Meruňkovo-kefírový dortík

Obtížné
Těsto
Espresso
instantní
2 lžička
Hladká mouka 150 g
Kakao 1 lžička
Cukr 40 g
Sůl 1 špetka
Bílek
Máslo 100 g
Krém
Meruňkový kompot 400 g
Želatina
čirá
6 plátek
Kefír 1/2 kg
Cukr 75 g
Vanilkový cukr 1 balení
Citronová šťáva 3 lžíce
Mandlový likér 0,4 dl
Smetana 200 g
Na ozdobení
Dortová poleva
průhledná
1 balení
Šlehačka  
Kakao
na posypání
 

Postup přípravy:

Zařazení: Moučníky, Dorty

Instatní espreso rozmícháme v 1 lžíci horké vody a necháme vychladnout. Z mouky, kakaa, cukru, soli, bílku, másla a kávy uhněteme hladké těsto, to postavíme nejméně na 30 minut do chladu odležet. Troubu předehřejeme na 200 °C.

Meruňky necháme okapat. 4 až 5 meruněk odložíme stranou na zdobení. Třetinu meruněk nakrájíme na malé kostičky a ze zbytku rozmačkáme pyré.

Těsto vyválíme a vyložíme jím dno otevírací dortové formy (průměr cca 26 cm). Pečeme asi 10-13 minut. Korpus necháme vychladnout ve formě.

Želatinu namočíme do studené vody. Rozmícháme kefír s cukrem, vanilkovým cukrem, citronovou šťávou a likérem. Meruňkové pyré na plotně zahřejeme a rozpustíme v něm želatinu. Vmícháme 3 lžíce kefírové hmoty. Vše smícháme se zbylou kefírovou hmotou a kostičkami meruněk a necháme vychladnout. Šlehačku ušleháme do tuha a když krém začne želírovat, opatrně zapracujeme šlehačku. Vše dáme na korpus a uhladíme. Necháme alespoň 4 hod. ztuhnout v chladu.

Zbylé meruňky rozpůlíme, nakrájíme na měsíčky a obložíme jimi dort. Dortovou polevu připravíme podle návodu na obalu. Nalijeme ji na meruňky a necháme ztuhnout. Ozdobíme hvězdičkami šlehačky a kakaovým práškem.

moje poznámky vytisknout recept do nákupního seznamu do mojí kuchařky přidat fotografii

Přidání fotografie:


Přihlášený uživatel může nahrávat fotografie k receptu.

Hodnocení uživatelů
Hodnoceno: 0 x
0
0.00 0 5 1
Reklama
Květáková polévka s parmazánem Co dát na víkendový stůl? Články z

Komentáře k receptu: Meruňkovo-kefírový dortík

Komentáře

  1. Ivana Kašparovská   14.07.2006 | 15:37 | reagovat |

    Milý anonyme, spodní díl je trochu tužší, ale to aby na něm pěkně držel krém. Jinak pokud se vám nezdá můžete vyzkoušet klasický piškot s přídavkem espresa.

  2. Anonym   10.07.2006 | 13:53 | reagovat |

    Nevím čím to je, ale ten spodní díl jsem měla trochu tvrdý a nenadýchaný. Má to tak být?????????

  3. Anonym   20.06.2006 | 15:00 | reagovat |

    Jů jů, ale příště toho budu muset udělat třikrát tak víc. Děti se naládovaly dortem a už nechtěly obědvat. Šikovné

  4. Ivana Kašparovská   05.06.2006 | 15:36 | reagovat |

    Zkoušela jsem i bez šlehačky. Máte pravdu, moučník je dobrý i bez toho. V tomto případě doporučuju přidat i trochu více kompotovaných meruněk či pyré se šťávou.

  5. Naďa   25.05.2006 | 7:51 | reagovat |

    Paní Ivano, musí být i šlehačka?Co když budu chtít dortík udělat trochu dietnější a šlehačku vynechám.Děkuji za odpověď

1 2 Další

Přihlášení

zapomněl jsem heslo
  Přihlásit přes mojeID  

Zajímavé články

Klape vám to ve vztahu? Poznáte to podle toho, jak spíte! Klape vám to ve vztahu? Poznáte to podle toho, jak spíte!
Pozor, demence hrozí i vám! Těchto pět triků vám pomůže se jí vyhnout Pozor, demence hrozí i vám! Těchto pět triků vám pomůže se jí vyhnout
Čtenářka Martina: Můj přítel se zabil kvůli hazardu! Čtenářka Martina: Můj přítel se zabil kvůli hazardu!
Právě sledované recepty
Dialog
X
Mobilní web