Medovník jako z cukrárny

90 minut PT0H90M
Snadné
Ingredience
Vejce 3 ks
Cukr krupice 300 g
Hera 1 ks
Med 3 lžíce
Jedlá soda 1 lžička
Hladká mouka 400 g
Na krém
Kondenzované mléko 1 plechovka
Máslo 300 g

Postup přípravy:

Zařazení: Moučníky, Zákusky, Dorty

Připravte si vodní lázeň. Do kastrolu nalijte vodu a postavte na něj větší ohnivzdornou misku tak, aby se nedotýkala hladiny. Vodu přiveďte k varu. Do misky vložte heru a nechte ji pomalu rozpustit. Potom do ni rozklepněte vejce a postupně přidejte med, cukr, mouku i jedlou sodu. Předehřejte troubu na 150 °C. Směs v misce míchejte vařečkou přibližně 10 minut, dokud těsto nebude mít zlatavou barvu. Na plech dejte pečící papír a obkreslete na něj talíř či dortovou formu, podle toho, čím budete upečené pláty vykrajovat.

Do kruhu pak gumovou stěrkou rozetřete v co nejtenčí vrstvě těsto, mělo by kružnici asi o centimetr přesahovat. Placku pečte dozlatova (7-10 minut) a totéž proveďte s ostatními. Ihned po vyndání přiložte na placky talíř, dortovou formu, prostě to, čím jste obkreslovali kružnici a nožem ořízněte přesahující okraje. Okraje nevyhazujte, budete je potřebovat na závěrečné zdobení.

Vyrobte krém a posypku. Máslo a mléko vyšlehejte pomocí ruční nebo elektrické metly dohladka, trvá to zhruba deset minut. Nakonec připravte posypku z okrájených kousků těsta - dejte do robotu a rozdrďte na jemný prášek.Sestavte dort. Pomocí kulatého nože rozetřete krém na první plát. Přiklopte další plackou, kterou opět namažete krémem, opakujte tak dlouho, dokud vám nedojdou medovníkové pláty. Na závěr potřete celý dort včetně boků krémem a poprašte připravenou posypkou. Necháme uležet min. 1 den-2 dny.

Tip: můžete pozměnit krémy. Zavřenou plechovku se slazeným kondenzovaným mlékem ponořte do hrnce s vodou a dvě hodiny ji vařte. Nebo 1 hodinu v papiňáku. Po vychladnutí ji otevřete a karamel smíchejte s 1/3 másla. Zbytek másla prošlehejte s 300 g moučkového cukru a 2 sáčky vanilkového cukru (já jsem dala pouze 100 g cukru a přidala javorový sirup), přidejte hrst drobně sekaných vlašských ořechů. Upečené pláty potírejte střídavě oběma krémy.

Moje zkušenost: Dělala jsem krémy z „tipu“, ale dort byl pak příliš sladký, i když jsem nedala tolik cukru, kolik je uvedeno a navíc mi krém už nevystačil na potření. Příště zkusím krém jen z másla a NESLAZENÉHO salka, kdyžtak si dle potřeby dosladím sama. Také bych doporučila placky něčím potřít, kvůli změknutí - někdo používá směs černého čaje a javorového sirupu.Převzato z časpopisu Apetit.

moje poznámky vytisknout recept do nákupního seznamu do mojí kuchařky přidat fotografii

Přidání fotografie:


Přihlášený uživatel může nahrávat fotografie k receptu.

Hodnocení uživatelů
Hodnoceno: 5 x
2+
4.4 5 5 1

Oznámkujte recept jako ve škole

1 2 3 4 5
Hodnocení uživatelů: 2+ (hodnoceno 5x)
Reklama
Jahodový koláč Recept na úžasný jahodový koláč Články z

Komentáře k receptu: Medovník jako z cukrárny

Komentáře

  1. Martina Kovářová   06.02.2009 | 19:36 | reagovat | závadný

    Tento recept na medovník jsem dostala od známé a musím potvrdit, že se povedl a všichni jsme si na něm pochutnali;) a byl krásně měkoučký jak se nechal den nebo dva uležel v chladnu např. já jsem ho nechala ve špajzce.. a na krém jsem použila 1 plechovku slazeného kondenzovaného mléka SALKO (jiné bych radši nezkoušela, nemuselo by se to podařit) a dávám za 1! Sice nebyl tak tmavý jako by možná měl být ale výborný je bezpochyb.. a já co nemám s pečením zase takové zkušenosti jsem byla ráda že se tak podařil:)))

  2. Michaela Rau   03.12.2007 | 11:45 | reagovat | závadný

    Já mám doma v receptu, že je možno pláty potřít marmeládou, aby lépe změkly, doporučená byla meruňková, ale zjistila jsem, že se vlastně hodí jákákoliv.

  3. aiwa   02.09.2007 | 21:20 | reagovat | závadný

    tak dort je výborný, strašně sladký a trochu tvrdý-a to ležel dva dny. příště ho určitě zvlhčím čajem

  4. aiwa   01.09.2007 | 19:45 | reagovat | závadný

    Dnes jsem medovník dělala a musím naprosto ve všem souhlasit s paní Soňou. Těsto je sice lepkavé, ale pak už to jde. Dělala jsem to z 250g cukru, 450g mouky a 4 lžic medu, jak zde někdo radil v komentáři. Vyšlo mi to na 12 placek velikosti talíře. Placky jsem pekla dokud nebyly tmavé - akorát jsem stihla napatlat novou. Krému jsem také měla akorát, ale dost jsem šetřila, takže bych ho příště udělala určitě víc. Jsem zvědavá, jaký dort bude, protože placky mi přišly tvrdší - snad se uleží.

  5. Soňa Salabová   10.07.2007 | 19:51 | reagovat | závadný

    Ivo,já dala jedno a půl másla,protože,když jsem ho dělala poprvé,tak toho krému bylo málo,tak jsem si říkala,že tím určitě nic nezkazím a opravdu toho bylo více.Můj postup byl jako v receptu,do robotu nákrájím máslo,trochu to rozmixuji a pak postupně přilévám Salko,poprvé se mi krém srazil,ale mám vyzkoušený,že mísu ponořím na chvíli do teplé vody,promixuji a pěkně se to spojí.Krém mám jako na dort,musí se s tím rychle pracovat,protože v teplu se krém trochu roztýká a hůř se pak natírají boky.Ale ten druhý co jsem pekla měl veliký úspěch,byl opravdu vynikající.Zkuste přidat víc toho másla,snad to pomůže,jinak nevím co poradit.Přeji ať se vám to povede a napište výsledek

1 2 3 4 5 ... 7 ... 9 Další

Přihlášení

zapomněl jsem heslo
  Přihlásit přes mojeID  

Zajímavé články

Horoskop na další týden: Tygry čeká nabitý týden, Psy úspěch v práci Horoskop na další týden: Tygry čeká nabitý týden, Psy úspěch v práci
Nejkrásnější vánoční stromečky z celého světa: Nalaďte se na sváteční atmosféru! Nejkrásnější vánoční stromečky z celého světa: Nalaďte se na sváteční atmosféru!
Svatby roku 2016: Gregorovi, Marie Rottrová i Aleš Brichta Svatby roku 2016: Gregorovi, Marie Rottrová i Aleš Brichta
Právě sledované recepty
Dialog
X
Mobilní web