Kynuté pletýnky - smažené

Hodnocení:

Moje:

-
-

Suroviny

Vložit do nákupu
    • 250
      g hladká mouka
    • 200
      g polohrubá mouka
    • droždí - větší polovina kostky
    • 200
      ml mléko
    • 5
      lžíce hnědý rum
    • 40
      g cukr krupice
    • 70
      g máslo rozpuštěné, vlažné
    • 2
      ks žloutek
    • sůl - špetka
    • citronová kůra dle chuti, není nutná
  • Dále:
    • olej na smažení
    • ubrousek
    • moučkový cukr
    • skořice - mletá - dle chuti, není nutná

Postup přípravy receptu

Vložit do kuchařky
1
Mouky smícháme v míse, uprostřed uděláme důlek, do kterého rozdrobíme droždí, nasypeme cukr a nalijeme část mléka. Trochu mléko zamícháme a necháme stát cca 10 minut. Pak přidáme sůl, vlažné máslo, rum, kůru, žloutky, zbytek mléka a dobře zamícháme. Mícháme tak dlouho, než se nám těsto přestane lepit na stěny mísy. Pak necháme kynout v teple pod utěrkou asi 35-45 minut.
2
Z vykynulého těsta ukrajujeme kousky, které na pomoučněném nebo pomaštěném stole válíme do slabých válečků, které přehneme na polovinu a konce smotáme do spirály. Opět necháme kynout a pak smažíme v rozpáleném oleji dozlatova. Hotové vyndaváme na ubrousek, který odsaje přebytečný olej. Vlažné sypeme nebo obalujeme moučkovým cukrem, který můžeme ochutit vanilkou nebo skořicí.
3
**Do těsta můžeme přimíchat i rozinky nebo nasekané mandle.
Vyzkoušeli recept

Komentáře k receptu

  • Anina
    Anina |

    28. 9. 2016 14:37

    Dnes jsem tu našla recept mého dětství a neváhala jsem ani minutu. Pletenky se povedl a byly úžasné.

  • Ladena
    Ladena |

    5. 4. 2016 14:37

    Skvele! Uplne jako od babicky, ktera nam je delala vzdycky, kdyz jsme u ni byly na prazdninach. <3 Vzpominka na zlate casy.

  • Gábina
    Gábina |

    24. 8. 2013 08:54

    Výborné!

  • SylvaZb
    SylvaZb |

    10. 2. 2013 13:23

    Děkuji za moc dobrý recept.Dávám1:-)

  • EvaFlor
    EvaFlor |

    19. 1. 2013 16:58

    Moc dobré těsto, výborně se s ním pracuje. Na chuť super, vláčné, přidala jsem rozinky a kúru ještě z limetky a určitě doporučuji vyzkoušet.

  • Anonymous
    Anonymous |

    25. 7. 2012 11:18

    fuj ja jsem z toho zvracela

  • Vlasta Novák
    Vlasta Novák |

    16. 7. 2012 10:44

    Dobrý den, známku jsem odstranil, můžete hlasovat znovu.

  • jmuell1
    jmuell1 |

    16. 7. 2012 04:49

    Údajně jsem recept již hodnotila trojkou. Nejsem si toho sice vědoma, ale určitě mu patří jednička s hvězdičkou! Jednoduché, rychlé a opravdu výborné! Rozhodně budu ráda opakovat a omlouvám se za trojku!