Autor:

Mátový sirup

Střední
Ingredience
Máta 70 g
Voda 1/2 l
Citronová šťáva 1 ks
Cukr 1/2 kg

Postup přípravy:

Zařazení: Nápoje, Nealkoholické

Nejdřív smícháme vodu s cukrem, uvedeme do varu a až začne směs houstnout, přidáme drobně pokrájené čerstvé lístky máty peprné. Krátce povaříme a přikryté necháme za občasného zamíchání 2 - 3 hodiny odstát.

Poté přecedíme, opět zahřejeme téměř k bodu varu, přidáme šťávu z citronu a plníme do lahví. Uchováváme v chladu a temnu.

Máta je známá svým povzbudivým účinkem na trávení, nechutenství a plynatost. Pomáhá jak při žaludečních, tak při žlučníkových potížích, prostě když „nám to netráví“. Má také příznivý vliv na imunitu vůbec a jako prevence proti nachlazení. Mátový sirup lze používat nejen na slazení běžných nápojů, ale je výborný i do nealko a alkoholických koktejlů.

moje poznámky vytisknout recept do nákupního seznamu do mojí kuchařky přidat fotografii

Přidání fotografie:


Přihlášený uživatel může nahrávat fotografie k receptu.

Hodnocení uživatelů
Hodnoceno: 9 x
3+
3.44 9 5 1

Oznámkujte recept jako ve škole

1 2 3 4 5
Hodnocení uživatelů: 3+ (hodnoceno 9x)

Komentáře k receptu: Mátový sirup

Komentáře

  1. Blek   03.07.2016 | 12:12 | reagovat | závadný

    čím chcete hustší sirup tím více musíte dát cukru!Doporučuji 1 litr vody a 1kg cukru!doporučuji nalét sirup do sklenic až po vrch hrdla a zalét malou štamprli alkoholu-nejlépe bezbarvého jako vodka,lih aj.pak zazátkovat špuntem nebo celofánem a gumičkou.Alkohol udělá lihový špunt jelikož je lehčí jak sirup a pak žádná štáva ze vám nezkazí i 2 roky!Já vše dělám zastudena at se nevyvaří to nejlepší.
    Zkuste si udělat sirup z mladého jehličí smrku-to je lahoda!

  2. Lada   06.10.2014 | 17:04 | reagovat | závadný

    Právě jsem dovařil sirup. Dal jsem necelých 3/4 litru vody a 3/4 kilo cukru a chvíli vařil. Pak do hodně teplého jsem nastříhal 12 deka omytoé máty. Přikryl pokličkou a nechal do druhého dne vyluhovat. Pak jsem přecedil přes plátýnko, přivedl těsně před var a nalil šťávu z jednoho citronu. V horklém stavu to není niajk husté, ale po vychladnutí to trochu zhoustlo. Chuťově je sirup výborný. Má krásnou zelenavou barvu.

  3. Radka   20.06.2014 | 14:38 | reagovat | závadný

    Právě dovařeno. 4 litry máta peprná + 4 litry máta ananasová. Vélmi vymazlený recept.

  4. dada   09.06.2014 | 20:40 | reagovat | závadný

    tento sirup dělám 2krát za rok a
    všem to moc chutná. <3
    ;-) :-P :-) :-) :-) :-) :-)

  5. Nikol   02.06.2014 | 12:35 | reagovat | závadný

    Tenhle sirup dělávám taky a nedám na něj dopustit ;-) Jen by mě zajímalo jak dlouho cca vaříte vodu s cukrem? Já jsem to zatím nikdy neměla husté, většinou to bylo řidší. Dobré to bylo i tak, přeci jen by mě zajímalo jak získat hustou konzistenci sirupu :-\

    1. hallis   30.05.2015 | 13:05 | reagovat | závadný

      Nikol: To je jednoduché, přidejte více cukru. :-)

Přihlášení

zapomněl jsem heslo
  Přihlásit přes mojeID  

Zajímavé články

10 dárků, které ženy za žádnou cenu nechtějí najít pod stromečkem 10 dárků, které ženy za žádnou cenu nechtějí najít pod stromečkem
VIDEO: Získejte uhrančivý pohled jako Karolína Mališová VIDEO: Získejte uhrančivý pohled jako Karolína Mališová
Revoluce ve vyhledávání nemovitostí v České republice Revoluce ve vyhledávání nemovitostí v České republice
Právě sledované recepty
Dialog
X
Mobilní web