatica |

    15. 3. 2007 09:02

    Ja pripravujem dokonca bez vajíčka a vôbec tam nechýba.