Autor:

Kuře Vindaloo (aneb Pořádnej indickej vypalovák)

Střední
Porce: 2
Ingredience
Kuřecí maso 300 g
Tandoora 1 lžíce
Chilli papričky 5 ks
Pepř celý 1 lžička
Hořčičné semínko
případně stejné množství hořčice
1 lžička
Kumin 1 lžička
Hřebíček 1 lžička
Skořice 1 lžička
Kardamom 1 lžička
Zázvor 2 lžička
Česnek
jemně plátkovaný
6 stroužek
Mléko 1 dl
Kešu oříšky 10 ks
Rozinky 15 ks
Rajčata 2 ks
Cibule 3 ks
Koriandr 1 lžička
Olej
na smažení
1 dl
Citronová šťáva
či vinný ocet
1 lžíce
Kuře Vindaloo (aneb Pořádnej indickej vypalovák)

Postup přípravy:

Zařazení: Maso, Drůbeží

Kuřecí prsa pokrájená na 3 cm kostky necháme 30 minut marinovat v soli a směsi Tandoori. Chilli papričky nasucho opražíme a rozdrtíme. Smícháme koření, přidáme maličko vody, vznikne nám tzv. směs Masala. Veškeré koření je v mleté či drcené formě.

Rozinky a kešu, které si necháme předem na pár hodin namočené v trošce mléka, rozmixujeme na kaši a dáme stranou. Cibuli pokrájíme na jemné plátky, rajčata na kostičky. Ve woku rozehřejeme olej. Cibulku osmahneme dohněda, přidáme česnek, zázvor a minutku posmažíme. Nyní přidáme masala pastu a též asi půl minutky koření restujeme.

Přidáme rajčata a po 2 min. přidáme marinované kuře. Necháme kuře pěkně obalit v masale. Přidáme půl šálku vody, sůl dle chuti a vaříme přikryté na mírném ohni dokud není kuře měkké. Přidáme kešu-rozinkovou pastu, stáhneme z ohně a přidáme nasekaný koriandr. Pro zvýraznění chuti je vhodné přidat trochu vinného octa (asi 1/2 lžice) či stejné množství citronové šťávy.

Konzumovat lze hned po uvaření, avšak lepší zážitek je z pokrmu den uleželého. Jako příloha se hodí rýže nebo indické placky. Já preferuji indickou smaženou rýži, jejíž recept jsem též zveřejnil (Smažená rýže s hráškem a cibulí). Musím říci, že i v Indii se Vindaloo připravuje různými způsoby a proto neexistuje něco jako zaručeně pravá varianta. Tento recept, získaný z jakýchsi cizojazyčných stránek věnovaných indické kuchyni mi připadal dost exkluzivní a musím řící, že i exkluzivně chutná.

Ještě takový tip. Moc dobré je dát spolu s masem asi 5 brambor střední velikosti překrojených podélně a pokrájených na asi 4-5 mm plátky. Je ale třeba dát více vody, aby se brambory dobře provařily. Konzistence jídla by měla bý hustší, takže přebytečnou vodu je dobré nechat posléze vyvařit.

moje poznámky vytisknout recept do nákupního seznamu do mojí kuchařky přidat fotografii

Přidání fotografie:


Přihlášený uživatel může nahrávat fotografie k receptu.

Hodnocení uživatelů
Hodnoceno: 10 x
1
5 10 5 1
Houbová dršťkovka Večeře na zahřátí Články z

Komentáře k receptu: Kuře Vindaloo (aneb Pořádnej indickej vypalovák)

Komentáře

  1. Pepíno   14.01.2017 | 23:36 | reagovat |

    K všem zasvěceným komentářům o bramborách doporučuji zjistit, proč se tato úprava kuřete po indicku jmenuje vindaloo :-\ , pak vám možné dojde zda do omáčky kromě kuřete patří / či nepatří i brambory.

