Obyčejný piškotový dort

Hodnocení:

Moje:

-
-

Suroviny

Vložit do nákupu
  • Korpus
    • 4
      ks vejce větší nebo 5 menších
    • 200
      g cukr krupice
    • 1
      balení vanilkový cukr
    • 160
      g hrubá mouka
    • citronová kůra
    • 1
      hrst mleté vlašské ořechy nebo 2
    • 4
      lžíce horká voda
  • Krém
    • 200
      g máslo 160-200
    • 50
      g hera
    • 150
      g moučkový cukr
    • 1
      balení vanilkový pudink
    • 1
      lžíce polohrubá mouka
    • 4
      dl mléko 3-4
  • Na dohotovení
    • káva může být rozpustná, já dávám raději zrnkovou i s trochou sedliny
    • hnědý rum nebo Likér

Postup přípravy receptu

Vložit do kuchařky
1
Bílky našlehám se špetkou soli (jdou lépe šlehat), přidám část cukru. Žloutky našlehám se zbylým cukrem a horkou vodou. Opatrně smíchám se sněhem a přidám sypké části. Ořechy nemusí být, ale s nimi je to lepší. Žádný prášek do pečiva! Dort upeču v předehřáté troubě.
2
Formu vymazávám raději dvakrát (viz. Diskuze) nebo dávám na dno papír. Lepší je upéci ho alespoň půl dne předem, lépe se krájí.
3
Uvařím pudinkovo-moučnou kaši, prošlehám ji s částí cukru, se zbylým cukrem našlehám tuky a opatrně smíchám (vše dělám ručním šlehačem). Část krému lze ochutit kakaem nebo rozehřátou čokoládou nebo obojím.
4
Dort rozkrojím na díly, které silně prokapu rumem a kávou (především prostřední díly). Složím dohromady a lehce zatížím (například prkénkem) aby se "srovnal". Pak ho nechám ztuhnout v lednici.
5
Poté dozdobím strany, které pomažu krémem a obalím je v nastrouhaných oříšcích, a samozřejmě vrch. Čokoládovou polevu většinou nedávám, maximálně z ní udělám na povrchu pár stříkanců.To je vše.
6
Dort dělám alespoň den předem, než se bude konzumovat.
Zařazení: Moučníky Dorty

Komentáře k receptu

  • Luboš
    Luboš |

    29. 3. 2011 17:38

    Dobrý recept! Jen jsem neodhadl ten objem. takže mám trošku šišounka :-)) !!!

  • Di
    Di |

    31. 8. 2006 09:45

    To není podobný recept Pavlo. V tom mém převažují sypké suroviny, ten druhý jich má naopak minimum. Na piškotový dort je potřeba troubu trochu předehřát (stupně nedokážu odhadnout, moje trouba je neuvádí, ale péci mírně, aby se korpus propekl (tenký plát se naopak peče rychle, aby se nevysušil). Dort je upečený, když se Vám prst neboří do těsta a těsto je pružné. Nebo když vbodnete špejli, která zůstane po vytažení čistá. Trvá to asiu půl až třičtvrtě hodiny. Záleží na troubě.

  • Pavla Tyrolerova
    Pavla Tyrolerova |

    1. 8. 2006 19:11

    Podobny recept na piskotovy dort je rovnez uveden pod hlavickou 1,2,3-nejlepsi dort. V tom receptu se uvadi pomer vajec, mouky a cukru, takze si jej kazdy muze uzpusobit podle toho jak velky dort chce udelat (kolik vajec chce pouzit). Velmi bych ocenila kdyby byla u receptu uvedena teplota trouby a delka peceni.