Autor:

Müsli cukroví nebo tyčinky bez pečení

Snadné
Ingredience
Ovesné vločky  
Sušené ovoce
dle chuti: jablka, brusinky, rozinky, švestky, meruňky, třešně, fíky, datle, višně, hrušky...
 
Semínka
dle chuti: dýňová. konopná, lněná, sezamová, slunečnicová...
 
Vlašské ořechy
mleté nebo jemně nasekané
 
Strouhaný kokos  
Sezamový olej
nebo slunečnicový, kokosový...
 
Med  
Kondenzované mléko
- Salko
 
Dále dle chuti:
Bílá čokoládová poleva  
Čokoládová hořká poleva  
Čokoládová mléčná poleva  
Papírové košíčky  
Pečící papír
nebo potravinářská fólie
 
Müsli cukroví nebo tyčinky bez pečení

Postup přípravy:

Množství záleží na počtu strávníku, ale největší podíl (alespoň 50%) tvoří vždy ovesné nebo pšeničné, špaldové, žitné, ječné vločky. Ty necháme na pánvi nebo v troubě zrůžovět, pak větší polovinu pomeleme a zbytek necháme tak jak je. Vločky dáme do mísy.

Další hlavní složkou nepečeného müsli je sušené ovoce, které volíme podle své chuti. Ovoce nasekáme na malé kousíčky a přidáme do mísy k vločkám.

Dále si do mísy přidáme ořechy (semínka, kokos) dle chuti. Ořechy a kokos je dobré také krátce opražit, aby hezky zavoněly. Čím budou ořechy a semínka jemněji nasekané, tím nám bude v konečné úpravě hmota lépe vázat, jelikož obsahují i olej. Můžeme je tedy i pomlít.

Vše v míse promícháme a zakápneme malým množstvím oleje. Dále začneme přidávat med nebo Salko (varianta pro alergiky na včelí med).

Med nebo Salko přidáme v takovém množství, aby směs byla lepivá, ale přesto zůstávala relativně sypká.

Nyní nastává důležitá fáze dusání a pěchování, kterou nesmíme podcenit, jinak se nám bude müsli rozpadat. Doba proležení je také důležitá.

1/ buď si směs nasypeme na plech vyložení pečícím papírem (fólií), rovnoměrně ji rozprostřeme, mastnou rukou od oleje dobře uplácáme, zakryjeme papírem nebo fólií a ještě pěchujeme a dusáme. Čím déle tím lépe. Dobré je položit na směs prkénko, které poklepáváme přes utěrku paličkou. Takto necháme alespoň dva dny, aby se nám masa proležela a spojila. Poté opatrně ostrým nožem nakrájíme a podáváme. Můžeme také polít nebo namáčet do polevy.

2/ ze směsi müsli si upěchujeme v ruce několik menších válečků, které zabalíme do fólie a tlakem uválíme na stole tak, aby jsme je měli co nejpevnější. Necháme alespoň dva dny proležet, pak ostrým nožem opatrně krájíme plátky, které můžeme namáčet v polevě buď celé nebo jen jejich obvod.

3/ směs ponecháme v míse, jen jí uplácáme a necháme proležet. Pak z ní uděláme kuličky nebo lžičkou tvoříme hrudky, které dáváme do košíčků.

Müsli můžeme dochutit například skořicí.

Čím jemněji máme pokrájené ovoce, semínka a ořechy, tím nám bude směs lépe vázat.

moje poznámky vytisknout recept do nákupního seznamu do mojí kuchařky přidat fotografii

Přidání fotografie:


Přihlášený uživatel může nahrávat fotografie k receptu.

Hodnocení uživatelů
Hodnoceno: 11 x
1-
4.64 11 5 1

Oznámkujte recept jako ve škole

1 2 3 4 5
Hodnocení uživatelů: 1- (hodnoceno 11x)
Dušené kapustičky Co dát v lednu na stůl? Články z

Komentáře k receptu: Müsli cukroví nebo tyčinky bez pečení

Komentáře


V diskusi zatím nejsou žádné příspěvky.

Přihlášení

zapomněl jsem heslo
  Přihlásit přes mojeID  

Zajímavé články

Vyzkoušeno před kamerou: Pudrové oční linky a skvělý pleťový rozjasňovač Vyzkoušeno před kamerou: Pudrové oční linky a skvělý pleťový rozjasňovač
VIDEO: Toužíte před Vánoci vypadat uvolněně a krásně? Objevte nový chrám krásy VIDEO: Toužíte před Vánoci vypadat uvolněně a krásně? Objevte nový chrám krásy
Máte často modřiny? Banalita, nebo velmi vážné onemocnění? Máte často modřiny? Banalita, nebo velmi vážné onemocnění?
Právě sledované recepty
Dialog
X
Mobilní web