Autor:

Medovník z Počernic

120 minut PT0H120M
Snadné
Porce: 12
těsto
Hladká mouka 675 g
Cukr krupice 225 g
Hera 75 g
Vejce 2 ks
Med 3 lžíce
Mléko 7,5 lžíce
Jedlá soda 1,5 lžíce
náplň 1
Salko slazené 1 ks
Máslo
nebo Zlatá Haná
1 ks
náplň 2
Zakysaná smetana 2 ks
Ingredience
Mleté vlašské ořechy
nasekané
1 hrnek
Medovník z Počernic

Postup přípravy:

Zařazení: Moučníky, Řezy, Dezerty

Než začneš, vyndej si z lednice máslo (Zlatou hanou) a dej se Salkem na stejné místo, aby měli stejnou teplotu a nesrazil se krém!

Všechny ingredience na těsto (až na mouku) se dají do hrnce (ne moc malý – min. na 3 litry), postaví se na sporák a na ohni za stálého míchání zahřívat, až se to začne vařit a hmota zhnědne a zkaramelizuje (pozor nepřehnat! aby se to nepřipálilo!). Bude to pěnit a budou se tvořit bublinky ale není třeba se toho bát. Pak se do toho nasype větší část hl. mouky a opatrně přimícháváme – po chvíli to půjde hodně ztuha, takže opatrně a pozor ať se neopaříš. Na pomoučený vál je možné si hmotu vykydnout a zapracovat zbylou mouku do těsta rukama. Opatrně, bude to horké!
Těsto rozdělíš na 6–7 stejných dílů a pomocí válečku vyválíš placky (tenké asi 3 mm). Kdyby se to lepilo, přidej mouku a hlavně moučni vál i desku.
Kdyby Ti jednotlivé díly před rozválením ztuhly – nahřej si je (cca několi sekund) v mikrovlnce.

Připrav si aspoň 2–3 plechy a vylož pečícím papírem. Každou rozválenou placku přenes na plech, propíchej vidličkou (aby se nedělali velké bubliny) a šupni do vyhřáté trouby na 170°C. Peče se to chvilku, asi tak 3–4 minut!!!!! Hlídej!!!
Po upečení každé placky je třeba z ní hned za tepla vykrojit požadovaný tvar. V případě kulatého dortu přiklop na placku talíř a objeď rádýlkem, nožem…mně se osvědčil kulatý nůž na pizzu.
Odřezky, které zbydou nevyhazuj, budou potřeba!!!

Až placky zchládnou, uvař si silnou kávu a jemně potři každou placku kávou (mašlovačkou z jedné strany), aby zvláčněla a změkla. Než se káva vstřebá připrav si náplně.

Příprava náplní:
1. Ušlehej máslo / Zlatou Hanou a až ho vyšleháš přidávej pomalu Salko. Krém si můžeš zjemnit i uvařeným, studeným pudinkem.
2. zakysaná smetana

Vezmi první placku a namaž náplní 1, poté ji posyp lehce nasekanými ořechy, přiklop další plackou a namaž náplní 2, přiklop 3 plackou a namaž náplní 1 (+posekané ořechy), přiklop plackou a namaž náplň 2…náplně se střídají a až se přiklopí poslední placka (jako horní vybírám tu nejpovedenější placku), tak ta se lehce namaže krémem /náplní 1/, a namažou se s ním i boky vzniklého dortu. Potom se vezmou ty odřezky, které nám zbyly po vykrajování a buď se rozdrtí (dát do mikrotenového sáčku a přejede se válečkem), nebo nadrtí mixérem na sekání. Zkrátka z toho musí být drť. Touto „Posýpkou“ celý dort posyp (drť dávám do jemného velkého cedníku (sítka) a tím to sypu) a taky strany dortu s ní přihrň (boky dělám pomocí stěrky nebo širokého nože).
Nakonec se na povrch můžou nasypat nasekané ořechy. A je to! :-)

moje poznámky vytisknout recept do nákupního seznamu do mojí kuchařky přidat fotografii

Přidání fotografie:


Přihlášený uživatel může nahrávat fotografie k receptu.

Hodnocení uživatelů
Hodnoceno: 21 x
2+
4.43 21 5 1
Slezský bigoš Ty nejlepší recepty z Čech a Moravy Články z

Komentáře k receptu: Medovník z Počernic

Komentáře

  1. PAVLA   11.08.2014 | 17:35 | reagovat |

    JAKO BUCHTA DOBRÝ, ALE K MEDOVNÍKU TO MÁ DALEKO. MEDEM VŮBEC NEVONÍ :(

  2. Katka   02.04.2014 | 14:09 | reagovat |

    Zkoušela jsem. Vše se povedlo. Moc děkuji. Všichni byli na oslavě spokojení.

  3. Dana   15.03.2014 | 19:42 | reagovat |

    Krém je celkem dost tekutý, lezl mi z placek ven a placky na sobě klouzaly a boky tekly i s posypkou. Není špatný, ale už jsem dělala jednodušší i lepší.

  4. Lacime   13.11.2013 | 21:15 | reagovat |

    Tak výsledek jedním slovem - vynikající!! O:-) Příště dám možná jen méně ořechů.

  5. Lacime   12.11.2013 | 13:17 | reagovat |

    Teda, hledala jsem, co dnes dobrého upéct, jelikož jedeme zítra za tchýní do nemocnice a chtěla jsem jí něco vzít na zub, takže za chvíli fičím do obchodu pro ingredience a jdu na to :) Tak doufám, že se mi můj první medovník v životě povede a bude tak výborný, jak vypadá :)

1 2 3 4 5 6 Další

Přihlášení

zapomněl jsem heslo
  Přihlásit přes mojeID  

Zajímavé články

Voda s citronem jako spalovač tuků: Vážně to funguje? Voda s citronem jako spalovač tuků: Vážně to funguje?
Jak zamaskovat odrosty rychle a bez barvení? Známe kosmetické triky! Jak zamaskovat odrosty rychle a bez barvení? Známe kosmetické triky!
Migréna, PMS nebo bolest zad. Jak se problémů zbavit do šedesáti minut? Migréna, PMS nebo bolest zad. Jak se problémů zbavit do šedesáti minut?
Právě sledované recepty
Dialog
X
Mobilní web