Autor:

Lahodná polévka z červené čočky

Porce: 4
Ingredience
Červená čočka 400 g
Zeleninový vývar 1,5 l
Cibule 1 ks
Mrkev 2 ks
Řapíkatý celer 2 ks
Chilli papričky 1 ks
Česnek 2 stroužek
Rajský protlak 2 lžíce
Citronová šťáva 2 lžíce
Sůl  
Pepř mletý  
Olivový olej  
Bylinky
dle libosti - petržel, libeček,...
 

Postup přípravy:

Zařazení: Polévky

Na 4 porce potřebujete: 400 g červené čočky, 1,5 litru zeleninového vývaru nebo vody, 1 větší cibuli, 2 střední mrkve, 2 stonky řapíkatého celeru, 1 malou červenou chilli papričku, 2 stroužky česneku, 2 lžíce rajčatového protlaku, 2 lžíce citronové šťávy, 2 lžíce olivového oleje, sůl, pepř. Na ozdobu: Pár kapek citronové šťávy, pár kapek olivového oleje, čerstvě mletý pepř, nasekané bylinky dle libosti (petržel, libeček)

Postup: Cibuli a mrkev oloupejte a nakrájejte na drobné kousky. Řapíkatý celer očistěte a nakrájejte na měsíčky. Chilli papričku zbavte semínek a nasekejte nadrobno. Česnek oloupejte a nasekejte také nadrobno.

Na rozehřátém oleji nechte zesklovatět cibuli. Přidejte k ní mrkev s řapíkatým celerem a zhruba 3–4 minuty restujte. Poté přidejte česnek. Až uvolní svou specifickou vůni, přidejte chilli papričku a ještě krátce všechnu zeleninu orestujte. K zelenině vmíchejte rajčatový protlak.

Červenou čočku propláchněte pod tekoucí vodou, nechte ji okapat a poté přidejte k zelenině. Přilejte zeleninový vývar nebo vodu, osolte, opepřete a promíchejte. Přiklopte pokličkou a nechte zhruba 15–20 minut na mírném plameni provařit.

Polévku rozmixujte tyčovým mixérem. Pokud by byla příliš hustá, přidejte trochu vývaru nebo vody. Dochuťte ji citronovou šťávou a v případě potřeby znovu osolte a opepřete. Hotovou polévku z červené čočky podávejte zakápnutou citronem a olivovým olejem. Opepřete ji lehce čerstvě mletým pepřem a posypejte nasekanými bylinkami.

Tip: Chilli papričku můžete použít čerstvou i sušenou. Její množství případně upravte podle svých chuťových buněk. Jste-li odvážlivci, klidně přidejte o trochu více. Naopak, pokud budete polévku připravovat i pro své ratolesti, tak opatrně, aby vám ji konzumovaly :-).

moje poznámky vytisknout recept do nákupního seznamu do mojí kuchařky přidat fotografii

Přidání fotografie:


Přihlášený uživatel může nahrávat fotografie k receptu.

Hodnocení uživatelů
Hodnoceno: 0 x
0
0.00 0 5 1
Hostina na svatého Martina Články z

Komentáře k receptu: Lahodná polévka z červené čočky

Komentáře

  1. Kamila Tomšů   08.11.2016 | 10:16 | reagovat |

    Na 4 porce 400 gramů čočky. Blbost. Už jen toho vývaru aby to byla polévka a né kaše jsem spotřebovala tolik, že polévku budeme jíst týden a takový přepych to zase není.

Přihlášení

zapomněl jsem heslo
  Přihlásit přes mojeID  

Zajímavé články

Halina Pawlowská: Když člověk hubne, není s ním sranda! Halina Pawlowská: Když člověk hubne, není s ním sranda!
To je láska! Muže jeho psi neopustili ani po vážném úrazu To je láska! Muže jeho psi neopustili ani po vážném úrazu
Za bolestivou menstruaci může vážná nemoc, nebo dokonce i partner Za bolestivou menstruaci může vážná nemoc, nebo dokonce i partner
Právě sledované recepty
Dialog
X
Mobilní web