Lahodná polévka z červené čočky

moje hodnocení:

hodnotilo: 0
neuvedeno
4
porce
neuvedeno
autor: hartipa

Suroviny

Vložit do nákupu
    • 400
      g červená čočka
    • 1,5
      l zeleninový vývar
    • 1
      ks cibule
    • 2
      ks mrkev
    • 2
      ks řapíkatý celer
    • 1
      ks chilli papričky
    • 2
      stroužek česnek
    • 2
      lžíce rajský protlak
    • 2
      lžíce citronová šťáva
    • sůl
    • pepř mletý
    • olivový olej
    • bylinky dle libosti - petržel, libeček,...

Postup přípravy receptu

Vložit do kuchařky
1
Na 4 porce potřebujete: 400 g červené čočky, 1,5 litru zeleninového vývaru nebo vody, 1 větší cibuli, 2 střední mrkve, 2 stonky řapíkatého celeru, 1 malou červenou chilli papričku, 2 stroužky česneku, 2 lžíce rajčatového protlaku, 2 lžíce citronové šťávy, 2 lžíce olivového oleje, sůl, pepř. Na ozdobu: Pár kapek citronové šťávy, pár kapek olivového oleje, čerstvě mletý pepř, nasekané bylinky dle libosti (petržel, libeček)
2
Postup: Cibuli a mrkev oloupejte a nakrájejte na drobné kousky. Řapíkatý celer očistěte a nakrájejte na měsíčky. Chilli papričku zbavte semínek a nasekejte nadrobno. Česnek oloupejte a nasekejte také nadrobno.
3
Na rozehřátém oleji nechte zesklovatět cibuli. Přidejte k ní mrkev s řapíkatým celerem a zhruba 3–4 minuty restujte. Poté přidejte česnek. Až uvolní svou specifickou vůni, přidejte chilli papričku a ještě krátce všechnu zeleninu orestujte. K zelenině vmíchejte rajčatový protlak.
4
Červenou čočku propláchněte pod tekoucí vodou, nechte ji okapat a poté přidejte k zelenině. Přilejte zeleninový vývar nebo vodu, osolte, opepřete a promíchejte. Přiklopte pokličkou a nechte zhruba 15–20 minut na mírném plameni provařit.
5
Polévku rozmixujte tyčovým mixérem. Pokud by byla příliš hustá, přidejte trochu vývaru nebo vody. Dochuťte ji citronovou šťávou a v případě potřeby znovu osolte a opepřete. Hotovou polévku z červené čočky podávejte zakápnutou citronem a olivovým olejem. Opepřete ji lehce čerstvě mletým pepřem a posypejte nasekanými bylinkami.
6
Tip: Chilli papričku můžete použít čerstvou i sušenou. Její množství případně upravte podle svých chuťových buněk. Jste-li odvážlivci, klidně přidejte o trochu více. Naopak, pokud budete polévku připravovat i pro své ratolesti, tak opatrně, aby vám ji konzumovaly :-).
Zařazení: Polévky

Komentáře k receptu

  • Kamila Tomšů
    Kamila Tomšů |

    8. 11. 2016 10:16

    Na 4 porce 400 gramů čočky. Blbost. Už jen toho vývaru aby to byla polévka a né kaše jsem spotřebovala tolik, že polévku budeme jíst týden a takový přepych to zase není.