Makovky - sladké housky

Hodnocení:

Moje:

-
-

Suroviny

Vložit do nákupu
    • 250
      g polohrubá mouka Těsto:
    • 250
      g hladká mouka
    • 120
      g cukr krupice
    • 1
      ks vanilkový cukr
    • 200
      g vařené brambory jemně nastrouhané
    • 150
      ml mléko
    • 4
      lžíce hnědý rum
    • 1
      ks vejce
    • 1
      ks žloutek
    • 100
      g máslo rozpuštěné, vlažné
    • 30
      g droždí
    • sůl na špičku nože
    • 1
      ks bílek
    • mák na posypání housek

Postup přípravy receptu

Vložit do kuchařky
1
V míse smícháme obě mouky s cukrem a solí, přidáme nastrouhané brambory, uprostřed uděláme důlek, do kterého rozdrobíme droždí, posypeme ho vanilkovým cukrem, zalijeme mlékem, trošku zamícháme a necháme vzejít kvásek.
2
Potom přidáme vejce, žloutek, rum, máslo a vypracujeme hladké nelepivé těsto, které necháme v teple pod utěrkou cca 45 minut kynout.
3
Těsto poté opět propracujeme, rozdělíme si ho na cca 20-40 gramové kuličky (podle toho, jak chceme mít houstičky velké), ze kterých vyválíme válečky. Ty pak po třech kusech splétáme do housek, které skládáme na plech vyložený pečícím papírem.
4
Necháme ještě cca 15 minut v teple kynout, pak potřeme rozšlehaným bílkem a posypeme mákem. Pečeme v předehřáté troubě na 170 stupňů dozlatova.
5
Po upečení necháme vychladnout.
6
Podáváme například s kakaem nebo čajem jako bezmasý oběd nebo jako svačinu s pribináčkem, jogurtem...
Vyzkoušeli recept

Komentáře k receptu

  • Andrea Plachá
    Andrea Plachá |

    12. 4. 2017 20:42

    Houstičky jsou jak malovaný a hlavně moc dobrý. Děkuji <3

  • Lucie
    Lucie |

    18. 1. 2015 18:43

    Makovky jsou moc dobré, podobné loupáčkům, které jsou v přepočtu na množství upečeného pečiva podstatně dražší. S těstem se pracovalo bezvadně a já do něj ještě přidala kůru z citrónu, tak je máme i s příchutí.