Autor:

Luxusní čoko dekadentní dort - vhodný pro celiaky

Střední
Těsto
Máslo 90 g
Hořká čokoláda
posekaná
220 g
Vejce
opravdu velká
6 ks
Cukr krupice
jemný
100 g
Poleva
Čokoláda 80 g
Máslo 50 g
Náplň
Smetana ke šlehání 1 kelímek
Ztužovač šlehačky 1 balíček
Jahody
čerstvé
 

Postup přípravy:

Zařazení: Moučníky, Dorty

Těsto: v mikrovlnce nebo ve vodní lázni rozehřejeme čokoládu s máslem, důkladně promícháme necháme trochu zchladnout a vmícháme 6 žloutků. Z bílků ušleháme sníh, když začne tuhnout, přidáváme cukr a dál mícháme do leskla. Ušlehaný sníh opatrně vmícháme do čokoládové směsi. Pečeme ve vymazané a vysypané rozvírací formě při 190 °C asi 50 minut. Dort zkoušíme ve středu špejlí, zda je propečený. Na konci pečení ho je nutné přikrýt shora papírem, aby se propekl a vršek nespálil. Správně upečený dort se po dopečení a zchladnutí ve středu hodně propadne, pouze jeho okraje zůstanou vysoké. Opatrně ho přemístíme na talíř - nepřeklápíme! (Přesunutí na talíř je nejnáročnější krok, jde to špatně...)

Poleva: rozehřejeme čokoládu s máslem a dort s ní celý, včetně propadlého středu, potřeme. Necháme ztuhnout.

Náplň: smetanu ušleháme se ztužovačem a vyplníme jí propadlý střed dortu až k jeho okrajům. Ozdobíme čerstvými jahodami (borůvkami, malinami) a dáme vychladit do lednice. A pak se kocháme pohledy plnými obdivu, protože tohle je neuvěřitelná lahůdka.

moje poznámky vytisknout recept do nákupního seznamu do mojí kuchařky přidat fotografii

Přidání fotografie:


Přihlášený uživatel může nahrávat fotografie k receptu.

Hodnocení uživatelů
Hodnoceno: 6 x
1
4.83 6 5 1

Oznámkujte recept jako ve škole

1 2 3 4 5
Hodnocení uživatelů: 1 (hodnoceno 6x)
Reklama
Karamelové potěšení Články z

Komentáře k receptu: Luxusní čoko dekadentní dort - vhodný pro celiaky

Komentáře

  1. L.   24.10.2012 | 9:50 | reagovat | závadný

    Zdravím,
    která z běžně dostupných hořkých čokolád je vhodná pro celiaky?

  2. Jamat Jamat   15.02.2009 | 14:26 | reagovat | závadný

    Jsem já to ale hlava děravá, dávám 1!

  3. Jamat Jamat   15.02.2009 | 11:05 | reagovat | závadný

    Tak mohu potvrdit, že tento dort je opravdu excelentní! Pekla jsem ze 7 vajec velikosti "L" v teflonové dortové formě, na jejíž spodní díl jsem okružím přivřela papír na pečení. Nic nevyteklo, těsto bylo krásně nadýchané. Nevím na kolik stupňů jsem pekla, protože mám starou plynovou troubu bez termostatu, ale stačilo 35 minut. Dort byl spíše vyklenutý než propadlý, ale jak postuně chládl tak se propadal. Polevy bylo dostatečné množství na to, aby byl dort jakoby uzavřen a šlehačka neměla šanci proniknout dovnitř. A ta chuť - hutný čokoládový korpus a jemňoučká šlehačka - opravdu božské. Použila jsem čokoládu 52%, takže nebyla přehnaně sladká a šlehačku jsem nesladila. Tento dort jsem určitě nepekla naposledy, díky za recept!!!

  4. Jamat Jamat   06.02.2009 | 23:50 | reagovat | závadný

    Děkuji paní Di, Dance i Lidce za odpověď a ještě by mě zajímalo, jestli je lepší upéct dort den předem nebo až v den konzumace. Syn bude mít 35, tak aby byl dort opravdu povedený. Díky!

  5. Lidka Kábrtová   06.02.2009 | 16:12 | reagovat | závadný

    Tak L bude těch 7 stačit :-). Dejte vědět výsledek.

1 2 3 4 5 ... 7 ... 9 Další

Přihlášení

zapomněl jsem heslo
  Přihlásit přes mojeID  

Zajímavé články

5 triků pro cukroví bez chyb. Žádné hrudky v polevě a lepivé těsto! 5 triků pro cukroví bez chyb. Žádné hrudky v polevě a lepivé těsto!
Efektní drdol za dvě minuty: Naučte se jednoduchý účes na večírek! Efektní drdol za dvě minuty: Naučte se jednoduchý účes na večírek!
Přezimování kaktusů: Které potřebují teplo a které  naopak zimu? Přezimování kaktusů: Které potřebují teplo a které naopak zimu?
Právě sledované recepty
Dialog
X
Mobilní web