Autor:

Müsli cukroví nebo tyčinky bez pečení

Snadné
Ingredience
Ovesné vločky  
Sušené ovoce
dle chuti: jablka, brusinky, rozinky, švestky, meruňky, třešně, fíky, datle, višně, hrušky...
 
Semínka
dle chuti: dýňová. konopná, lněná, sezamová, slunečnicová...
 
Vlašské ořechy
mleté nebo jemně nasekané
 
Strouhaný kokos  
Sezamový olej
nebo slunečnicový, kokosový...
 
Med  
Kondenzované mléko
- Salko
 
Dále dle chuti:
Bílá čokoládová poleva  
Čokoládová hořká poleva  
Čokoládová mléčná poleva  
Papírové košíčky  
Pečící papír
nebo potravinářská fólie
 
Müsli cukroví nebo tyčinky bez pečení

Postup přípravy:

Množství záleží na počtu strávníku, ale největší podíl (alespoň 50%) tvoří vždy ovesné nebo pšeničné, špaldové, žitné, ječné vločky. Ty necháme na pánvi nebo v troubě zrůžovět, pak větší polovinu pomeleme a zbytek necháme tak jak je. Vločky dáme do mísy.

Další hlavní složkou nepečeného müsli je sušené ovoce, které volíme podle své chuti. Ovoce nasekáme na malé kousíčky a přidáme do mísy k vločkám.

Dále si do mísy přidáme ořechy (semínka, kokos) dle chuti. Ořechy a kokos je dobré také krátce opražit, aby hezky zavoněly. Čím budou ořechy a semínka jemněji nasekané, tím nám bude v konečné úpravě hmota lépe vázat, jelikož obsahují i olej. Můžeme je tedy i pomlít.

Vše v míse promícháme a zakápneme malým množstvím oleje. Dále začneme přidávat med nebo Salko (varianta pro alergiky na včelí med).

Med nebo Salko přidáme v takovém množství, aby směs byla lepivá, ale přesto zůstávala relativně sypká.

Nyní nastává důležitá fáze dusání a pěchování, kterou nesmíme podcenit, jinak se nám bude müsli rozpadat. Doba proležení je také důležitá.

1/ buď si směs nasypeme na plech vyložení pečícím papírem (fólií), rovnoměrně ji rozprostřeme, mastnou rukou od oleje dobře uplácáme, zakryjeme papírem nebo fólií a ještě pěchujeme a dusáme. Čím déle tím lépe. Dobré je položit na směs prkénko, které poklepáváme přes utěrku paličkou. Takto necháme alespoň dva dny, aby se nám masa proležela a spojila. Poté opatrně ostrým nožem nakrájíme a podáváme. Můžeme také polít nebo namáčet do polevy.

2/ ze směsi müsli si upěchujeme v ruce několik menších válečků, které zabalíme do fólie a tlakem uválíme na stole tak, aby jsme je měli co nejpevnější. Necháme alespoň dva dny proležet, pak ostrým nožem opatrně krájíme plátky, které můžeme namáčet v polevě buď celé nebo jen jejich obvod.

3/ směs ponecháme v míse, jen jí uplácáme a necháme proležet. Pak z ní uděláme kuličky nebo lžičkou tvoříme hrudky, které dáváme do košíčků.

Müsli můžeme dochutit například skořicí.

Čím jemněji máme pokrájené ovoce, semínka a ořechy, tím nám bude směs lépe vázat.

moje poznámky vytisknout recept do nákupního seznamu do mojí kuchařky přidat fotografii

Přidání fotografie:


Přihlášený uživatel může nahrávat fotografie k receptu.

Hodnocení uživatelů
Hodnoceno: 6 x
1
4.83 6 5 1
Sýrové fondue Fondue - společenská záležitost Články z

Komentáře k receptu: Müsli cukroví nebo tyčinky bez pečení

Komentáře


V diskusi zatím nejsou žádné příspěvky.

Přihlášení

zapomněl jsem heslo
  Přihlásit přes mojeID  

Zajímavé články

Halina Pawlowská: Když člověk hubne, není s ním sranda! Halina Pawlowská: Když člověk hubne, není s ním sranda!
To je láska! Muže jeho psi neopustili ani po vážném úrazu To je láska! Muže jeho psi neopustili ani po vážném úrazu
Za bolestivou menstruaci může vážná nemoc, nebo dokonce i partner Za bolestivou menstruaci může vážná nemoc, nebo dokonce i partner
Právě sledované recepty
Dialog
X
Mobilní web