Maminčin "pajšl"

moje hodnocení:

3,6

hodnotilo: 11
neuvedeno
neuvedeno
neuvedeno
autor: Di

Suroviny

Vložit do nákupu
    • vepřová játra plíčky, kousek jater, ledvinka, srdce, připadně jazyk
    • 1
      kelímek smetana
    • 2
      lžíce hladká mouka
    • 1
      ks cibule
    • 1
      ks citron

Postup přípravy receptu

Vložit do kuchařky
1
Vnitřnosti dobře omyjeme a zasyrova rozkrájíme s výjimkou jazyka. Na másle osmažíme cibulku, přidáme vnitřnosti, celý rozkrájený citrón (případně také kousek kůry) a dusíme do měkka. Jazyk mezitím uvaříme, schladíme studenou vodou, stáhneme a nakrájíme. Přidáme do udušené směsi, kterou zahustíme smetanou rozkvedlanou s moukou. Povaříme, osolíme, případně ještě dokyselíme.
Zařazení: Maso Vnitřnosti

Komentáře k receptu

  • Marta
    Marta |

    6. 2. 2015 20:40

    Pajšlík máme rádi,problém je sehnat ho.Ale nedovedu si pouze představit kůzlečí.Dávám do něj i zeleninu,kterou pak rozmixuji získám nejen příjemnou chuť,ale i barvu a současně nemusím tolik zahušťovat.Ano i bobkový list,celý pepř,pár kuliček nového koření,což pochpitelně po uvaření odstraním.Jinak smetanu a trošku octu a mňam je k jídlu ;-)

  • JITULE
    JITULE |

    11. 3. 2014 12:03

    Já nevařím pro psi u nás se všechno sní,někteří psi jsou mlsnější než lidi.Dneska vařím pajšl už se na něj těším MNAM MNAM :-) :-P :-( :-P TO SE BUDEM OLIZOVAT

  • Mr.Bean
    Mr.Bean |

    14. 2. 2013 00:00

    Pajšl je bomba a pán co ho dává svému pejskovi je TROUBA a mám pocit,že chudák pejsek má pak velmi těžké zažívací potíže

  • Mr.Bean
    Mr.Bean |

    14. 2. 2013 00:00

    Pajšl je bomba a pán co ho dává svému pejskovi je TROUBA a mám pocit,že chudák pejsek má pak velmi těžké zažívací potíže

  • koudy
    koudy |

    7. 9. 2011 18:20

    pajsl varim pokazde kdyz mam chut na neco dobreho cetl jsem nektere komentare a konkretne pana ktery vari pajsl jenom psovi take mam psa a nikdy bych mu to nedal a pochybuji ze by to muj jedl jak jiz bylom receno komu se melibi a nechutna at necha bejt ja osobne na tohle jidlo nedam dopustit :-)

  • marie mateju
    marie mateju |

    30. 4. 2009 11:05

    Taktak.Sto lidí sto chutí.To vidím u nas v restauračce, někteří chtějí českou klasiku-jiní jen kuřecí prsa,na všechny možný spusoby.Ale vařit pajšl psovi,třeba ledviny-tak to mě dostalo .Vždyt z nich jde tolik lahudek- -třeba smažený-mnam mnam.

  • marie nezlakova
    marie nezlakova |

    30. 4. 2009 07:08

    Sto lidí-sto chutí! Diskuze-Pajšl

  • Jana T.
    Jana T. |

    29. 4. 2009 22:42

    Myslím, že tohle jídlo je opravdu moc dobré. Domnívám se, že pokud někomu nechutná, může to být i tím, že ho dobře nepřipraví. Sebelíp popsaný postup může mít pokaždé odlišný výsledek. Pokud chci kritizovat, nejdřív se zamyslím, jestli není chyba na mé straně. Dobrou chuť a trošku tolerance - máte různé chutě!

  • A B
    A B |

    29. 4. 2009 20:51

    já nedávám plíčky (nejsou mi sympatický), jinak to dělám tak, jak je uvedeno a toto jídlo zbožňujeme. Přikláním se k názoru - ŽÁDNÉ JÍDLO NENÍ FUJ.

  • Di -
    Di - |

    29. 4. 2009 17:24

    Petule má, paní Marie, pravdu. Když někomu nechutná, ať nechá stát. A když už někdo má tak cizokrajné jméno (nebo přezdívku), měl by vědět, že ve světě se tak nad vnitřnostmi neošklíbají a třeba v Itálii patří ke krajovým specialitám. už jsme zvědavá na ten Váš recept....

