Kuře „Vzpomínka na Afriku“

moje hodnocení:

5,0

hodnotilo: 2
neuvedeno
neuvedeno
neuvedeno
autor: airan

Suroviny

Vložit do nákupu
    • 1
      ks kuřecí maso celé kuře
    • 2
      ks cibule
    • slunečnicový olej
    • pálivá paprika
    • pepř mletý
    • 1
      l voda
    • 100
      ml rajský protlak
    • arašídové máslo
    • okra mletá

Postup přípravy receptu

Vložit do kuchařky
1
Kuře zbavíme kostí a nakrájíme na menší kousky i s kůží. Kousky kuřete osmažíme na oleji do zlatova, přidáme jemně nakrájenou cibuli a opět smažíme asi 10 minut. Přidáme rajskou šťávu nebo protlak, pálivou papriku a zalejeme litrem vody. Přikryté dusíme zhruba půl hodiny na menší teplotu za občasného promíchání. Arašídové máslo (nebo rozemlete slané arašídy v robotu) metličkou rozšleháme v menším množství vody, přidáme mletou okru a tím zahustíme jídlo. Necháme ještě pár minut provařit a podáváme s vařenou rýží.
2
Recept pochází z pobřeží Západní Afriky.
Zařazení: Maso Drůbeží

Komentáře k receptu

  • Sarah
    Sarah |

    19. 1. 2008 20:56

    Halloo AiranThank for you for help with lunch.I had a house full of teenagers and this time, there wasn't nothing left.Otherwise, please have a patience with people. A lot of them have holes in education and knowledge about the worldThe challanges in Eastern Europe took around the year 1990, so they are learning how to accept world. It isn't long time ago. Most of these people never travel, never spoken any foreign language.It is up the new generation open doors and windowI hope you have more good suggestion for lunch ordinnerGood luck and God Bless you and your family

  • Zuzana Bugárová
    Zuzana Bugárová |

    27. 3. 2006 11:05

    Mily Anonym, dakujem za radu, nemala som vcera tolko casu studovaz vsetky diskusne prispevky, tak som len napisala co som potrebovala vediet, ale dakujem uz som to napravila a vsetko som si precitala , a musim uznat, zasa nieco nove, clovek sa uci cely zivot, nikdy som o tom nepocula a ani netusim, ci sa to da u nas zohnat. Dakujem este raz :-)

  • Anonym
    Anonym |

    26. 3. 2006 18:41

    Zuzanko, podivejte se do diskuze:-))

  • Zuzana Bugárová
    Zuzana Bugárová |

    26. 3. 2006 13:29

    Prosim prepacte, velmi ma zaujali komentare, chcem Vas poprosit pani Airan o vysvetlenie co je to okra. Dakujem u nas som nic take nepocula, alebo sa to u nas inak vola, dakujem

  • Airan Novakova
    Airan Novakova |

    13. 2. 2006 13:47

    Mila Heleno, dekuji za vyzkouseni receptu. Ja osobne okru miluji, ale pro meho syna ji treba vynechavam. To, ze okra je jako zensen na zaludek tvrdila i moje babicka':-))

  • Helena
    Helena |

    13. 2. 2006 07:31

    Ja jsem tento recept udelala s rozmixovanou okrou.Myslim,ze prasek by byl lepsi.Prichutila jsem to s ohledem na to co maji radi mi stravnici a recept mel uspech a mam ho pry opakovat.pro ty,kteri nikdy neokusiki okru bude mozna vadit zvysena vazkost stavy.Ja si pamatuji jak jsem si na ni zvykala.Podle dietologie by okra mohla mit vyznam v prevenci rakoviny zazivaciho traktu a proto stoji za to ji zkusit.Nejevropstejsi recept zde je okra po kreolsku.Ten indicky jsem nezkusila.Kdyz dva delaji totez,nemusi to byt totez.

  • Airan Novakova
    Airan Novakova |

    12. 2. 2006 18:18

    Vazena kucharku on-line prestoze muj komentar se nebude vztahovat uplne k receptu, prosim o schovivavost a ponechani ho aspon par dny nez to vymazete.LALALA,mate pravdu, neco na tom strasnyho je! A ja vam to povim - strasny je, ze tento tradicni recept ze Zapadniho pobrezi Afriky si muze dovolit mizivo % africanu a je to znamka blahobytu! Strasny je, ze spousto z nich v zivote neochutnala maso! Strasny je, ze deti tam maji vypoukla briska z hladu, krvaceji jim dasne a padaji zoubky z nedostatku vitaminu a vapniku! To, ze vam se tohle jidlo nelibi nebo nechutna, neni strasny - to je... NIC!!!

  • Airan
    Airan |

    12. 2. 2006 15:04

    Nessie, davam dve lzice arasidoveho masla. Jde to i bez okry! Kure a omacka jsou opravdu vytecne!LALALA, moc rada bych vedela jestli jste nekdy neco takoveho uz jedl (a)...ale pochybuji!

