Mléčná zelňačka

moje hodnocení:

hodnotilo: 0
neuvedeno
neuvedeno
neuvedeno
autor: sblanch

Suroviny

Vložit do nákupu
    • mrkev
    • brambory
    • bílé zelí
    • sůl
    • kmín
    • pepř mletý
    • masox
    • mléko
    • 1
      lžíce hladká mouka
    • ocet

Postup přípravy receptu

Vložit do kuchařky
1
Brambory a mrkve oškrábeme a nakrájíme na kostičky - mrkve na menší. Dáme si vařit do hrnce vodu (není potřeba hodně, protože na konci přidáme mléko), přihodíme kmín a trochu soli a až bude voda vařit, vložíme nakrájené mrkve, pepř a masox (je samozřejmě možné použít místo něho trochu vývaru).
2
Po cca 5 minutách přidáme i brambory. Mezitím si očistíme část zelné hlávky a zelí nakrájíme na širší proužky. Až jsou brambory napůl měkké, přidáme zelí.
3
V troše mléka rozmícháme 1-2 lžíce hladké mouky a až je i zelí skoro měkké, vlijeme tuto "zavářku" do hrnce (doporučuji přes drobný cedník aby nebyly žmolky) a povaříme. Nezapomene míchat. Protože se jedná o mléčnou zelňačku, dolijeme ještě trochu mléka - abychom ho použili na 4 porce cca 1/3 - 1/2 l.
4
Poté je možné polévku dochutit lžící octa a případně i špetkou cukru, jak každému chutná.
5
Omlouvám se, že neuvádím konkrétní množství surovin - odhaduji cca 3-4 mrkve, stejně tak brambor a 1/2 hlávky zelí.
6
Obdobný recept jsem na těchto stránkách nenašla a protože je to náš oblíbený rodinný recept, tak jsem ho přidala - snad vám bude chutnat :-)

Komentáře k receptu

  • Hanča
    Hanča |

    21. 1. 2012 12:39

    Děláme prakticky stejně, jen bez mrkve..:) Opravdu je výborná..:)