Autor:

Lilek plněný žampiony

20 minut PT0H20M
Ingredience
Lilek 1 ks
Rýže 1 hrnek
Čerstvé žampiony 1 hrst
Cibule  
Vejce
Máslo  
Pepř mletý 1 špetka
Olej  
Vegeta
nebo použijeme pouze sůl
 
Saturejka  
Tvrdý sýr
na posypání
 

Postup přípravy:

Zařazení: Pokrmy, Z rýže, Ze zeleniny

Lilek umýt a odloupnout stopku. Rozkrojit a vydlabat, aby u slupky zůstalo cca 1 cm dužiny, ne o moc více ani méně (vyrobit takovou loďku). Nejlépe se povede tak, že se kraj objede nožem a vydlabe se lžičkou.

Kostičky cibule zpěnit na tuku, přidat kostičky žampionů, podusit. Po chvíli přidat na kostičky nakrájenou vydlabanou dužinu lilku, osolit a podusit, dokud není lilek sklovitý.

Směs stáhnout z ohně, vmíchat rýži, dosolit, okořenit. Vmíchat rozšlehané vejce a část strouhaného sýra. Hmota by měla být hustší. (pokud je lilek malý, stačí půl vejce).

Hmotu navršit do lilkových lodiček, dát do pekáčku, posypat zbytkem sýra. Péci odkryté při střední teplotě, podlité trochou vody a lžičkou oleje.

Hotové je, když je sýr zlatavý a lodičky jakoby povolí tvar (znamená to, že dužina u slupky je měkká). Doporučuji nevynechat rýži, pokud se rýže vynechá nebo nahradí větším množstvím žampionů, chuť jídla přestane být tak lahodně jemná a vyvážená.

Lze jíst samotné s pečivem a salátem, ale nejlepší je takto: krajíc čerstvého chleba namazat máslem, a na něj navršit část lilku s náplní. Horký lilek máslo rozpustí a chuť lilku se žampiony, másla a měkkého chleba nemá konkurenci.

moje poznámky vytisknout recept do nákupního seznamu do mojí kuchařky přidat fotografii

Přidání fotografie:


Přihlášený uživatel může nahrávat fotografie k receptu.

Hodnocení uživatelů
Hodnoceno: 2 x
1
5 2 5 1
Pomazánky Recepty na 5 rychlých pomazánek Články z

Komentáře k receptu: Lilek plněný žampiony

Komentáře

  1. Jolana   30.10.2007 | 22:47 | reagovat |

    Ikdyz byla priprava opravdu narocna, vysledek za to bohuzel nestal. Varila jsem pro 4 lidi, vcetne sebe. 50 lety rozvedeny muz, zvykly jist vse, jidlo nejdrive dlouho pitval a pak tedy, aby se nereklo, snedl. 3O lety kuchar z luxusni restaurace si pochutnal, ma 2O leta kamaradka, pracujici v restauraci, se z jidla poblinkala a ja si myslim, ze snist se to dalo, ale tak jednou do roka to bohate staci :)

  2. Světlana   16.10.2007 | 20:17 | reagovat |

    Jídlo, které dobře vypadá, ještě lépe voní a úplně nejlépe chutná! :-)

  3. Marta Kelíšková   26.07.2007 | 16:32 | reagovat |

    Opravdu dobré. Delší příprava, ale stojí to za to. Dobře vypadá.

Přihlášení

zapomněl jsem heslo
  Přihlásit přes mojeID  

Zajímavé články

Nejstarší modelka světa Carmen Dell'Orefice (85): Jaké je její tajemství nestárnoucí krásy? Nejstarší modelka světa Carmen Dell'Orefice (85): Jaké je její tajemství nestárnoucí krásy?
5 kuchařských triků, jak uvařit nejlepší segedínský guláš 5 kuchařských triků, jak uvařit nejlepší segedínský guláš
Drtí vás stres? Vyzkoušejte tyto rychlé triky, jak se ho zbavit! Drtí vás stres? Vyzkoušejte tyto rychlé triky, jak se ho zbavit!
Právě sledované recepty
Dialog
X
Mobilní web