  • lalala papapa
    lalala papapa |

    31. 1. 2006 11:40

    strašny

  • Nessie Loch Ness
    Nessie Loch Ness |

    28. 1. 2006 18:26

    Pani a kolik toho arasidoveho masla, tu okru ani radeji nehledam.

  • Tina
    Tina |

    24. 1. 2006 23:30

    Děkuji za odpověď, ale musím se přiznat, že jsme to v životě neslyšeli :-)

  • Marcela Vrabcová
    Marcela Vrabcová |

    23. 1. 2006 10:40

    Nemecky je to "die Okra". Nasla jsem, ze do Nemecka se dostala s prilivem Turku a Reku. Ted si nemuzu uvedomit, jak ji rikaji Turci, ale nejspis bambia. Poznam ji podle obrazku na plechovce :-). Na strankach recke resturace ji maji jako "bamies".

  • Tina
    Tina |

    22. 1. 2006 21:20

    Paní Marcelo, prosím Vás, jak se jmenuje okra německy? Děkuji za odpověď, Tina

  • Yveta
    Yveta |

    18. 1. 2006 05:17

    Airan, dekuji za radu a moc se omlouvam, ze jsem se pri otazce nepodepsala, ja na to nejak zapomnela. Okru teda poradne v robotu rozsekam a kuratko zkusim.

  • Wali
    Wali |

    18. 1. 2006 00:11

    Recept vypadá velmi dobře,jen sem si lámala hlavu jak asi vypadá ta okra.Manžel je arab,žijeme v Dubaii,ale o okře nevěděl nic.Takže po dlouhém pátrání jsem zjistila,že pro syřany a taky řeky to není okra,ale "bamije".Ty mám mimochodem z celé arabské kuchyně nejraději:))Děkuji paní Airan za recept.

  • Airan
    Airan |

    17. 1. 2006 15:01

    Anonyme, nic se nestane kdyz pouzijete rozsekanou v robotu, v tom pripade bych ale dala min vody, protoze to asi tak nezahusti.Bobane, v diskuze Pile dala odkaz na stranky kde se to krasne dovite:-))

  • Zuzka Al-Zein
    Zuzka Al-Zein |

    17. 1. 2006 12:27

    Okra se dá koupit i nalozena v plechovce, v Praze v Carrefouru, nebo v obchodech arabskych majitelu (Dejvicka, Lazarska) i cerstva

  • Boban
    Boban |

    17. 1. 2006 12:20

    Také bych rád věděl co je okra!

  • Anonym
    Anonym |

    17. 1. 2006 06:16

    Airan, prosim o radu. Ja kupuji okru mrazenou i cerstvou, kterou mohu umlet nebo spise v robotu rozsekat. Ja mlynek na maso nemam. Recept se mi velice libi, okru miluji na jakykoliv zpusob, i kdyz poprve jsem se s ni setkala tady v zamori. Predem moc za jakoukoliv radu dekuji.

  • Helena
    Helena |

    14. 1. 2006 15:32

    Videla jsem v Praze v orientalnim obchode s potravinami okru susenou,navlecenou na niti.Pravdepodobne tato se da umlit.Ja jsem take poslala jeden recept s okrou a predtim me moje sestrenice ujistila,ze se v Praze da koupit okra mrazena,zkuste se zeptat v nejakem hypermarketu.Tento recept urcite zkusim az najdu mletou okru.Ma dobrou chut a zklidnuje podrazdenou sliznici celeho zazivaciho ustroji.Doporucuji vyzkouset.

  • Marcela Vrabcová
    Marcela Vrabcová |

    13. 1. 2006 15:30

    Ja si tady v Nemecku kupuji okru v tureckem obchode, takze jsem na tom skoro stejne :-) Maji je cerstve i ruzne nakladane, ale podivam se i po te mlete. Kazdopadne az ji najdu, tak vyzkousim.

  • Airan Novakova
    Airan Novakova |

    13. 1. 2006 15:09

    Marcelko, okru zelenou si kupuji v Bulharsku, nakladanou si beru od tety z Makedonie, mletou si kupuji v Turecku:-)) Maji to tam v kilove baleni a vystaci mi na rok. Okra je jemne slizka a prave to dodava tu spravnou chut do jidel. Zatim jsem se o ni nezminila, protoze malokdo ma tady s ni zkusenosti. Ma nezamenitelnou chut a pusobi dobre na zaludek.

  • Marcela Vrabcová
    Marcela Vrabcová |

    13. 1. 2006 10:32

    Okra = ibisek jedly. Vic napisu do diskuse. Jen bych se chtela Airan zeptat, jestli okru mele sama, nebo ji nekde mletou kupuje. Nevim, kde se da v CR vubec koupit a nekdo se me na to ptal, kdyz jsem kdysi napsala recept na okru na indicky zpusob.

  • Jaroslava Oumarová
    Jaroslava Oumarová |

    13. 1. 2006 10:21

    Prosím, co je okra?