Lívancový koláč - pečený

Hodnocení:

Moje:

-
4
porce

Suroviny

Vložit do nákupu
  • Těsto
    • 250
      g bílý jogurt nebo zakysaná smetana
    • 3
      ks vejce
    • 100
      g cukr krupice
    • 1
      ks vanilkový cukr nebo skořicový
    • 6
      lžíce olej
    • 0,5
      lžička citronová kůra není nutná
    • 200
      g polohrubá mouka
    • 0,5
      balíček prášek do pečiva
  • Dále
    • 500
      g jablka oloupaná, pokrájená na kostičky nebo plátky, cca
    • pečící papír
    • máslo

Postup přípravy receptu

Vložit do kuchařky
1
Plech vyložíme pečícím papírem (nebo použijeme silikonový plech) a dobře vymažeme máslem. Dno rovnoměrně posypeme pokrájenými jablky, na která nalijeme lívancové jogurtové těsto, rozetřeme a dáme péct do předehřáté trouby na 180 stupňů dorůžova cca 20-25 minut.
2
Ještě teplý pokrájíme, dáme na talíře, dozdobíme dle chuti smetanou, jogurtem, tvarohem, skořicovým cukrem, ovocem, kakaem... Jíst se dá i vychladlý.
3
Podáváme jako hlavní chod nebo rychlý moučník.
4
Těsto:
5
Vejce vyšleháme s cukry do pěny (můžeme oddělit bílky, vyšlehat a vmíchat je až nakonec), přidáme jogurt, olej, citronovou kůru a mouku s kypřidlem. Dobře promícháme. Dle druhu použitého jogurtu nebo smetany se může množství mouky lišit. Podle hustoty lívancového těsta můžeme přidat nebo ubrat mouku nebo těsto zředit mlékem.
6
Použít můžeme i jiné ovoce, například hrušky, švestky...
7
Pokud máme své oblíbené těsto na lívance, můžeme ho také použít, jen do něj přidáme trošku oleje, aby těsto nebylo vysušené.
8
Vhodné pro ty, co smažené lívance nemohou.

Komentáře k receptu

  • Denisa
    Denisa |

    8. 1. 2015 07:27

    Měla jsem trochu obavy, ale v sobotu je dělám znova. Úžasný!