  • marie mateju
    marie mateju |

    29. 4. 2009 16:19

    Paní Di ja pajšl miluju a vkladám muj recept na tuto lahudku,a mužou začít nadávat mě.

  • recepty 73
    recepty 73 |

    16. 2. 2009 08:05

    Dano,právě,že jsem ochutnal...Jiří

  • Petule B.
    Petule B. |

    13. 2. 2009 22:46

    Tak už nechte chudáka ´Pajšla´na pokoji. Kdo to má rád, ať si to uvaří a pak napíše komentář, jak mu chutnalo (nebo ne), komu je to ´fujtajbl´, ať to nevaří a nejí, ale nemusí to sem za každou cenu psát. Když budu např. vegetariánka, taky ke všem masovým receptům nebudu psát: blééé, no ne? :o))

  • niobe nightingale
    niobe nightingale |

    13. 2. 2009 21:23

    Lidi už sní snad fakt všechno. Já pajšl vařim jedině psovi, vnitřnosti obsahujou hodně těžkejch kovů a pro konzumaci nejsou extra vhodný. Ale to už je asi jiná kapitola... Citron a smetana zněji dobře, ale u nás by se to prostě s pajšlem nechytlo, moc jsem si svoje strávníky rozmazlila...

  • Di -
    Di - |

    13. 2. 2009 18:00

    Nevím také, proč byste měl hodnotit jídlo, které jste nikdy nepozřel. Copak to jde?

  • recepty 73
    recepty 73 |

    12. 2. 2009 22:25

    Tak tohle jednou udělala moje maminka(CHVÁLA JEJÍ KUCHAŘSKÉ ZRUČNOSTI)a musím říci,že jenom jsem přečetl ten název a stály mi chlupy po celém těle.Jsem vcelku všežravec,ale tohle teda ne.Přeji všem dobrou chutˇ,ale já se tentokrát zdržím hlasování.Jiří

  • Veronika Lindner
    Veronika Lindner |

    20. 11. 2008 11:25

    My z manzelem pajsl primo milujeme.Delam ho take bez zeleniny a jime ho s k nedlikem.Misto citronu davam trosku octa,ale to uz si kazdy prizpusobi,jak potrebuje.Davam velkou jednicku,pro nas je to basta.

  • Věra Štroblová
    Věra Štroblová |

    10. 10. 2008 09:11

    AHA díky za vysvětlení "UHO" :-)

  • iva stockingerova
    iva stockingerova |

    10. 10. 2008 07:47

    UHO-to je Univerzální Hnědá Omáčka.

  • Věra Štroblová
    Věra Štroblová |

    10. 10. 2008 07:07

    Co to je UHO ???

  • Radka Křížová
    Radka Křížová |

    9. 10. 2008 20:57

    tka pajšl já fakt nemůžu,nikdy jsem ho nejedla a nějak na něj nemám chuť,ale jinak školní jídla,ty byly...měla jsem ráda i UHO a kdybyste viděli tu rvačku v menze o žemlovku..:-)

  • Marsí ***
    Marsí *** |

    9. 10. 2008 19:47

    Zdenko z JM..jste asi moje krevní skupina, také jsem milovala školní jídla, dokonce i rajskou, krupici a rýžovou kaši...:-))) a ten pajšl je jediné jídlo v naší špitálské kuchyni, pro které si chodím na nášup...:-)))

  • Věra Štroblová
    Věra Štroblová |

    9. 10. 2008 14:57

    Jak jsem tak koukala na ceny surovin, tak cenově odpovídá ne zrovna levným surovinám, ale to neznamená že by mě přešla chuť:-))).

