Autor:

Kyselé zelí do skla

120 minut PT0H120M
Snadné
Porce: 12
Ingredience
Bílé zelí 10 kg
Sůl 200 g
Kmín 50 g
Kyselé zelí do skla

Postup přípravy:

Nakrouhané zelí promícháme se solí a kmínem nejlépe v dětské vaničce a necháme asi 2 hodiny stát, až začne pouštět šťávu. Mezitím si nachystáme asi 12-13 sklenic o objemu 0,7 l. Zelí pěchujeme rukou do sklenice asi 2,5-3 cm pod okraj tak, aby mezi zelím nezůstával vzduch. Sklenice uzavřeme Omnia víčky, naskládáme na tác s vyšším okrajem, přikryjeme utěrkou a uložíme na teplém místě. Během několika dní se rozběhne mléčně kvašení a víčka se vydují. Když začnou víčka zase klesat, je čas přenést sklenice na chladné a tmavé místo a nechat ještě 2-3 týdny dokvasit. Trvanlivost je asi 1 rok.

moje poznámky vytisknout recept do nákupního seznamu do mojí kuchařky přidat fotografii

Přidání fotografie:


Přihlášený uživatel může nahrávat fotografie k receptu.

Hodnocení uživatelů
Hodnoceno: 18 x
2+
4.41 18 5 1

Oznámkujte recept jako ve škole

1 2 3 4 5
Hodnocení uživatelů: 2+ (hodnoceno 18x)
Na vdolky i do buchet. Skvělá domácí povidla ze švestek a hrušek Články z

Komentáře k receptu: Kyselé zelí do skla

Komentáře

  1. Kateřina L.   29.06.2014 | 15:10 | reagovat | závadný

    Na podzim jsem toto zelí poprvé udělala. Část sklinek jsem měla s omnio-víčky a část se šroubovacími víčky. Rozdíl ve víčkách, resp.v kvalitě kyselého zelí nebyl žádný. Zelí bylo výborné, křupavé - ještě i v květnu. Obojí víčka jsem utáhla na pevno, skladovala v kuchyni 3-4 týdny. Některé víčka se nejprve nafoukly a potom klesly, některé se ani nehnuly. Po těch 4 týdnech jsem všechny sklinky dala do chladnější garáže. Jenom příště to zelí nebudu tolik nasilu mačkat do sklinek (jak tu kdosi radil), měla jsem to tam tak "dokonale" namačkané, že to nemělo skoro žádnou šťávu. Ale i tak bylo křupavé-naštěstí.
    Celkově - výborné zelí, budu dělat znova a z větší dávky.

  2. EvaSk   18.09.2012 | 15:25 | reagovat | závadný

    Máme víčka na vícenásobné použití a plechové spony, kterými se ta víčka při zavařování upevní. Máte zkušenosti i těmito sponami? (mám sice i hlavu na zavírání sklenic, ale ty výstupky už jsou dost obroušené, tak už ji raději nepoužívám)

  3. lada   22.11.2011 | 16:43 | reagovat | závadný

    Tento recept mohu jenom doporučit . Zelí všem moc chutná , dávám o trochu méně kmínu a soli. :-*

  4. nikita5.1   07.11.2011 | 16:16 | reagovat | závadný

    Tohle zelí dělala moje babí a bylo super!Zítra ho taky udělám. Jaká teplota by k tomu kvašení měla být? Topíme si v krbokamnech, ráno celkem zima a večer i 27°C nevadí takové skoky? Ještě mě tak napodlo, šlo by takto připravit i červené zelí?

  5. MJG   03.12.2010 | 10:51 | reagovat | závadný

    Tak jsem to letos vyzkousela, dopadlo to nad ocekavani. Mohu doporucit. :-*

1 2 3 4 Další

Přihlášení

zapomněl jsem heslo
  Přihlásit přes mojeID  

Zajímavé články

10 dárků, které ženy za žádnou cenu nechtějí najít pod stromečkem 10 dárků, které ženy za žádnou cenu nechtějí najít pod stromečkem
VIDEO: Získejte uhrančivý pohled jako Karolína Mališová VIDEO: Získejte uhrančivý pohled jako Karolína Mališová
Revoluce ve vyhledávání nemovitostí v České republice Revoluce ve vyhledávání nemovitostí v České republice
Právě sledované recepty
Dialog
X
Mobilní web