Kuřecí stehna se sýrovou krustou

moje hodnocení:

4,8

hodnotilo: 6
neuvedeno
4
porce
neuvedeno
autor: Recepty

Suroviny

Vložit do nákupu
    • 4
      ks kuřecí maso stehna
    • tuk olej nebo máslo
    • 1
      špetka sůl
    • 1
      pepř mletý
    • 1
      lžička grilovací koření nebo provensálské či jiné
    • 2
      stroužek česnek
    • 100
      g tvrdý sýr nebo niva
    • 1
      ks cibule
    • 1
      kelímek smetana
    • 1
      dl mléko
    • 1
      lžíce mouka

Postup přípravy receptu

Vložit do kuchařky
1
Kuřecí stehna omýt, osušit, stáhnout z kůže ("kůži" vytvoří sýr), prosolit (v závislosti na množství koření, použiju-li nivu jen jemně nebo vynechat), opepřit, nakořenit dle chuti kořením (grilovovací, provensálské...), případně přidat česnek. Prosolená okořeněná stehna dáme na pekáč vymazaný olejem nebo vystlaný plátky másla, dle chuti, můžeme přidat pod stehna na kolečka nakrájenou cibuli,stehna povrchu hustě pokryjeme nastrouhaným zvoleným sýrem (trošku přitlačíme) a dáme přikryté péct.
2
Po čase podlét smetanou a mlékem (aby bylo víc šťávy), ve smetaně můžeme rozšlehat na zahustění trochu mouky nebo vynechat, případně přidat, přilét na dochucení šťávy vývar.
3
Ke konci pekáč odkrýt a nechat, aby se vytvořila na povrchu ze sýra růžová a křupavá krusta.
4
Příloha: vařené, opékané brambory nebo hranolky.
Zařazení: Maso Drůbeží
Vyzkoušeli recept

Komentáře k receptu

  • jarabr
    jarabr |

    4. 7. 2015 21:05

    luxusní mňamka :-)

  • Jana Zimmerová
    Jana Zimmerová |

    15. 3. 2010 21:42

    Super recept, kůži jsem nechala, a použila jsem grilovací koření a česnek na plátky. Sýr jsem namíchala 1:3 niva a eidam. Všichni pochvalovali!

  • Blanka Vokounová
    Blanka Vokounová |

    8. 10. 2008 14:19

    Recept výborný. Použila jsem máslo, cibuli a stehna potřela kořením tandory masala. Kůrčička ze sýra byla výborná a cibule pustila příjemnou chuť. Budu dělat častěji.

  • mierra
    mierra |

    3. 5. 2008 16:45

    Moc děkuji paní/slečně Evě D., po dlouhé době jsem se dostala na zdejší stránky a moc mě potěšilo ,že Vám tak chutnalo. Je to jeden z velmi oblíbených receptů mé rodiny a známých, i když jsem si je už tak trošku rozmazlila a musím vymýšlet pořád něco nového:))Co se týká názorů na diskutovanou kůži, paní Jaroslava má úplnou pravdu, v tomhle receptu opravdu ta kůže není na místě ani pro její největší vyznavače,pod silnou vrstvou sýra by zůstala gumová něco jako udušená,ale jak se říká sto lidí sto chutí a každý ať si upraví jídlo dle jeho potřeb.Ještě jsme zapomněla při vkládaní receptu dodat,že je samozřejmě výborné,pokud máme čas, i stehna prosolit a nakořenit ,pokapat olejem a nechat odležet,maso tak více navine chuť koření a je jemnější.

  • Eva D.
    Eva D. |

    30. 6. 2007 14:12

    Tak jsme právě dojedli a je to opravdu vynikající i krásné na pohled. Vřelé díky, udělám časem zase, výborné jídlo, jak specialita z nejluxusnější restaurace :-). Dávám jedničku s padesáti hvězdičkami a dejte pod maso opravdu tu cibuli, dá tomu ten správný říz.

  • Jozef T.
    Jozef T. |

    3. 3. 2007 19:46

    Pani Přikrylová zastáva názor, že koža z kuraťa je to najchutnejšie. My (celá rodina) to naopak pokladáme za niečo absolútne nejedlé (nechcem použiť slovo, ktoré pre nás vyjadruje chuť kože) a z hľadiska zdravej výživy neprípustné. Ale rešpektujeme Vaše zvyky aj ked s nimi nesúhlasíme.

  • Jaroslava Oumarová
    Jaroslava Oumarová |

    2. 3. 2007 11:25

    Ivano, v některých receptech, jako třeba tady, to má své opodstatnění:-) Mám pocit, že pod vrstvou sýra by kůže zůstala taková gumovější, asi by se nevypekla.

  • Ivana Přikrylová
    Ivana Přikrylová |

    2. 3. 2007 11:12

    Ztahovat kůži z kuřete je věčná škoda, je to přece to nejchutnější na kuřeti.

  • Tereza Jarčušková
    Tereza Jarčušková |

    28. 2. 2007 09:47

    Takto ako to Kamil popisujete, plním tiež kožu z kuracích, husacích alebo morčacách krkov. Môžem potvrdiť, je to dobré.

  • Kamil Krybus
    Kamil Krybus |

    27. 2. 2007 22:15

    Kůži stahujte opatrně, aby se nepoškodila. Pak ji na tenším konci zavažte, napěchujte do ní mleté maso upravené jako na sekanou a horní konec také zavažte. Dejte péci v samostatném pekáčku jako klasické kuře. Přece tu dobrou kůžičku jen tak nevyhodíte, ne? Jinak recept je to moc pěkný!