  • Marcela Mesochoridisová
    Marcela Mesochoridisová |

    9. 10. 2008 13:59

    Ještě jsem zapomněla, že do toho struhnu vždycky dvě menší kyselé okurky...fáákt dobrý..:-))

  • Marcela Mesochoridisová
    Marcela Mesochoridisová |

    9. 10. 2008 13:57

    šmarjá..tohle já přímo miluju....můj mužík tohle nejí, tak jsem mu musela nakecat, že jsou to srdíčka na smetaně. Olizoval se až za ušima...:-) teprve pak jsem mu řekla, že jsou to plíčka..:-)) přežil to..:-)

  • Zdena z JM
    Zdena z JM |

    9. 10. 2008 06:58

    Nevím,proč se zde rozjela taková debata proti p.Gargulákovi.Vždyť žádnou 5 nedal.A když si já vzpomenu na školní jídelnu,tak toto jídlo jsem milovala,ale většina dětí je nazývala takovými jmény jako fuj,hnus apod.(omlouvám se za ty výrazy).Ale já jako dítko školou povinné jsem byla asi trochu divná.Chutnala mi totiž i dušená mrkev.A když si vzpomenu na tatínka,tak ten by "pajšl" nikdy nepozřel i když maminka vařila výborně.Uvařila jej tak maximálně 2x do roka,když byl tatínek mimo domov.Ten jej zkrátka nemohl ani vidět.

  • Simča Sládková
    Simča Sládková |

    8. 10. 2008 14:07

    Moje babička byla úžasná kuchařka (a není to jen moje vzpomínka z dětství, kde kdo, kdo u nás někdy jedl, vzpomíná, jak dobře vařila) a ona tedy do pajšlu také kořenovou zeleninu nedávala v tom smyslu, že by tam ta zelenina zůstala. ALE vím, že když dala kořínek vařit, tak přidala po kousku mrkve, ptržele a plátku celeru, které po podušení odstranila. Zůstala tam jen ta stopa vůně. Fakt je, že nevím, proč Olda hodnotí TENTO recept podle toho, že mu kdysi nechutnalnějaký pajšl - možná Oldo, kdybysi uvařil podle tohoto receptu, tak by ti to zrovna chutnalo.... To nemůžeš vědět, dokud nezkusíš.... To je jako bych šmahem ohodnotila pětkou všechny recepty, kde je kopr, protože JÁ kopr nemám ráda....

  • Jarka O.
    Jarka O. |

    6. 10. 2008 18:20

    Pane Oldřichu, nemusíte samozřejmě souhlasit se všemi recepty, které jsou zde uvedené, také s některými nesouhlasím, ale i nesouhlas se dá vyjádřit slušně. Tak jako guláš, i plíčky (pajšl) se dají připravit různě...nemůžete si snad myslet, že ten Váš způsob je jediný možný a správný, proboha. Patent na českou kuchyni, pokud vím, dosud nikdo nevlastní...

  • Olga Zehnalová
    Olga Zehnalová |

    6. 10. 2008 17:01

    Aj ja súhlasím s Di.U nás sa tiež nedáva do "pajšlu "zelenina a varí sa to čisto len z pľúcok s pridaním divého korenia.Pajšel´= pľúca (z nemčiny).Do omáčky dávam smotanu a podávam s knedľou. Je to výborné jedlo a nikdy by som som nepovedala, že je z druhoradých surovín.

  • Tereza J.
    Tereza J. |

    6. 10. 2008 14:57

    Pán Gurlák, koreňovú zeleninu sme do tohto jedla nedávali nikdy ani my. Takže nikto nič nezabudol, jednoducho sa to ani u Di nedáva. Akurát my sme pridávali na kocky narezané zemiaky. Ale to predsa neznamená, že napíšem, že to Di zabudla napísať. Aj rovnaké jedlo sa v rôznych rodinách , ale aj reštauráciách varí trocha odlišne. Takže Vás trocha nechápem.

  • Di -
    Di - |

    6. 10. 2008 14:37

    Nepřeji a je mi úpně jedno, jestli se se mnou nudíte nebo ne. Domnívala jsem se, že tento web tu je od toho, abychom si vyměňovali recepty nikoli urážky. Ta Vaše puberťácká poznámka u tohoto receptu se mě opravdu dotkla, protože "tímto" jídlem vás opravdu nikdo v žádné ozdravovně nekrmnil!!! Kdosi si tu přál vědět, jak se vaří toto podle vás druhořadé jídlo. Tak jsem vyšla vstříc jeho přání a uvedla recept, který se vařil u nás doma, bez zeleniny a bez koření. Nejsem snob a nedělím jídlo na prvořadé a luxusní nebo druhořadé a fuj, jak si tady můžeme občas přečíst. I z levných a "podřadných" surovin se totiž dá uvařit neskonalá bašta. Když je ale kuchař na nic, nepomůže ani drahá svíčková jako surovina.

