Maďarská klobása

moje hodnocení:

5,0

hodnotilo: 1
neuvedeno
neuvedeno
neuvedeno
autor: mačanka

Suroviny

Vložit do nákupu
    • 10
      kg vepřové maso (7 kg plecka a 3 kg bůčku bez kostí a kůže)
    • 100
      g paprika - sladká
    • 50
      g pálivá paprika (nejlepší je, pokud máme možnost u obou druhů použít maďarskou Kalocsajskou papriku)
    • 50
      g pepř mletý
    • 30
      g mletý kmín
    • 50
      g moučkový cukr
    • 220
      g sůl
    • prolisovaný česnek 50 - 70 g
    • 1
      l voda
    • vepřová játra

Postup přípravy receptu

Vložit do kuchařky
1
Maso nakrájíme na kousky a na hrubo pomeleme do velkého rendlíku, objemem vhodného na toto množství. Sůl rozpustíme ve vodě. Slanou vodu postupně přiléváme do mletého masa za stáleho propracovávání masa, až dokud se všechna voda nenaváže. Na povrch masa nasypeme práškový cukr, mletý pepř, obě dvě papriky, mletý kmín a prolisovaný česnek. Důkladně premicháme, aby se maso rovnoměrně okořenilo. Z vícero míst ochutnáme, aby jsme měli jistotu. Pokud je třeba, znovu promícháme. Na trychtýřovou část plniče nasoukáme očištěné a umyté vepřové střevo. Do plniče dáme připravenou klobásovinu. Plníme do střev a párujeme klobásy v délce 25 cm. Klobásy zavěsíme na "štangli" (dlouhá palice) a zaneseme do udírny. Udíme 2 dny do zlatožluta. Nesmí se přeudit.
Zařazení: Maso Uzeniny

Komentáře k receptu

  • Pavel
    Pavel |

    1. 3. 2014 21:07

    klobásy vinikající skoušel jsem, ale dal jsem ktomu hověží krk na prát. jen bych chtěl poradit s kolika kilo masa udělt na jemno a na hrubo díky,

  • Martin
    Martin |

    30. 12. 2013 07:50

    udí se do 25 stupňů Celsia, studeným kouřem

  • Libor
    Libor |

    3. 9. 2013 11:01

    Při jaké teplotě mám udit? O:-)