Mangold - Balkán

Hodnocení:

Moje:

-
-

Suroviny

Vložit do nákupu
    • sůl
    • česnek
    • olivový olej
    • mangold
    • pepř mletý
    • brambory

Postup přípravy receptu

Vložit do kuchařky
1
Mangold (doporučuji koupit raději mladší = menší a křehčí, u staršího je třeba přepůlit řapíky podél a není již tak lahodný) uvaříme v osolené vodě (cca 10 - 15 minut). Po uvaření jej velmi dobře scedíme a pokrájíme na menší kousky. Promícháme s olivovým olejem, jemně nasekaným česnekem a dosolíme (kdo má rád pepř - popepří). Podáváme jako přílohu k rybám a masu.
2
<BR>Obvyklé je i vaření mangoldu společně s bramborami. Oloupané, nakrájené brambory dáme do vroucí osolené vody a po chvíli přidáme mangold. Uvaříme, pořádně scedíme, mangold pokrájíme na menší kousky, brambory můžeme (nemusíme) trochu ušťouchat a pak vše společně promícháme a obdobně dochutíme.
3
Podáváme jako přílohu.<BR>Prijatno (dobrou chuť). Pile<BR><BR><span class=txtNadpis1>Originální název: Blitva</span>
Zařazení: Pokrmy

Komentáře k receptu

  • Dana
    Dana |

    31. 1. 2015 15:56

    Dobrý den, chtěla jsem se zeptat, jestli by to chutnalo podobně kdybych mangold nahradila špenátem?

  • karol
    karol |

    2. 9. 2012 13:00

    máte tím na mysli ten syrový nebo ten vařený s bramborami? nevím, který zkusit

  • karol
    karol |

    2. 9. 2012 12:46

    Jdu to zkusit - já právě nasela mangold, protože špenát mi vždycky jde do květu a nestíhám to sklidit, tento krásně obráží a roste pěkně. můžu doporučit, naprosto nenáročná zelenina

  • Persica
    Persica |

    3. 7. 2012 18:45

    Ja si mangold pestuji sama ( z rozmaru vsechny barvy 8-) ) a listy delam podobne jako vy, ale rapiky oddelim, povarim kratce ve slane vode, scedim a potom uz jenom lehce prohreju na dobrem masle na panvi a jime s bramborovou kasi. Muzi muzou k tomu dostat flakotu, ale ja si chut nekazim.

  • ajbiska
    ajbiska |

    11. 2. 2008 00:18

    koupila jsem mangold že s ním neco vymyslím.. aniž bych tušila o jakou zeleninu vlastne jde....nechala jsem se inspirovat timto receptem jen poté co jsem mangold zcedila a nakrajela na malé kousky tak jsem ho jeste přidala k osmažené cibulce,promíchala, česnek,sul,pepř, (lze přidat i šunku nebo anglickou slaninu) , poté přidala trošku zakysané smetany a kelímek bílého jogurtu. výborné :) jen tak nebo jako přílohu zvolit brambory nebo testoviny

  • Jaroslava Oumarová
    Jaroslava Oumarová |

    9. 3. 2007 17:12

    Věro, díky za tip :-))

  • Věra z DC
    Věra z DC |

    9. 3. 2007 14:28

    p. Pile se nám asi ztratila, škoda, měla prima recepty. Doporučuji recept " Mangold - Balkán", je opravdu velice chutný a jednoduchý. Všem těm, kteří hodlají použít v kuchyni mangold :-))

  • Věra
    Věra |

    2. 11. 2006 11:14

    Milá Pile, pokud ještě čteš tyto stránky díky za super receptík... jednoduché, lehké jak na uvaření tak na trávení dávám 1

  • Anonym
    Anonym |

    17. 2. 2005 11:28

    Mangold se v Cechach po obchodech moc nevyskytuje, ale lze ho nahradit spenatem (i kdyz neni to uplne ono). Lze taky kombinovat Mangold (spenat) s koprivou (uprava je obdobna, tzv. Blitva i kopriva na padelu). Na prilohu pro 4 lidi budete potrebovat cca 1kg mangoldu (nebo 60 dkg mangoldu a 40 dkg spenatu) a 30 dkg brambor. Obdobne mnozstvi staci pro dva jako hlavni jidlo. Pile