  • Oldřich Gargulák
    Oldřich Gargulák |

    6. 10. 2008 11:06

    Paní Di, s Vámi se nelze nudit! Ve vzpomínkách jsou všechny maminky vynikající kuchařky. S časovým odstupem si uvědomuji, co ta moje dokázala vykouzlit, mnohdy téměř z ničeho. To platí i u "pajšlu". Na rozdíl od orientální kuchyně je posledních sto let tento materiál v české kotlině považován za druhořadou surovinu pro zpracování v gastronomii (nic samozřejmě neplatí na stopro-v současnosti získávají na oblibě hospody které pajšl vaří). Při vší úctě k Vašim drahým vidím jedno z možných vysvětlení v tom, že jste pozapoměla v receptu uvést kořenovou zeleninu a divoké koření. Pokud si přejete na toto téma dále "diskutovat", prosím pojďme na DISKUZE.

  • Bětavěta Větaběta
    Bětavěta Větaběta |

    6. 10. 2008 08:56

    Do pajšlu jsme i my dávali divové koření a byla to neskonalá bašta, jenže, kde dneska seženete pajšl, to spíš je k mání maso z klokana

  • Di -
    Di - |

    6. 10. 2008 06:32

    To je logika jako noha, pane Garguláku!! Moje maminka i babička ale vařily skvěle a rozhodně ne v žádné ozdravovně. Tak nevím, proč si na tomto receptu vyléváte nevoli na něco, co je jen špatnou dětské vzpomínkou.

  • Oldřich Gargulák
    Oldřich Gargulák |

    5. 10. 2008 22:27

    Tímto jídlem jsem byl, coby podvyživené dítě, vykrmován ve Státních ozdravovnách; jistě chápete, že nemohu oznámkovat lépe než 5! Teď je vařívám o Velikonocích z kozlečího kořínku, podle Zdeny a Marcely; od doby co maso proženu mlýnkem na maso (hrubá šajba, pomelu i část zeleniny) to jedí i lidé, kteří to před tím do úst nevzali.

  • Jana H.
    Jana H. |

    25. 3. 2007 10:07

    Moje maminka vařila pajšl ze srdíčka a jinak tam dávala všechno jak Marcela.Jen místo citronu tam přidávala trochu octa. Říkali jsme tomu bílá omáčka dávala k tomu knedlíky. Pamatuji se, že to vařila dlouho, protože tenkrát ještě papiňáky nebyly.

  • Marcela
    Marcela |

    24. 3. 2007 21:08

    Doporučuji do vývaru na omáčku nebo při dušení přidat bobkový list, špetku tymiánu, celý pepř a několik málo kuliček nového koření. Zejména bobek a tymián přidají omáčce pikantní chuť. Samozřejmě citronová kůra a smetana. Namísto pajšlu může být i dobrá hovězí kližka z maldého kusu.

  • Pastis Petite
    Pastis Petite |

    23. 3. 2007 15:15

    Německé slovo psané "pajšl" je česky plíce (plíčky.) Takže když tam nejsou, je to jako dršťková polévka bez drštěk... Ale jako "nepajšlové" jídlo to vypadá dobře ;-)))

  • Di
    Di |

    22. 3. 2007 16:24

    Výsledek je podobný, u nás se tak dělával především pajšl kůzlečí o Velikonocích. Později maminka dostala tento recept a občas tak připravila vepřový kořínek. Záleží na tom, který postup bude komu připadat lepší (méně práce). Fakt je, že plíčky se vlastně teď už příliš neprodávají - takže by nebylo špatné připravit to jenom z vnitřností, jak píšete.

  • Zdena z JM
    Zdena z JM |

    22. 3. 2007 12:36

    Jak vařím pajšl já:kousek jater,2 ledvinky,srdíčko uvařím ve vodě s kořenovou zeleninou do měkka.Vnitřnosti přidávám postupně-nejdřív srdce,pak ledvinky a nakonec játra (plíce my neradi).Z másla,cibule a hl.mouky udělám jíšku,zaleju vychladlým vývarem z vnitřností a povařím.Přidám smetanu, na kousky nakrájené vnitřnosti,ochutím solí,pepřem,octem a podávám s houskovým knedlíkem nebo těstovinami.Tak to dělala moje maminka.Výsledek bude asi hodně podobný jako podle paní Di.