Lačná pýcha (1922)

moje hodnocení:

hodnotilo: 0
neuvedeno
neuvedeno
neuvedeno
autor: Recepty

Suroviny

Vložit do nákupu
    • 0,8
      l mléko
    • 100
      g cukr krupice
    • 1
      lžička vanilková esence
    • 6
      ks bílek
  • Krém
    • 0,8
      l mléko
    • 3
      ks žloutek
    • 30
      g solamyl (bramborový škrob) Solamyl

Postup přípravy receptu

Vložit do kuchařky
1
3/4 l mléka, cukr a vanilku uvedeme do varu. Ze 6 bílků ušleháme tuhý sníh ze kterého lžící vybíráme kousky a dáváme do vroucího mléka vařit. Když jsou povařené po obou stranách (vaří se celkem 4 minuty) vyndáme je na mísu.
2
Pak smícháme všechny ingredience na krém a zalijeme nejprve trochou vařícího mléka (asi 1 dl), ve kterém jsme vařili sněhové koule a za stálého míchání, až se vaječná směs trochu prohřeje a je hladká, vlijeme do zbytku vařícího mléka a mícháme do zhoustnutí. Zhoustlou omáčku vlijeme do hlubší mísy, na ni dáme uvařené sněhové koule a podáváme studené. Na povrchu sypeme sekanými mandlemi. Vhodný pokrm pro děti a nemocné. Je zajímavé vrátit se o 100 let zpět!
3
Poznámka: postup pro vaření krému je velice důležitý, pokud byste ihned všechnu studenou vaječnou směs nalili najednou do vařícího mléka, vejce by se srazila, vlastně usmažila.

Komentáře k receptu

  • Aja
    Aja |

    15. 8. 2005 19:15

    Také tento recept znám pod názvem "lež do žaludku", v naší rodině má velkou oblibu, kdo nezná, doporučuji

  • Jana Tichá
    Jana Tichá |

    15. 8. 2005 14:23

    Něco podobného znám pod názvem ptačí pití.