Kuře (králík) v pikantní omáčce

moje hodnocení:

5,0

hodnotilo: 6
neuvedeno
4
porce
neuvedeno
autor: recepty73

Suroviny

Vložit do nákupu
    • 1
      ks kuře naporcované nebo 4 porce - čtvrtky, stehna...
    • sůl
    • 40
      g máslo
    • 1
      lžíce olej
    • 1
      ks cibule velká
    • 4
      stroužek česnek
    • 200
      g čerstvé žampiony
    • 1
      lžíce zázvor čerstvě nastrouhaný
    • 2
      ks paprika slovenská (bílá)
    • 1
      plechovka rajčatové pyré cca 200 gramů
    • snítka tymiánu nebo půl lžičky sušeného
    • 1
      lžíce chilli omáčka sladká nebo mírně pálivá, dle chuti, cca 0,5 -
    • 500
      ml vývar cca

Postup přípravy receptu

Vložit do kuchařky
1
Z naporcovaného kuřete sundáme kůži, maso osolíme a osmažíme v pekáči na rozpuštěném másle s troškou oleje ze všech stran. Maso po osmažení vyndáme stranou a na tuku po kuřeti osmažíme dosklovata pokrájenou cibuli. K té pak přidáme krátce osmažit i na čtvrtky pokrájené žampiony a nasekaný česnek se zázvorem. Dále přidáme na větší kostky pokrájené papriky, tymián, rajčatové pyré a sladkou chilli omáčku dle chuti. Vše zalijeme vývarem (cca 300 ml), promícháme, do pekáče naskládáme zpět porce osmaženého kuřete a zaklopíme. V předehřáté troubě dusíme zvolna (150-160 °C) cca 1,5 - 2 hodiny, podle velikostí porcí, bez zbytečného míchání. Jen pokud je třeba, podlijeme. Maso do sebe vstřebá veškeré chutě, nebude rozvařené ani vysušené. Po upečení masa doměkka ho opět vyndáme stranou, omáčku dolijeme do požadovaného množství a zahustíme domácí jíškou nebo troškou hladké mouky či solamylu rozmíchané v malém množství vody. Omáčku provaříme, případně dochutíme solí, pepřem a vrátíme zpět prohřát porce masa, pokud nám při přípravě omáčky vychladly.
2
Podáváme s rýží, těstovinami, bramborem...
3
Stejným způsobem můžeme připravit i králíka. Postup zůstane stejný, jen doba dušení bude o něco delší.
Vyzkoušeli recept

Komentáře k receptu

  • Dušan Malý
    Dušan Malý |

    11. 4. 2017 07:47

    Chtěl bych touto cestou poděkovat za recept, podle kterého jsme včera doma spáchali vynikající večeři a rýže jako příloha byla ideální.

  • Jindra
    Jindra |

    16. 11. 2016 13:24

    Vymazlené kuřátko to bylo a opakování se bude konati brzičko :D

  • Mony
    Mony |

    27. 8. 2016 17:47

    Kure bylo jak od sefkuchare <3