Autor:

Křenová omáčka s řepou a masem

Snadné
Porce: 3
Ingredience
Vepřová plec
na kostky pokrájená
400 g
Sůl  
Pepř mletý  
Olej
nebo sádlo
 
Cibule
větší
1 ks
Červená řepa
oloupaná, hrubě nastrouhaná, cca
300 g
Strouhaný křen
čerstvý, dle chuti a síly, cca
5 lžíce
Vývar
cca
300 ml
Zakysaná smetana
hustá
200 g
Křenová omáčka s řepou a masem

Postup přípravy:

Na rozpáleném tuku si osmažíme cibuli dorůžova, přidáme pokrájené osolené a opepřené maso a smažíme dozlatova. Poté přidáme nastrouhanou řepu (cca 50-80 gramů ponecháme stranou), přilijeme vývar, jen tolik, aby maso a řepa byly ponořené a pod poklicí dusíme téměř doměkka. Když je maso téměř měkké, přisypeme zbylou řepu, jemně nastrouhaný čerstvý křen a dodusíme doměkka. Takto připravenou omáčku můžeme ještě dle chuti dosolit či opepřit a odstavíme z ohně. Do omáčky vmícháme (již bez vaření!) zakysanou smetanu, kterou jsme nechali venku z chladničky ohřát na pokojovou teplotu a podáváme.

Podáváme nejlépe s kynutým nebo houskovým knedlíkem, dozdobíme čerstvě nastrouhaným křenem.

Omáčka se dá připravit i ze smetany ke šlehání, která se před koncem vaření nalije do omáčky, omáčka se ještě zahustí hladkou moukou (rozmíchaná v malém množství studené vody), krátce se provaří a dochutí dle chuti troškou octa.

Vepřové maso můžeme nahradit drůbežím (krůtí, kuřecí) či králičím.

moje poznámky vytisknout recept do nákupního seznamu do mojí kuchařky přidat fotografii

Přidání fotografie:


Přihlášený uživatel může nahrávat fotografie k receptu.

Hodnocení uživatelů
Hodnoceno: 15 x
1-
4.79 15 5 1
Vanilkové semifredo Domácí zmrzliny a sorbety - to nejlepší letní mlsání Články z

Komentáře k receptu: Křenová omáčka s řepou a masem

Komentáře

  1. Maruška   30.05.2016 | 14:27 | reagovat |

    Příjemná změna a nová výborná zkušenost :-) omáčka byla skvělá.

  2. ve.va.   10.04.2016 | 19:35 | reagovat |

    vynikajici omacka. jak uz psala pani prede mnou, repa ji osladila, smetana okyselila a vic uz nebylo treba niceho nic. za mne velke plus, kdyz neni potreba sladit cukrem

  3. Kováčová   09.03.2016 | 18:25 | reagovat |

    Děkuji za výborný recept, omáčka je skvělá a určitě jsem jí nedělala naposledy.

  4. Stáňa   07.01.2016 | 6:48 | reagovat |

    Omáčku jsem vařila včera, rodince hned zachutnala. Od řepy byla přirozeně nasládlá a kyselá smetana jí dochutila dokonale. Žádný cukr ani citron, který dávám do křenové omáčky nechyběl a chuť byla bez chybičky. Děkuji, tohle ráda zopakuji.

Přihlášení

zapomněl jsem heslo
  Přihlásit přes mojeID  

Zajímavé články

6 věcí z milostného života, které nikdy nedávejte na sociální sítě 6 věcí z milostného života, které nikdy nedávejte na sociální sítě
Blanka Milfaitová: Cestuje po světě a stále vaří marmelády i pro Buckinghamský palác Blanka Milfaitová: Cestuje po světě a stále vaří marmelády i pro Buckinghamský palác
Zatočte s rýmou pomocí Sinupretu! Zatočte s rýmou pomocí Sinupretu!
Právě sledované recepty
Dialog
X
Mobilní web