Müsli cukroví nebo tyčinky bez pečení

Hodnocení:

Moje:

-
-

Suroviny

Vložit do nákupu
    • ovesné vločky
    • sušené ovoce dle chuti: jablka, brusinky, rozinky, švestky, meruňky, třešně, fíky, datle, višně, hrušky...
    • semínka dle chuti: dýňová. konopná, lněná, sezamová, slunečnicová...
    • vlašské ořechy mleté nebo jemně nasekané
    • strouhaný kokos
    • sezamový olej nebo slunečnicový, kokosový...
    • med
    • kondenzované mléko - Salko
  • Dále dle chuti:
    • bílá čokoládová poleva
    • čokoládová hořká poleva
    • čokoládová mléčná poleva
    • papírové košíčky
    • pečící papír nebo potravinářská fólie

Postup přípravy receptu

Vložit do kuchařky
1
Množství záleží na počtu strávníku, ale největší podíl (alespoň 50%) tvoří vždy ovesné nebo pšeničné, špaldové, žitné, ječné vločky. Ty necháme na pánvi nebo v troubě zrůžovět, pak větší polovinu pomeleme a zbytek necháme tak jak je. Vločky dáme do mísy.
2
Další hlavní složkou nepečeného müsli je sušené ovoce, které volíme podle své chuti. Ovoce nasekáme na malé kousíčky a přidáme do mísy k vločkám.
3
Dále si do mísy přidáme ořechy (semínka, kokos) dle chuti. Ořechy a kokos je dobré také krátce opražit, aby hezky zavoněly. Čím budou ořechy a semínka jemněji nasekané, tím nám bude v konečné úpravě hmota lépe vázat, jelikož obsahují i olej. Můžeme je tedy i pomlít.
4
Vše v míse promícháme a zakápneme malým množstvím oleje. Dále začneme přidávat med nebo Salko (varianta pro alergiky na včelí med).
5
Med nebo Salko přidáme v takovém množství, aby směs byla lepivá, ale přesto zůstávala relativně sypká.
6
Nyní nastává důležitá fáze dusání a pěchování, kterou nesmíme podcenit, jinak se nám bude müsli rozpadat. Doba proležení je také důležitá.
7
1/ buď si směs nasypeme na plech vyložení pečícím papírem (fólií), rovnoměrně ji rozprostřeme, mastnou rukou od oleje dobře uplácáme, zakryjeme papírem nebo fólií a ještě pěchujeme a dusáme. Čím déle tím lépe. Dobré je položit na směs prkénko, které poklepáváme přes utěrku paličkou. Takto necháme alespoň dva dny, aby se nám masa proležela a spojila. Poté opatrně ostrým nožem nakrájíme a podáváme. Můžeme také polít nebo namáčet do polevy.
8
2/ ze směsi müsli si upěchujeme v ruce několik menších válečků, které zabalíme do fólie a tlakem uválíme na stole tak, aby jsme je měli co nejpevnější. Necháme alespoň dva dny proležet, pak ostrým nožem opatrně krájíme plátky, které můžeme namáčet v polevě buď celé nebo jen jejich obvod.
9
3/ směs ponecháme v míse, jen jí uplácáme a necháme proležet. Pak z ní uděláme kuličky nebo lžičkou tvoříme hrudky, které dáváme do košíčků.
10
Müsli můžeme dochutit například skořicí.
11
Čím jemněji máme pokrájené ovoce, semínka a ořechy, tím nám bude směs lépe vázat.

Komentáře k receptu

  • Nejsou zde zatím žádné komentáře.