Autor:

Marlenka na můj způsob

Střední
Těsto
Hladká mouka 500 g
Moučkový cukr 200 g
Vejce 3 ks
Med 3 lžíce
Máslo 70 g
Bi-soda 1 lžíce
Náplň 1
Salko 1 plechovka
Máslo 250 g
Náplň 2
Mléko 125 ml
Moučkový cukr 125 g
Vanilka 1 ks
Maizena 25 g
Máslo 180 g
Marlenka na můj způsob

Postup přípravy:

Zařazení: Moučníky, Koláče

Cukr, vejce, med a máslo mícháme (není potřeba šlehat) ve vodní lázni, do pěny. Odstavíme a přidáme lžíci sody bicarbony a hladkou mouky speciál (smícháme rovnou v míse).
Přeložíme na vál, rozdělíme na 6 částí a každou vyválíme na tenko, dokud je ještě těsto teplé (studené se hůře válí).
V případě potřeby můžeme těsto ohřát v mikrovlnce.
Pečeme asi 2-3 minuty (při cca 200 °C) na vymazaném a vysypaném plechu otočeném dnem vzhůru.
Po upečení těsto zesuneme na vál a ihned odřežeme okraje, aby byly rovné (studené těsto se láme!).
Odřezky z těsta rozdrtíme válečkem a odložíme na posypaní.
Náplň 1: Salko předem uvaříme (v konzervě - 2 hodiny) na karamel a necháme vychladnout. Vymícháme máslo a postupně přidáváme vychladlé salko.
Náplň 2: vymícháme máslo s cukrem a vanilkou. Z mléka a maizeny uvaříme kaši a když vychladne, přidáme ji postupně do máslové hmoty. Dobře vyšleháme.
Pláty těsta (můžeme potřít uvařenou kávou) plníme střídavě 3x náplní č. 1 a 2x náplní č. 2.
Karamelové náplně je víc a je potřeba počítat s tím, že se jí potírá i vrch koláče. Každou vrstvu karamelové náplně posypeme sekanými ořechy. Povrch posypeme rozdrobenými zbytky ořezaných okrajů a posekanými ořechy.
Můžeme tence pocákat čokoládovou polevou.
Koláč je potřeba nechat odležet asi dva dny (pokud vydrží).

moje poznámky vytisknout recept do nákupního seznamu do mojí kuchařky přidat fotografii

Přidání fotografie:


Přihlášený uživatel může nahrávat fotografie k receptu.

Hodnocení uživatelů
Hodnoceno: 10 x
1-
4.7 10 5 1

Oznámkujte recept jako ve škole

1 2 3 4 5
Hodnocení uživatelů: 1- (hodnoceno 10x)
Reklama
Haná Tradiční gurmánské speciality z Hané Články z

Komentáře k receptu: Marlenka na můj způsob

Komentáře

  1. Eliza   05.04.2015 | 22:22 | reagovat | závadný

    Recept se zdá složitý, ale až tak to není. Medovník vyšel skvěle, i když jsem neměla a tudíž nedala ořechy. :-*

  2. Monika   11.09.2014 | 9:21 | reagovat | závadný

    Zdravím, chtěla bych se zeptat, zda-li mohu použít na náplň č.2 vychladlý vanilkový puding sešlehaný s máslem? A dále nechápu, co znamená "dnem vzhůru"... nemohu těsto dát do normálního plechu či dortové formy? Děkuji moc za odpověď :-)

    1. Kristýna   25.09.2014 | 5:10 | reagovat | závadný

      Náplň si můžeš udělat dle sebe a pudink s máslem zní fajn, je to běžná náplň :) Dnem vzhůru znamená, že nedáš těsto do vnitř plechu, ale plech otočíš a dáš těsto na něj, aby se ti lépe sundávalo :)

      1. Monika   29.09.2014 | 11:13 | reagovat | závadný

        Děkuji za odpověď :-)

  3. Irunka   01.09.2014 | 17:27 | reagovat | závadný

    myslim si ze reěit,jestli je to Marlenka nebo medovnik,je mi uplne jedno,hlavně že je dobry a to je O:-)

  4. Simona   16.10.2013 | 13:50 | reagovat | závadný

    Super recept na marlenku....dělám ho už podruhé ;-) ;-) ;-) ;-) ;-)

  5. Janinka   01.08.2013 | 21:16 | reagovat | závadný

    Nejúžasnější recept na Marlenku :-) . Poprvé jsem ji dělala 3 hodiny a dala jsem tam příliš ořechů, takže těsto se na sebe nenalepilo, ale podruhé už příprava a vše proběhlo rychleji. Děkuji moc za tento recept :-). Marlenka nevydrží ani jeden den :-D

1 2 3 4 ... 6 7 Další

Přihlášení

zapomněl jsem heslo
  Přihlásit přes mojeID  

Zajímavé články

10 dárků, které ženy za žádnou cenu nechtějí najít pod stromečkem 10 dárků, které ženy za žádnou cenu nechtějí najít pod stromečkem
VIDEO: Získejte uhrančivý pohled jako Karolína Mališová VIDEO: Získejte uhrančivý pohled jako Karolína Mališová
Revoluce ve vyhledávání nemovitostí v České republice Revoluce ve vyhledávání nemovitostí v České republice
Právě sledované recepty
Dialog
X
Mobilní web