Autor:

Mandlový dort s meruňkami

60 minut PT0H60M
Střední
Porce: 16
korpus
Vejce 3 ks
Cukr
krystal nebo kupice
130 g
Máslo
nebo hera
130 g
Mouka
polohrubá
230 g
Prášek do pečiva
1/2 sáčku
 
Mléko  
Kakao 2 lžíce
Mandle
strouhané nebo sekané
50 g
krém
Puding
1/2 sáčku vanilkového pudingu
 
Mléko 100 ml
Tvaroh 250 g
Zakysaná smetana 100 g
Smetana ke šlehání 120 ml
Ztužovač šlehačky
1/2 balení
 
Cukr
moučka
100 g
poleva
Tuk
100% tuk
100 g
Kakao
vrchovatá
1 lžíce
Solamyl (bramborový škrob) 1 lžíce
Mléko 1 lžíce
Cukr
moučka
100 g
Ingredience
Meruňky
na pokladení korpusu
2 sklenice
Mandlový dort s meruňkami

Postup přípravy:

Zařazení: Moučníky, Dorty, Dezerty

Toto množství je na jeden dort, doma ale dělám 2 naráz. Jednak protože se jeden rychle sní a dělat z dvojité dávky je i praktičtější.

Nejprve dáme vařit puding. Půl sáčku ve 1O0 ml mléka. Necháme vychladnout.

Vyšleháme 3 žloutky, cukr a změklou heru. Aby se lépe šlehalo, můžeme přidat 3 lžíce horké vody. Přidáme mouku s práškem do pečiva, kakao a sekané mandle, lehce zamícháme a postupně přidáváme mléko. Těsto by nemělo být příliš řídké, ale musí být dobře promíchané. Přidáme vyšlehaný sníh z bílku, lehce zamícháme a vlejeme do vymazané a strouhankou vysapané dortové formy.

Pečeme při 200°C 40-45 minut. Poté zkontrolujeme, píchneme do těsta špejlí, pokud se těsto již nelepí a je i odlepené od krajů formy, vyndáme a dáme vychladnout. Pokud se těsto ještě lepí, ztlumíme troubu na 180°C a necháme dopéct.

Mezitím si uděláme krém. Vyšleháme vychladlý puding s tvarohem, zakysanou smetanou a cukrem. Poté jen lehce vařečkou vmícháme ušlehanou šlehačku.

Když je korpus vychladlý, rozřízneme jej na půl, můžeme pokropit rumem, poklademe okapanými kompotovanými meruňkami a na ně dáme ve vyšší vrstvě krém. Přiložíme druhou půlku korpusu a zbylým krémem pomažeme boky dortu.

Nakonec připravíme polevu. V kastrolku dáme na mírném ohni rozpustit 100% tuk, přidáme cukr, solamyl, kakao a mléko. Mícháme dokud se vše nespojí v hladkou čokoládu. Poleva nesmí vařit. Kdyby se čokoláda nespojovala, přidáme mléko, případně i trochu cukru. Jakmile se vše spojí, odstavíme ze sporáku a mícháme dokud není poleva dosti tuhá, tak, ať se dá mazat, ale už příliš neteče. Rozetřeme na dort příborovým nožem. Můžeme ozdobit lentilkama, oloupanýma mandlema nebo jiným zdobením.

Polevu necháme chvíli tuhnout při pokojové teplotě, až poté dáme dort do lednice. Jinak by se na polevě vysrážel tuk.

moje poznámky vytisknout recept do nákupního seznamu do mojí kuchařky přidat fotografii

Přidání fotografie:


Přihlášený uživatel může nahrávat fotografie k receptu.

Hodnocení uživatelů
Hodnoceno: 1 x
1
5 1 5 1

Oznámkujte recept jako ve škole

1 2 3 4 5
Hodnocení uživatelů: 1 (hodnoceno 1x)
Reklama
Carbonnade à la Flamande Belgické speciality Články z

Komentáře k receptu: Mandlový dort s meruňkami

Komentáře

  1. Gábi   09.07.2012 | 10:51 | reagovat | závadný

    Mooc doobrý :-P <:-)

  2. Agi   11.11.2011 | 15:57 | reagovat | závadný

    Kolik mleka do toho korpusu?Dekuji :-\

Přihlášení

zapomněl jsem heslo
  Přihlásit přes mojeID  

Zajímavé články

Krásná pleť bez vrásek? Jezte brokolici a mandle! Krásná pleť bez vrásek? Jezte brokolici a mandle!
Největší mýty o mase a hubnutí: Je plné antibiotik a barva hraje roli Největší mýty o mase a hubnutí: Je plné antibiotik a barva hraje roli
Jak zažít orgasmus, který bude trvat celou dlouhou minutu Jak zažít orgasmus, který bude trvat celou dlouhou minutu
Právě sledované recepty
Dialog
X
Mobilní web