Autor:

Litý, kynutý, perníkový beránek

Snadné
Ingredience
Polohrubá mouka 250 g
Hladká mouka 250 g
Med 150 g
Sádlo 50 g
Máslo 50 g
Vejce
Mléko 400 ml
Rozinky 1 balíček
Perníkové koření
Kakao 1 lžíce
Skořice 2 lžička
Jedlá soda 1 lžička
Sůl  špetka
Droždí 20 g
Hnědý rum
nebo černý čaj
 
Mandle
posekané a lískové ořechy 1:1
 
Citrónová poleva
Moučkový cukr 200 g
Voda 2 lžíce
Citronová šťáva 2 lžíce

Postup přípravy:

Zařazení: Moučníky

Necháme vzejít kvásek v 6 lžících mléka a 1 lžičce cukru. Rozinky namočíme do rumu či čaje(nic se nestane, když smícháte obojí dohromady), med utřeme s vejci a změkklým máslem. Přidáme do prosáté mouky ze solí, sodou, kakaem a kořením. Přidáme kvásek a postupně přiléváme mléko. Zaděláme hustější lité těsto, které necháme kynout 20 minut.

Poté přidáme rozinky a ořechy. Nalijeme do pečlivě vymazané a vysypané formy a necháme dalších 20 minut kynout. Pečeme ve vyhřáté troubě cca 1 hodinu. Vychladlého beránka potřeme citónovou polevou a dozdobíme dle fantazie. Množství těsta je do velké kameninové formy. Na velikonoce peču i klasického beránka, a vždy se jako první sní tento.

moje poznámky vytisknout recept do nákupního seznamu do mojí kuchařky přidat fotografii

Přidání fotografie:


Přihlášený uživatel může nahrávat fotografie k receptu.

Hodnocení uživatelů
Hodnoceno: 1 x
1
5 1 5 1
Retro štafetky Recept od čtenářky časopisu F.O.O.D.: Retro štafetky - chuť dětství Články z

Komentáře k receptu: Litý, kynutý, perníkový beránek

Komentáře

  1. Blanka V.   13.04.2007 | 13:35 | reagovat |

    Markéto, je to první recept, který jsem od vás zkusila. Zatím se mi vaše recepty zdály být překombinované a většinou i dost kalorické. Ovšem tento beránek nám moc chutnal, tak se omlouvám a zkusím i jiné recepty. Jen jsem dala prášek do perníku místo koření a trošku to bylo cítit. Ale to je moje chyba, že špatně čtu,pro vás za 1. Je pravda,že to není moc sladké, ale to my naopak rádi .....

  2. Jana   09.04.2007 | 8:35 | reagovat |

    Recept jsem vyzkoušela, ale bohužel těsto není moc sladké, takže u rodiny moc velký úspěch nezískalo.

  3. Jana Remková   19.03.2007 | 17:44 | reagovat |

    určitě vyzkouším,vypadá to super

  4. Maruš   19.03.2007 | 11:29 | reagovat |

    Páni... o velikonoce to vyzkouším,jsem pro každou změnu :-)

Přihlášení

zapomněl jsem heslo
  Přihlásit přes mojeID  

Zajímavé články

Nejstarší modelka světa Carmen Dell'Orefice (85): Jaké je její tajemství nestárnoucí krásy? Nejstarší modelka světa Carmen Dell'Orefice (85): Jaké je její tajemství nestárnoucí krásy?
5 kuchařských triků, jak uvařit nejlepší segedínský guláš 5 kuchařských triků, jak uvařit nejlepší segedínský guláš
Drtí vás stres? Vyzkoušejte tyto rychlé triky, jak se ho zbavit! Drtí vás stres? Vyzkoušejte tyto rychlé triky, jak se ho zbavit!
Právě sledované recepty
Dialog
X
Mobilní web