Autor:

Lahodná polévka z červené čočky

Porce: 4
Ingredience
Červená čočka 400 g
Zeleninový vývar 1,5 l
Cibule 1 ks
Mrkev 2 ks
Řapíkatý celer 2 ks
Chilli papričky 1 ks
Česnek 2 stroužek
Rajský protlak 2 lžíce
Citronová šťáva 2 lžíce
Sůl  
Pepř mletý  
Olivový olej  
Bylinky
dle libosti - petržel, libeček,...
 

Postup přípravy:

Zařazení: Polévky

Na 4 porce potřebujete: 400 g červené čočky, 1,5 litru zeleninového vývaru nebo vody, 1 větší cibuli, 2 střední mrkve, 2 stonky řapíkatého celeru, 1 malou červenou chilli papričku, 2 stroužky česneku, 2 lžíce rajčatového protlaku, 2 lžíce citronové šťávy, 2 lžíce olivového oleje, sůl, pepř. Na ozdobu: Pár kapek citronové šťávy, pár kapek olivového oleje, čerstvě mletý pepř, nasekané bylinky dle libosti (petržel, libeček)

Postup: Cibuli a mrkev oloupejte a nakrájejte na drobné kousky. Řapíkatý celer očistěte a nakrájejte na měsíčky. Chilli papričku zbavte semínek a nasekejte nadrobno. Česnek oloupejte a nasekejte také nadrobno.

Na rozehřátém oleji nechte zesklovatět cibuli. Přidejte k ní mrkev s řapíkatým celerem a zhruba 3–4 minuty restujte. Poté přidejte česnek. Až uvolní svou specifickou vůni, přidejte chilli papričku a ještě krátce všechnu zeleninu orestujte. K zelenině vmíchejte rajčatový protlak.

Červenou čočku propláchněte pod tekoucí vodou, nechte ji okapat a poté přidejte k zelenině. Přilejte zeleninový vývar nebo vodu, osolte, opepřete a promíchejte. Přiklopte pokličkou a nechte zhruba 15–20 minut na mírném plameni provařit.

Polévku rozmixujte tyčovým mixérem. Pokud by byla příliš hustá, přidejte trochu vývaru nebo vody. Dochuťte ji citronovou šťávou a v případě potřeby znovu osolte a opepřete. Hotovou polévku z červené čočky podávejte zakápnutou citronem a olivovým olejem. Opepřete ji lehce čerstvě mletým pepřem a posypejte nasekanými bylinkami.

Tip: Chilli papričku můžete použít čerstvou i sušenou. Její množství případně upravte podle svých chuťových buněk. Jste-li odvážlivci, klidně přidejte o trochu více. Naopak, pokud budete polévku připravovat i pro své ratolesti, tak opatrně, aby vám ji konzumovaly :-).

moje poznámky vytisknout recept do nákupního seznamu do mojí kuchařky přidat fotografii

Přidání fotografie:


Přihlášený uživatel může nahrávat fotografie k receptu.

Hodnocení uživatelů
Hodnoceno: 0 x
0
0.00 0 5 1

Oznámkujte recept jako ve škole

1 2 3 4 5
Hodnocení uživatelů: 0 (hodnoceno 0x)
Haná Tradiční gurmánské speciality z Hané Články z

Komentáře k receptu: Lahodná polévka z červené čočky

Komentáře

  1. Kamila Tomšů   08.11.2016 | 10:16 | reagovat | závadný

    Na 4 porce 400 gramů čočky. Blbost. Už jen toho vývaru aby to byla polévka a né kaše jsem spotřebovala tolik, že polévku budeme jíst týden a takový přepych to zase není.

Přihlášení

zapomněl jsem heslo
  Přihlásit přes mojeID  

Zajímavé články

Vyzkoušeno před kamerou: Pudrové oční linky a skvělý pleťový rozjasňovač Vyzkoušeno před kamerou: Pudrové oční linky a skvělý pleťový rozjasňovač
VIDEO: Toužíte před Vánoci vypadat uvolněně a krásně? Objevte nový chrám krásy VIDEO: Toužíte před Vánoci vypadat uvolněně a krásně? Objevte nový chrám krásy
Máte často modřiny? Banalita, nebo velmi vážné onemocnění? Máte často modřiny? Banalita, nebo velmi vážné onemocnění?
Právě sledované recepty
Dialog
X
Mobilní web