    P.S. Vindaloo = brambora =-O

  2. Ondra   15.09.2014 | 17:28 | reagovat |

    Sorry, ale párkrát už jsem vindaloo jedl v indickým bufetu a už když vidím ingredience, tak s vindaloo to nemá nic společného... Co tam dělají třeba ty buráky? Kde je brambora? Kde je omáčka?

    1. kloton   14.10.2016 | 16:37 | reagovat |

      sorry ale mal by si ten bufet vymeniť, tiež som pár krát jedol vindaloo a môžem povedať niekoľko vecí
      1. - recept sa mení od bufetu k bufetu
      2 - vindaloo bez arašidov (burákov) nie je vindaloo
      3 - vindaloo sa podáva s ryžou nie s bramborou

      peace!

      1. Sinloth   18.12.2016 | 19:09 | reagovat |

        Sorry, ale bufet by jsi měl vyměnit Ty. Arašídy jsem teda ve vindaloo nezažil ani jednou... bramborou kolega nemyslel přílohu, ve vindaloo skutečně bývají brambory, přílohou bývají buď indické placky naan a nebo rýže...

        Je pravda, že každý recept se liší, ovšem tenhle mě ingrediencemi nenadchnul, zkusím hledat jinde.

  3. Finist   04.09.2014 | 10:39 | reagovat |

    Tohle není kuře Vindaloo, tohle je slabá břečka, po pravým kuřeti Vindaloo se musíte orosit i na zadku, tady u toho bych se nezapotil ani trošku, ledaže by těch 5 ks papriček byly aspoň Trinidadky.

  4. JA   28.08.2014 | 12:47 | reagovat |

    Vsichni ste tady moudri jidlo to je dobre at je to co to je a proc vsichni co to kritizuji tady nedaj recept nekdo se o to pokousil ale recept typu smicham koreni a pak ho hodim na maso prosim vas......

  5. kuba   22.07.2014 | 19:48 | reagovat |

    Nechutne tady jsou nektere komentare...
    1) ja jsem treba toto jidlo s malinkatou upravou uz nekolikrat varil a vsude sem s nim slavil uspech.
    2) co je nechutneho na fotce s taliri, kde jsou pripravene suroviny??? To napise jen trouba ... :-D
    3) nepripada mi nic zvlastniho na tom, ze sem lidi davaji svoje ozkouseny jidla.. Pripada mi, ze presne k tomuto ucelu, totiz byli vytvoreny...
    4) nemyslim si, ze protoze jde nekdo do indicke restaurace, tak uplne presne ochutnava 100% kure vindaloo... Troufnu si rict, ze co kuchar, to jine vindaloo. Asi jako u nas tvrdit, ze pouze ja vim, jak udelat pravy gulas...

    Zaverem bych jen dodal, aby se tu lidi nechovali jak nejchytrejisi prasata a nehanili neco, co neochutnali. Recept asi nikdy nebude uplne presnej, protoze bude mit vice dochucovadel, ale je to opravdu moc dobrej recept a sorry, jestli to nekdo dela ve wok panvi nebo se to ma delat v rendliku? Jdete nekam s takovym podobnym komentarem...

    1. Gašpar   11.10.2014 | 17:14 | reagovat |

      Máš recht

1 2 3 4 5 6 ... 8 Další

Přihlášení

zapomněl jsem heslo
  Přihlásit přes mojeID  

Zajímavé články

Migréna, PMS nebo bolest zad. Jak se problémů zbavit do šedesáti minut? Migréna, PMS nebo bolest zad. Jak se problémů zbavit do šedesáti minut?
Uvidíte v Ulici: Anička se chce zabít a Evžen znovu sáhne po flašce! Uvidíte v Ulici: Anička se chce zabít a Evžen znovu sáhne po flašce!
Jak se starat o své intimní partie - čemu se vyhnout? Jak se starat o své intimní partie - čemu se vyhnout?
Právě sledované recepty
Dialog
X
Mobilní web