Meruňkovo-kefírový dortík

Obtížné
Těsto
Espresso
instantní
2 lžička
Hladká mouka 150 g
Kakao 1 lžička
Cukr 40 g
Sůl 1 špetka
Bílek
Máslo 100 g
Krém
Meruňkový kompot 400 g
Želatina
čirá
6 plátek
Kefír 1/2 kg
Cukr 75 g
Vanilkový cukr 1 balení
Citronová šťáva 3 lžíce
Mandlový likér 0,4 dl
Smetana 200 g
Na ozdobení
Dortová poleva
průhledná
1 balení
Šlehačka  
Kakao
na posypání
 

Postup přípravy:

Zařazení: Moučníky, Dorty

Instatní espreso rozmícháme v 1 lžíci horké vody a necháme vychladnout. Z mouky, kakaa, cukru, soli, bílku, másla a kávy uhněteme hladké těsto, to postavíme nejméně na 30 minut do chladu odležet. Troubu předehřejeme na 200 °C.

Meruňky necháme okapat. 4 až 5 meruněk odložíme stranou na zdobení. Třetinu meruněk nakrájíme na malé kostičky a ze zbytku rozmačkáme pyré.

Těsto vyválíme a vyložíme jím dno otevírací dortové formy (průměr cca 26 cm). Pečeme asi 10-13 minut. Korpus necháme vychladnout ve formě.

Želatinu namočíme do studené vody. Rozmícháme kefír s cukrem, vanilkovým cukrem, citronovou šťávou a likérem. Meruňkové pyré na plotně zahřejeme a rozpustíme v něm želatinu. Vmícháme 3 lžíce kefírové hmoty. Vše smícháme se zbylou kefírovou hmotou a kostičkami meruněk a necháme vychladnout. Šlehačku ušleháme do tuha a když krém začne želírovat, opatrně zapracujeme šlehačku. Vše dáme na korpus a uhladíme. Necháme alespoň 4 hod. ztuhnout v chladu.

Zbylé meruňky rozpůlíme, nakrájíme na měsíčky a obložíme jimi dort. Dortovou polevu připravíme podle návodu na obalu. Nalijeme ji na meruňky a necháme ztuhnout. Ozdobíme hvězdičkami šlehačky a kakaovým práškem.

moje poznámky vytisknout recept do nákupního seznamu do mojí kuchařky přidat fotografii

Přidání fotografie:


Přihlášený uživatel může nahrávat fotografie k receptu.

Hodnocení uživatelů
Hodnoceno: 0 x
0
0.00 0 5 1

Oznámkujte recept jako ve škole

1 2 3 4 5
Hodnocení uživatelů: 0 (hodnoceno 0x)
Reklama
Fazolová polévka s bylinkami Odlehčené menu na víkend Články z

Komentáře k receptu: Meruňkovo-kefírový dortík

Komentáře

  1. Ivana Kašparovská   14.07.2006 | 15:37 | reagovat | závadný

    Milý anonyme, spodní díl je trochu tužší, ale to aby na něm pěkně držel krém. Jinak pokud se vám nezdá můžete vyzkoušet klasický piškot s přídavkem espresa.

  2. Anonym   10.07.2006 | 13:53 | reagovat | závadný

    Nevím čím to je, ale ten spodní díl jsem měla trochu tvrdý a nenadýchaný. Má to tak být?????????

  3. Anonym   20.06.2006 | 15:00 | reagovat | závadný

    Jů jů, ale příště toho budu muset udělat třikrát tak víc. Děti se naládovaly dortem a už nechtěly obědvat. Šikovné

  4. Ivana Kašparovská   05.06.2006 | 15:36 | reagovat | závadný

    Zkoušela jsem i bez šlehačky. Máte pravdu, moučník je dobrý i bez toho. V tomto případě doporučuju přidat i trochu více kompotovaných meruněk či pyré se šťávou.

  5. Naďa   25.05.2006 | 7:51 | reagovat | závadný

    Paní Ivano, musí být i šlehačka?Co když budu chtít dortík udělat trochu dietnější a šlehačku vynechám.Děkuji za odpověď

1 2 Další

Přihlášení

zapomněl jsem heslo
  Přihlásit přes mojeID  

Zajímavé články

8 věcí, na které se musíte zeptat partnera dřív, než si ho vezmete 8 věcí, na které se musíte zeptat partnera dřív, než si ho vezmete
Natálie Kotková vyhrála video blogerku roku a už letí do Washingtonu Natálie Kotková vyhrála video blogerku roku a už letí do Washingtonu
Jak se postarat o vánoční stromek, aby dlouho vydržel Jak se postarat o vánoční stromek, aby dlouho vydržel
Právě sledované recepty
Dialog
X
Mobilní web