Mrkvový koláč s tvarohem nebo jablky, dýní...

Hodnocení:

Moje:

-
-

Suroviny

Vložit do nákupu
  • Těsto na plech 30x40
    • 660
      g polohrubá mouka dle šťavnatosti mrkve, cca
    • 300
      g mrkev oloupaná, jemně nastrouhaná
    • 2
      ks žloutek
    • 200
      g moučkový cukr
    • 1
      ks vanilkový cukr
    • 1
      lžíce citronová kůra dle chuti, cca
    • 1
      ks prášek do pečiva
    • 250
      g máslo nebo máslová Hera
    • pečící papír
  • Náplň (tvarohová)
    • 750
      g měkký tvaroh 3 x 250 gramů
    • 1
      ks vanilkový cukr
    • 120
      g cukr krupice dle chuti, cca
    • 1
      lžička citronová kůra dle chuti
    • sušené brusinky nebo rozinky, sušené ovoce dle chuti... - nemusí být
    • 1
      ks žloutek
    • 3
      ks bílek

Postup přípravy receptu

Vložit do kuchařky
1
Těsto: polohrubou mouku smícháme v míse s cukry, citronovou kůrou a práškem do pečiva. Přidáme změklý tuk a vytvoříme jakousi drobenku, do které pak přidáme nastrouhanou mrkev a dva žloutky. Ze všeho pak propracujeme hladké, vláčné těsto, které necháme cca 20 minut odpočinout v chladnu. Pokud se nám těsto bude při zpracování lepit, tak podsypáváme troškou mouky. Záleží na tom, jak šťavnatou jsme použili mrkev. Těsto rozdělíme na dva díly, jeden o něco větší, protože ho budeme válet do většího rozměru (nejlépe rovnou na pečícím papíru), aby bylo i po stranách plechu. Papír s vyváleným těstem vložíme do hlubokého plechu a nalijeme na něj připravenou náplň. Druhý díl vyválíme na slabší plát na fólii nebo pomoučněném stole a zakryjeme jím spodní díl s náplní. Těsto je pružné, dobře se s ním pracuje.
2
Náplň: tvarohy smícháme s cukry, kůrou a žloutkem, můžeme přidat dle chuti brusinky, rozinky, kokos... náplň můžeme zkombinovat ze dvou tvarohů a hrnku pokrájených jablek nebo nastrouhané dýně či mrkve. Do tvarohu pak zlehka vmícháme tuhý sníh z bílků.
3
Pečeme v předehřáté troubě na 170 stupňů cca 35 minut dorůžova.
4
Náplň je možné udělat pouze ze strouhaných jablek (hrubě, cca 1 kg), která ochutíme skořicí, cukrem, kokosem nebo ořechy (rozinkami...) a do jablek je opět dobré vmíchat sníh z bílků. Pokud chceme náplň z dýně, doporučuji postupovat stejně jako s jablečnou, ale dýni nastrouhat najemno a nejlépe 1:1 s hrubě strouhanými jablky nebo smíchanou se šťávou z jednoho velkého pomeranče (+ kůra).
5
Fantazii a chuti se meze nekladou a tento jednoduchý koláč nabízí dost prostoru k improvizaci.
6
Po vychladnutí koláč pocukrujeme moučkovým cukrem nebo přelijeme citronovou nebo pomerančovou polevou. Podávat můžeme i s kopečkem šlehačky nebo zakysané smetany.
Vyzkoušeli recept

Komentáře k receptu

  • Míša
    Míša |

    27. 9. 2016 07:53

    Super pečící recept. <3 Těsto se mi válelo taky bezvadně oproti jiným váleným koláčům a při krájení se nelámalo a to se mi taky dělo dost často. Dík za něj je výborný. <3

  • Anonymous
    Anonymous |

    1. 6. 2016 18:30

    t

  • Budru
    Budru |

    21. 5. 2016 15:53

    Koláč je výborný. S těstem jsem taky byla hodně spokojená a plnila jsem ho povidlím a tvarohem, všem moc chutná.

  • Dana
    Dana |

    12. 3. 2016 08:08

    Koláč je výborný, svěží a nepřeslazený, s těstem se opravdu skvěle pracovalo a přenášelo se na plech bez trhání. Měla jsem jen dva tvarohy, tak jsem na ně nastrouhala ještě vrstvu jablek. Vypadá i chutná nad očekávání a určitě jsem ho nedělala naposledy. Děkuji za bezva recept :-) .