Autor:

Mrkvový koláč s tvarohem nebo jablky, dýní...

Snadné
Těsto na plech 30x40
Polohrubá mouka
dle šťavnatosti mrkve, cca
660 g
Mrkev
oloupaná, jemně nastrouhaná
300 g
Žloutek 2 ks
Moučkový cukr 200 g
Vanilkový cukr 1 ks
Citronová kůra
dle chuti, cca
1 lžíce
Prášek do pečiva 1 ks
Máslo
nebo máslová Hera
250 g
Pečící papír  
Náplň (tvarohová)
Měkký tvaroh
3 x 250 gramů
750 g
Vanilkový cukr 1 ks
Cukr krupice
dle chuti, cca
120 g
Citronová kůra
dle chuti
1 lžička
Sušené brusinky
nebo rozinky, sušené ovoce dle chuti... - nemusí být
 
Žloutek 1 ks
Bílek 3 ks
Mrkvový koláč s tvarohem nebo jablky, dýní...

Postup přípravy:

Těsto: polohrubou mouku smícháme v míse s cukry, citronovou kůrou a práškem do pečiva. Přidáme změklý tuk a vytvoříme jakousi drobenku, do které pak přidáme nastrouhanou mrkev a dva žloutky. Ze všeho pak propracujeme hladké, vláčné těsto, které necháme cca 20 minut odpočinout v chladnu. Pokud se nám těsto bude při zpracování lepit, tak podsypáváme troškou mouky. Záleží na tom, jak šťavnatou jsme použili mrkev. Těsto rozdělíme na dva díly, jeden o něco větší, protože ho budeme válet do většího rozměru (nejlépe rovnou na pečícím papíru), aby bylo i po stranách plechu. Papír s vyváleným těstem vložíme do hlubokého plechu a nalijeme na něj připravenou náplň. Druhý díl vyválíme na slabší plát na fólii nebo pomoučněném stole a zakryjeme jím spodní díl s náplní. Těsto je pružné, dobře se s ním pracuje.

Náplň: tvarohy smícháme s cukry, kůrou a žloutkem, můžeme přidat dle chuti brusinky, rozinky, kokos... náplň můžeme zkombinovat ze dvou tvarohů a hrnku pokrájených jablek nebo nastrouhané dýně či mrkve. Do tvarohu pak zlehka vmícháme tuhý sníh z bílků.

Pečeme v předehřáté troubě na 170 stupňů cca 35 minut dorůžova.

Náplň je možné udělat pouze ze strouhaných jablek (hrubě, cca 1 kg), která ochutíme skořicí, cukrem, kokosem nebo ořechy (rozinkami...) a do jablek je opět dobré vmíchat sníh z bílků. Pokud chceme náplň z dýně, doporučuji postupovat stejně jako s jablečnou, ale dýni nastrouhat najemno a nejlépe 1:1 s hrubě strouhanými jablky nebo smíchanou se šťávou z jednoho velkého pomeranče (+ kůra).

Fantazii a chuti se meze nekladou a tento jednoduchý koláč nabízí dost prostoru k improvizaci.

Po vychladnutí koláč pocukrujeme moučkovým cukrem nebo přelijeme citronovou nebo pomerančovou polevou. Podávat můžeme i s kopečkem šlehačky nebo zakysané smetany.

moje poznámky vytisknout recept do nákupního seznamu do mojí kuchařky přidat fotografii

Přidání fotografie:


Přihlášený uživatel může nahrávat fotografie k receptu.

Hodnocení uživatelů
Hodnoceno: 18 x
1
4.94 18 5 1

Oznámkujte recept jako ve škole

1 2 3 4 5
Hodnocení uživatelů: 1 (hodnoceno 18x)
Slezský bigoš Ty nejlepší recepty z Čech a Moravy Články z

Komentáře k receptu: Mrkvový koláč s tvarohem nebo jablky, dýní...

Komentáře

  1. Míša   27.09.2016 | 7:53 | reagovat | závadný

    Super pečící recept. <3 Těsto se mi válelo taky bezvadně oproti jiným váleným koláčům a při krájení se nelámalo a to se mi taky dělo dost často. Dík za něj je výborný. <3

  2. Budru   21.05.2016 | 15:53 | reagovat | závadný

    Koláč je výborný. S těstem jsem taky byla hodně spokojená a plnila jsem ho povidlím a tvarohem, všem moc chutná.

  3. Dana   12.03.2016 | 8:08 | reagovat | závadný

    Koláč je výborný, svěží a nepřeslazený, s těstem se opravdu skvěle pracovalo a přenášelo se na plech bez trhání. Měla jsem jen dva tvarohy, tak jsem na ně nastrouhala ještě vrstvu jablek. Vypadá i chutná nad očekávání a určitě jsem ho nedělala naposledy. Děkuji za bezva recept :-) .

Přihlášení

zapomněl jsem heslo
  Přihlásit přes mojeID  

Zajímavé články

10 dárků, které ženy za žádnou cenu nechtějí najít pod stromečkem 10 dárků, které ženy za žádnou cenu nechtějí najít pod stromečkem
VIDEO: Získejte uhrančivý pohled jako Karolína Mališová VIDEO: Získejte uhrančivý pohled jako Karolína Mališová
Revoluce ve vyhledávání nemovitostí v České republice Revoluce ve vyhledávání nemovitostí v České republice
Právě sledované recepty
Dialog
X
Mobilní web