Meruňkovo-kefírový dortík

moje hodnocení:

hodnotilo: 0
neuvedeno
neuvedeno
neuvedeno

Suroviny

Vložit do nákupu
  • Těsto
    • 2
      lžička espresso instantní
    • 150
      g hladká mouka
    • 1
      lžička kakao
    • 40
      g cukr
    • 1
      špetka sůl
    • 1
      bílek
    • 100
      g máslo
  • Krém
    • 400
      g meruňkový kompot
    • 6
      plátek želatina čirá
    • 0,5
      kg kefír
    • 75
      g cukr
    • 1
      balení vanilkový cukr
    • 3
      lžíce citronová šťáva
    • 0,4
      dl mandlový likér
    • 200
      g smetana
  • Na ozdobení
    • 1
      balení dortová poleva průhledná
    • šlehačka
    • kakao na posypání

Postup přípravy receptu

Vložit do kuchařky
1
Instatní espreso rozmícháme v 1 lžíci horké vody a necháme vychladnout. Z mouky, kakaa, cukru, soli, bílku, másla a kávy uhněteme hladké těsto, to postavíme nejméně na 30 minut do chladu odležet. Troubu předehřejeme na 200 °C.
2
Meruňky necháme okapat. 4 až 5 meruněk odložíme stranou na zdobení. Třetinu meruněk nakrájíme na malé kostičky a ze zbytku rozmačkáme pyré.
3
Těsto vyválíme a vyložíme jím dno otevírací dortové formy (průměr cca 26 cm). Pečeme asi 10-13 minut. Korpus necháme vychladnout ve formě.
4
Želatinu namočíme do studené vody. Rozmícháme kefír s cukrem, vanilkovým cukrem, citronovou šťávou a likérem. Meruňkové pyré na plotně zahřejeme a rozpustíme v něm želatinu. Vmícháme 3 lžíce kefírové hmoty. Vše smícháme se zbylou kefírovou hmotou a kostičkami meruněk a necháme vychladnout. Šlehačku ušleháme do tuha a když krém začne želírovat, opatrně zapracujeme šlehačku. Vše dáme na korpus a uhladíme. Necháme alespoň 4 hod. ztuhnout v chladu.
5
Zbylé meruňky rozpůlíme, nakrájíme na měsíčky a obložíme jimi dort. Dortovou polevu připravíme podle návodu na obalu. Nalijeme ji na meruňky a necháme ztuhnout. Ozdobíme hvězdičkami šlehačky a kakaovým práškem.
Zařazení: Moučníky Dorty

Komentáře k receptu

  • Ivana Kašparovská
    Ivana Kašparovská |

    14. 7. 2006 15:37

    Milý anonyme, spodní díl je trochu tužší, ale to aby na něm pěkně držel krém. Jinak pokud se vám nezdá můžete vyzkoušet klasický piškot s přídavkem espresa.

  • Anonym
    Anonym |

    10. 7. 2006 13:53

    Nevím čím to je, ale ten spodní díl jsem měla trochu tvrdý a nenadýchaný. Má to tak být?????????

  • Anonym
    Anonym |

    20. 6. 2006 15:00

    Jů jů, ale příště toho budu muset udělat třikrát tak víc. Děti se naládovaly dortem a už nechtěly obědvat. Šikovné

  • Ivana Kašparovská
    Ivana Kašparovská |

    5. 6. 2006 15:36

    Zkoušela jsem i bez šlehačky. Máte pravdu, moučník je dobrý i bez toho. V tomto případě doporučuju přidat i trochu více kompotovaných meruněk či pyré se šťávou.

  • Naďa
    Naďa |

    25. 5. 2006 07:51

    Paní Ivano, musí být i šlehačka?Co když budu chtít dortík udělat trochu dietnější a šlehačku vynechám.Děkuji za odpověď

  • Frýda
    Frýda |

    24. 5. 2006 15:26

    Zdálo se mi to hodně složité, ale stálo to zato! Nevím co jsem udělala, ale spodek jsem měla trochu tužší, ale jinak to nemá chybu, bylo to takové osvěžující, děti se mohly umlsat!!! Hodnotím 1