Autor:

Obyčejný piškotový dort

Střední
Korpus
Vejce
větší nebo 5 menších
4 ks
Cukr krupice 200 g
Vanilkový cukr 1 balení
Hrubá mouka 160 g
Citronová kůra  
Mleté vlašské ořechy
nebo 2
1 hrst
Horká voda 4 lžíce
Krém
Máslo
160-200
200 g
Hera 50 g
Moučkový cukr 150 g
Vanilkový pudink 1 balení
Polohrubá mouka 1 lžíce
Mléko
3-4
4 dl
Na dohotovení
Káva
může být rozpustná, já dávám raději zrnkovou i s trochou sedliny
 
Hnědý rum
nebo Likér
 

Postup přípravy:

Zařazení: Moučníky, Dorty

Bílky našlehám se špetkou soli (jdou lépe šlehat), přidám část cukru. Žloutky našlehám se zbylým cukrem a horkou vodou. Opatrně smíchám se sněhem a přidám sypké části. Ořechy nemusí být, ale s nimi je to lepší. Žádný prášek do pečiva! Dort upeču v předehřáté troubě.

Formu vymazávám raději dvakrát (viz. Diskuze) nebo dávám na dno papír. Lepší je upéci ho alespoň půl dne předem, lépe se krájí.

Uvařím pudinkovo-moučnou kaši, prošlehám ji s částí cukru, se zbylým cukrem našlehám tuky a opatrně smíchám (vše dělám ručním šlehačem). Část krému lze ochutit kakaem nebo rozehřátou čokoládou nebo obojím.

Dort rozkrojím na díly, které silně prokapu rumem a kávou (především prostřední díly). Složím dohromady a lehce zatížím (například prkénkem) aby se „srovnal“. Pak ho nechám ztuhnout v lednici.

Poté dozdobím strany, které pomažu krémem a obalím je v nastrouhaných oříšcích, a samozřejmě vrch. Čokoládovou polevu většinou nedávám, maximálně z ní udělám na povrchu pár stříkanců.To je vše.

Dort dělám alespoň den předem, než se bude konzumovat.

moje poznámky vytisknout recept do nákupního seznamu do mojí kuchařky přidat fotografii

Přidání fotografie:


Přihlášený uživatel může nahrávat fotografie k receptu.

Hodnocení uživatelů
Hodnoceno: 0 x
0
0.00 0 5 1

Oznámkujte recept jako ve škole

1 2 3 4 5
Hodnocení uživatelů: 0 (hodnoceno 0x)
Reklama
Kuřecí cassoulet s fazolemi a klobásou Menu pro přátele Články z

Komentáře k receptu: Obyčejný piškotový dort

Komentáře

  1. Luboš   29.03.2011 | 17:38 | reagovat | závadný

    Dobrý recept! Jen jsem neodhadl ten objem. takže mám trošku šišounka :-)) !!!

  2. Di   31.08.2006 | 9:45 | reagovat | závadný

    To není podobný recept Pavlo. V tom mém převažují sypké suroviny, ten druhý jich má naopak minimum. Na piškotový dort je potřeba troubu trochu předehřát (stupně nedokážu odhadnout, moje trouba je neuvádí, ale péci mírně, aby se korpus propekl (tenký plát se naopak peče rychle, aby se nevysušil). Dort je upečený, když se Vám prst neboří do těsta a těsto je pružné. Nebo když vbodnete špejli, která zůstane po vytažení čistá. Trvá to asiu půl až třičtvrtě hodiny. Záleží na troubě.

  3. Pavla Tyrolerova   01.08.2006 | 19:11 | reagovat | závadný

    Podobny recept na piskotovy dort je rovnez uveden pod hlavickou 1,2,3-nejlepsi dort. V tom receptu se uvadi pomer vajec, mouky a cukru, takze si jej kazdy muze uzpusobit podle toho jak velky dort chce udelat (kolik vajec chce pouzit). Velmi bych ocenila kdyby byla u receptu uvedena teplota trouby a delka peceni.

Přihlášení

zapomněl jsem heslo
  Přihlásit přes mojeID  

Zajímavé články

8 věcí, na které se musíte zeptat partnera dřív, než si ho vezmete 8 věcí, na které se musíte zeptat partnera dřív, než si ho vezmete
Natálie Kotková vyhrála video blogerku roku a už letí do Washingtonu Natálie Kotková vyhrála video blogerku roku a už letí do Washingtonu
Jak se postarat o vánoční stromek, aby dlouho vydržel Jak se postarat o vánoční stromek, aby dlouho vydržel
Právě sledované recepty
Dialog
X
Mobilní web