Mřížkový koláč s jablky II.

Hodnocení:

Moje:

-
-

Suroviny

Vložit do nákupu
    • 400
      g hladká mouka
    • 180
      g cukr Mletý cukr
    • 180
      g tuk
    • 70
      ml mléko
    • vejce
    • prášek do pečiva
    • 3
      kg jablka
    • 5
      lžíce cukr krystal
    • rozinky
    • skořice

Postup přípravy receptu

Vložit do kuchařky
1
Jablka zbavíme slupek a jádřinců, nakrájíme na malé kousky či plátky. Dáme do rendlíku, podlijeme troškou vody, zasypeme krystalem a podusíme do změknutí (3-5 minut). Na vále smícháme mouku s práškem do pečiva a cukrem. Uprostřed hromádky vyhloubíme důlek a kolem dokola poklademe kousky změklého tuku. Do důlku vlijeme mléko a vejce.
2
Nejprve vidličkou a pak rukama vypracujeme hladké těsto. Při zpracovávání můžeme občas podsypat moukou. Asi pětinu těsta odkrojíme a dáme stranou. Větší část vyválíme na obdélník velikosti plechu a pomocí válečku přeneseme na plech vyložený papírem na pečení nebo vymazaný a vysypaný hrubou moukou.
3
Pozor, chce to trochu cvik, těsto je dost měkké a špatně se s ním manipuluje. Na plechu na těsto rozložíme vychlazená, zcezená a okapaná jablka, můžeme posypat rozinkami případně skořicí.
4
Zbývající těsto rozválíme na placku a rádýlkem nebo nožem rozkrájíme na proužky široké asi 1 cm. Z těch utvoříme na jablkách mřížku a ve vyhřáté troubě upečeme do růžova.
Zařazení: Moučníky Koláče
Vyzkoušeli recept

Komentáře k receptu

  • Iva Jelénková
    Iva Jelénková |

    3. 5. 2009 21:11

    výborný koláč! těsto jsem válela přímo na pečícím papíru,takže manipulace byla snadná. pekla jsem na 200°,ale bylo to asi moc, tak jsem zmírnila a pekla přibližně 25 minut. nakonec jsemzvětšila množství na 0,5kg mouky a bylo toho přesně akorát na velký plech.

  • jana speck
    jana speck |

    9. 2. 2009 18:48

    Kolac byl vyborny, jenom se po nem zaptasilo, jenom jsem mela problem s mnozstvim testa, bylo ho malo na muj pekac. Podruhe zkousim s polovinou davky navic.

  • Veronika
    Veronika |

    6. 2. 2008 12:58

    Jak dlouho pečeme a na kolik stupnů?? Děkuji

  • apezova  Kristýna
    apezova Kristýna |

    3. 10. 2007 13:24

    právě to jdu upéct a napísi co a jak

  • Lucie Černohorská
    Lucie Černohorská |

    24. 6. 2006 19:06

    Já osobně koláč na závěr potírám žloutkem

  • Alenka D.
    Alenka D. |

    27. 9. 2005 08:49

    Chtěla bych se zeptat, jestli se to nakonec nemá potřít vajíčkem?